9 May 2009

O Σάκης, ο βιολιστής και η μάχη του… γκλίτερ!

Τα χαρακώματα στήθηκαν. Η Δύση και η Ανατολή τσουγκρίζουν πάνω στο αόρατο διαχωριστικό τείχος. Οι καλοπληρωτές της Eurovision -οι λεγόμενοι Big Four Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία- αδημονούν να πάρουν το αίμα και το χρήμα τους πίσω, οι εξ Ανατολάς νεοφερμένοι παλεύουν για τη χαρά της -μόνης ίσως εφικτής- ευρωπαϊκής πρωτιάς και η προσφάτως πτωχεύσασα Ισλανδία το ρίχνει έξω γιουροβιζιονικά. Η μουσική μάχη του… γκλίτερ φουντώνει, θάβοντας προσωρινά την οικονομική κρίση στο υπόστρωμα της συλλογικής συναίνεσης στην ευρω-γκλαμουριά και ο ψυχρός πόλεμος της Eurovision μόλις αρχίζει.

Τα ερωτήματα που περιμένουν να απαντηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα είναι πολλά. Θα καταφέρουν οι Ρώσοι να εξαργυρώσουν την πανάκριβη διοργάνωση -ένα δισεκατομμύρια ρούβλια έβαλε μόνο η κυβέρνηση- με αναβάθμιση του διεθνούς τους πρεστίζ; Θα μπορέσει ο Αντριου Λόιντ Γουέμπερ να ξορκίσει την «κατάρα» της Αγγλίας για «0 points»; Θα σπάσουν τα περιβόητα μπλοκ των χωρών που παραδοσιακά αλληλοψηφίζονται με την επαναφορά των εθνικών κριτικών επιτροπών; Για τους μπουκμέικερ ανά την Ευρώπη πάλι όλα αυτά τα ερωτήματα συνοψίζονται σε ένα: Πού θα
γίνει η Eurovision 2010; Στο Οσλο ή στην Αθήνα;

Με βασικό του αντίπαλο το Νορβηγό Αλεξάντερ Ρίμπακ, ο Σάκης Ρουβάς συνεχίζει το δικό του βιολί, οργανώνοντας μία κατά μέτωπον επίθεση. Κόντρα στο χαριτωμένο βιολιστή με το αθώο πρόσωπο, τους φυσικούς ήχους και το φολκλόρ μουσικό μοτίβο που κάνει το… παραμύθι του («Fairytale») τόσο πιστευτό, ο Ελληνας εκπρόσωπος χτυπά με μια εκρηκτική συνταγή: δυνατά μπιτ, σέξι χορογραφία, τεχνολογικά και τεχνικά προηγμένη σκηνική παρουσία. Η αποκάλυψη των όπλων της ελληνικής ομάδας ολοκληρώνεται σήμερα με τη δεύτερη πρόβα του Σάκη Ρουβά και όλοι κρατούν τα δάχτυλά τους σταυρωμένα ώστε να πάνε όλα καλά. Καλή η τεχνολογία, αρκεί να μη γίνει βραχυκύκλωμα. Το θέαμα -λένε- θα είναι εντυπωσιακό. Ενας διάδρομος (ιμάντας) πάνω στον οποίο θα κινείται ο Σάκης, μία έκπληξη από το ταβάνι, η ελληνική σημαία και το μεγάλο σάλτο. Ο ευσεβής πόθος τόσο των υπευθύνων της ελληνικής αποστολής όσο και του ίδιου του Σάκη δεν είναι άλλος από την πρωτιά.
Τι βλέπουν οι φαν
Η πραγματικότητα όμως όπως διαμορφώνεται στη διαδικτυακή κοινότητα μοιάζει αρκετά πιο σύνθετη. Μετά την ψηφοφορία 32 οργανωμένων εθνικών φαν κλαμπ (οι λεγόμενοι OGAE), το ελληνικό τραγούδι κατατάσσεται έβδομο, ενώ η πρωτιά χαρίζεται με τεράστια διαφορά στη Νορβηγία. Στις ενδιάμεσες θέσεις φιγουράρουν η Γαλλία με την αισθαντική μπαλάντα της Πατρίσια Κάας, η Σουηδία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη με έθνικ συνταγή, η Ισπανία με τη Σοράγια και το διαρκώς ανερχόμενο Αζερμπαϊτζάν με το βέβαιο χιτ «Always».

Αλλο οι μυημένοι φαν και άλλο τα εκατομμύρια τηλεθεατές που θα ψηφίσουν την επίμαχη μέρα αντιτείνουν οι θιασώτες της «άμεσης δημοκρατίας» την οποία επιβάλλουν οι κανονισμοί της Eurovision. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που οι φαν έχουν πέσει έξω, προμοτάροντας στενά «γιουροβιζιονικά» τραγούδια που πάτωσαν στο televoting (π.χ. πέρυσι που το φαβορί -σύμφωνα με τους OGAE- Σουηδία βρέθηκε στη 18η θέση).

Την ίδια στιγμή, στις λίστες των bookmakers ο Σάκης φιγουράρει δεύτερος πιθανότερος νικητής μετά το Νορβηγό βιολιστή, ενώ από κοντά ακολουθούν η Τουρκάλα Χαντισέ, η μελωδική Jade από την Αγγλία, η «κολασμένη» Σβετλάνα της Ουκρανίας και συμμετοχές όπως αυτές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Γερμανίας. Οι Big Four -που πληρώνουν το 40% της χρηματοδότησης της EBU- βαρέθηκαν να βλέπουν τις χώρες του ανατολικού μπλοκ να παρελαύνουν θριαμβευτικά και επιθυμούν διακαώς να επιστρέψουν στο κλαμπ των ισχυρών της Eurovision. Η δική τους μάχη θα δοθεί το άλλο Σάββατο, στον τελικό. Ολοι οι υπόλοιποι θα δοκιμαστούν στους ημιτελικούς.

Στην… Αρένα
Την Πέμπτη (ζωντανά στη ΝΕΤ) η… Εθνική Ελλάδος θα πατήσει τη σκηνή του Ολιμπίσκι Αρένα για να διεκδικήσει το εισιτήριο για τον τελικό. Την ίδια μέρα με τη Χριστίνα Μεταξά από την Κύπρο και τον Αλεξάντερ Ρίμπακ. Η πρόκριση της Ελλάδας θεωρείται μάλλον βέβαιη. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το «This is our night» θα ακουστεί και το Σάββατο. Αποστολή του Σάκη Ρουβά είναι να πείσει όχι μόνο τους Ευρωπαίους τηλεθεατές αλλά και τις απανταχού κριτικές επιτροπές που θα διαμορφώσουν κατά 50% την ψηφοφορία κάθε χώρας, να τον ανεβάσουν στην κορυφή. Ή μ’ άλλα λόγια; Fly to the top.




Ελεύθερος Τύπος

No comments:

Post a Comment