19 May 2009

Το παιδί με το βιολί και το... βιολί των αφών Μαγγίρα

Με βαθμολογία-ρεκόρ (387), η Νορβηγία είναι η νικήτρια του 54ου Διαγωνισμού της Eurovision που έγινε στη Μόσχα προχθές το βράδυ.

Ελπίζουμε οι αδελφές Μαγγίρα να συγχωρέσουν τους Ευρωπαίους που ψήφισαν τον Αλεξάντερ Ρίμπακ και το τραγούδι του «Fairytale»...

Ο Σάκης Ρουβάς δεν κατάφερε να κερδίσει τον διαγωνισμό, κατέκτησε όμως την καθόλου κακή έβδομη θέση. Το «This is our night» σε στίχους των Craig Porteils και Cameron Giles-Webb, σύνθεση του Δημήτρη Κοντόπουλου και σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού δεν κατάφερε να απογειώσει τους Ευρωπαίους φαν της Eurovision, όπως ήλπιζαν. Εστω και αν οι σχολιάστριες για την ελληνική τηλεόραση Ματθίλδη και Μπέτυ Μαγγίρα ένιωσαν την Ολυμπιακή Αρένα της Μόσχας να σείεται όταν τελείωσε την ερμηνεία του ο Σάκης Ρουβάς. Το τι έγινε μετά το τραγούδι του Νορβηγού ούτε λόγος! Αν και αυτό είναι το λιγότερο, αφού όσοι παρακολουθούσαν τον διαγωνισμό από το ραδιόφωνό τους θα πίστευαν ότι η Νορβηγία δεν συμμετείχε!

Τη δεύτερη θέση του διαγωνισμού κατέκτησε η Γιοχάνα, που εκπροσωπούσε την Ισλανδία και ερμήνευσε την μπαλάντα «Is it true» (218 βαθμοί), την τρίτη το Αζερμπαϊτζάν, με το τραγούδι που θα πολυακουστεί στα καλοκαιρινά κλαμπ «Always» με 207 βαθμούς. Ακολουθούν στην τέταρτη θέση η Τουρκία με τη Χαντισέ και το «Dum Tek Tek» με 177 βαθμούς, στην πέμπτη η Αγγλία με την εξαιρετική Τζέιντ και την μπαλάντα «It's My Time», σε σύνθεση του Αντριου Λόιντ Βέμπερ και Νταϊάν Γουόρεν. Μια θέση πριν από τον Σάκη Ρουβά βρίσκεται η Εσθονία με το τραγούδι «Randajad», συγκεντρώνοντας 129 βαθμούς.

Μπορεί η Ελλάδα να μην κέρδισε τον διαγωνισμό, η ΕΡΤ όμως βγήκε κερδισμένη και με το παραπάνω, αφού άγγιξε τηλεθέαση 88,8% την ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ενώ τη στιγμή που στη σκηνή ανέβηκε ο Σάκης Ρουβάς η τηλεθέαση έφτασε στο 83,3%. Επίσης 63.000 χρήστες του Ιντερνετ από την Ευρώπη αλλά και από τις ΗΠΑ παρακολούθησαν τον τελικό από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, eurovision.ert.gr.

Με το τσίρκο «Ντε Σολέιγ» ξεκίνησε ο τελικός της φετινής Eurovision, χαρίζοντας στους τηλεθεατές ένα υπερθέαμα, ενώ αμέσως μετά ο περσινός νικητής Ντίμα Μπιλάν ερμήνευσε το τραγούδι που έφερε τη Eurovision στη χώρα του.

Για μια βραδιά-θρίλερ έκαναν λόγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της βαθμολογίας οι αδελφές Μαγγίρα, που τελικά διαψεύστηκαν. Από τις πρώτες δέκα χώρες που ανακοίνωσαν τη βαθμολογία τους, οι τηλεθεατές γνώριζαν ότι η Νορβηγία θα ήταν η μεγάλη νικήτρια. Οι ίδιες βέβαια δεν ήθελαν να το πιστέψουν, άσχετα αν η Νορβηγία ήταν φαβορί εδώ και μήνες! Φαβορί για εκείνες ήταν μόνο ο Σάκης Ρουβάς. Οσο περνούσε η ώρα και το αποτέλεσμα δεν ανατρεπόταν, άρχισαν να χάνουν τα λόγια τους, μέχρι και τον Σάκη τον είπαν Μάκη, ειρωνεύονταν όσες χώρες χάριζαν στην Ελλάδα 1 έως 5 βαθμούς, έδειχναν την απογοήτευσή τους αλλά, το κυριότερο, έκαναν έντονη κριτική για την εμφάνιση ορισμένων διαγωνιζομένων αλλά και των αντιπροσώπων επιτροπής κάθε χώρας τη στιγμή που ανακοίνωναν τη βαθμολογία της χώρας τους. Αν ήταν διαβασμένες, ούτε λόγος, αφού δεν μπορούσαν να εκφωνήσουν τα περισσότερα ξένα ονόματα, από γεωγραφία φάνηκαν άσχετες και κατά πάσα πιθανότητα θα αναρωτιούνται μέχρι τώρα γιατί η Ανδόρα έδωσε το δωδεκάρι της στην Ισπανία. Το μόνο που δεν τους έκανε έκπληξη ήταν το δωδεκάρι που μας έδωσε η Κύπρος...

Συγχαρητήρια δέχτηκε φυσικά μόνο ο Σάκης Ρουβάς από τις σχολιάστριες, ενώ φαίνεται ότι διέγραψαν από τη μνήμη τους το όνομα του Αλεξάντερ Ρίμπακ. Αν είπαν συγχαρητήρια στη Νορβηγία; Θα έπεφταν τόσο χαμηλά; Τελείωσε η διαδικασία της βαθμολογίας και οι αδελφές Μαγγίρα δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τους τηλεθεατές ποια θέση κατέκτησε η Ελλάδα. Σου λένε, τηλεοράσεις έχουν, ας δουν μόνοι τους. Απορία δική μας είναι πώς κρατήθηκαν και δεν έβρισαν στον «αέρα» τους Ελληνες που ψήφισαν το τραγούδι της Νορβηγίας, χαρίζοντάς της δέκα βαθμούς...

Ο Σάκης Ρουβάς πάλι, σε δήλωσή του μετά το τέλος του διαγωνισμού, ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να του «ρουφήξουν το αίμα» όσοι αρχίσουν να ρίχνουν ευθύνες για τη θέση της Ελλάδας στον διαγωνισμό. Και δεν έχει άδικο, αφού χθες οι πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές ξεκίνησαν τις αναλύσεις τους, κι έπεται συνέχεια.

Μήπως έφταιξε η πολλή σιγουριά της ελληνικής αποστολής και των απεσταλμένων των καναλιών στη Μόσχα; Μήπως η έπαρση που είχαν απέναντι στις άλλες χώρες, που πήγαν κι εκείνες όπως κι εμείς να διαγωνιστούν; Μήπως επειδή δεν χειρίστηκαν με ευγένεια τις υπόλοιπες συμμετοχές; Μήπως τα πολλά σχόλια και η κριτική που ασκήθηκε στους υπόλοιπους διαγωνιζομένους δεν έμειναν εντός των ελληνικών συνόρων; Ο,τι και να έφταιξε, τη Νορβηγία την ψήφισαν όλες οι χώρες και μάλιστα κατέρριψε και το ρεκόρ με τα δωδεκάρια, ενώ η Ελλάδα έχασε και τους συμμάχους που είχε μέχρι τώρα. Κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Το θέμα είναι να μάθουμε να δεχόμαστε και την ήττα, κι ας μην κάνουμε το πανηγυράκι εθνική υπόθεση...



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

No comments:

Post a Comment