19 May 2009

Πέσαμε πάλι από τα σύννεφα

Ήταν επόμενο να πλήξει την εικόνα της χώρας και του Σάκη ο γιουροχουλιγκανισμός, αλλά οι ενορχηστρωτές εποίησαν την νήσσαν
Και μετά την εκστρατεία στο εξωτερικό, ο εμφύλιος. Μα ποιοι ήταν εκείνοι που ειρωνεύονταν τον Νορβηγό; Ποιες εκπομπές έθαβαν την Τουρκάλα, την αποκαλούσαν χοντρή με κυτταρίτιδα; Στην πυρά! Στην πυρά! Αρκεί να τις βρούμε. Γιατί δεν ήταν καμιά από τις εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, κανένα δικό μας μεσημεριανάδικο. Α, πα, πα, πα! Αρσακειάδες, όλοι. Έγιναν της δεοντολογίας, του σεβασμού στο καλό τραγούδι του Νορβηγού, της ντροπής για τις υπερβολές των Ελλήνων δημοσιογράφων. Φαίνεται είδαμε σε άλλη χώρα το φεστιβάλ ανοησίας που έστησαν οι ανταποκρίσεις, τον χουλιγκανισμό εκείνων που τσίριζαν «Σάκης, Σάκης» μπροστά στα μούτρα του Νορβηγού και σχολίαζαν μετά τα πάνελα ότι «είναι κομπλεξικός απέναντι στον δικό μας». Σε αναζήτηση των αιτίων της ήττας αφιερωμένη η επόμενη ημέρα και «πέφτουμε απ΄ τα σύννεφα» όταν ακούμε ότι πρέπει να συνυπολογιστεί ως αρνητικό και η «επιθετικότητα» που επέδειξαν ορισμένοι (οι περισσότεροι) εκ των ρεπόρτερ που βρίσκονταν στη Μόσχα.

Έκπληκτη η Φαίη Σκορδά απορεί που μπορεί να «είδαν» και άλλοι τι γινόταν στην Ελλάδα και να έπληξε αυτό την εικόνα της χώρας και του Σάκη. Α! ιδανική εκπρόσωπος της εθνικής τύφλωσης. Αδύνατον να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο, ότι ανήκουμε σε ένα ευρύ περιβάλλον και χρειάζεται γνώση και μαεστρία για να υποστηρίξεις μέσα σε αυτό τη χώρα σου χωρίς να φανείς επαρχιώτης. Είναι ακόμη δυσκολότερο φαίνεται να πιστέψουμε ότι έχουν όλες οι χώρες δημοσιογράφους εξίσου «δαιμόνιους», αν όχι περισσότερο από τους δικούς μας, που έχουν την εμπειρία της μεγάλης γιουροβιζιονικής αγοράς.

Ένα ένα αρχίζουμε να «βλέπουμε» λάθη. Μεταξύ αυτών, και η «έπαρση» της ελληνικής αποστολής. «Ο σωστός καλλιτέχνης πάντα πρέπει να πιστεύει ότι θα έρθει πρώτος» είναι η απάντηση του Τζώνυ Καλημέρη στο «Μπλα μπλα». Ο καλλιτέχνης καλά κάνει. Οι υπόλοιποι, όμως, δεν οφείλουν να τον προφυλάξουν;

Εδώ μπαίνει σφήνα η Δάφνη Μπόκοτα από την εκπομπή της Λαμπίρη το μεσημέρι της Κυριακής με τις δηλώσεις της: «Εγώ ήμουν ο σάκος του μποξ για τους καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια, εγώ τις "έτρωγα", τώρα με την Βίσση, την Καλομοίρα, τον Σάκη δεν είναι έτσι, τις "τρώνε" οι καλλιτέχνες». Η κριτική όμως αφορά τη συμπεριφορά της: «Α, πα, πα, πα δεν είναι κομψό να θάβει τις γυναίκες (Μαγγίρες) που κάνουν τώρα τη δουλειά της», «εγώ σέβομαι τα χρόνια της (και η μπηχτή από την Κουσκουρή, για να μην ξεχνιόμαστε), αλλά δεν μου αρέσει που μιλάει με αυτό το Εγώ». Φυσικά, ξεχνάμε ότι όλο το εγχώριο πάνελο ομού μετά των γιουρορεπόρτερ γι΄ αυτό το «Εγώ» δούλεψε επί μέρες. Το ελληνικό «Εγώ», που το ξεδιπλώσαμε υπερηφάνως από την Αθήνα μέχρι τη Μόσχα, θεωρώντας ότι είμαστε οι καλύτεροι και οι σπουδαιότεροι.

Ακολουθεί εμφύλιος για τις Μαγγίρες. Τι ήταν να πει ο Άγγελος Πυριόχος ότι τά ΄καναν θάλασσα και ήταν αδιάβαστες! Γίνεται «Μουτζαχεντίν» των Μαγγιρών η Τσιμισλή: «Κάνε παράπονα στον Καλημέρη», του λέει εν εξάλλω. «Και ύστερα εσένα τι σε νοιάζει; Η ΕΡΤ τις εμπιστεύεται» (να τολμήσουμε να πούμε ότι μας νοιάζει, όχι γιατί τις πληρώνουμε, αλλά γιατί δεν ταυτιζόμαστε με τον λόγο που εκφέρουν; Μπα, θα μας πάρουν τα σκάγια).

Στο «Κους κους» ο Μεγακλής Βιντιάδης θυμίζει ότι «εδώ κορόιδευαν τον Νορβηγό, κορόιδευαν την Τουρκάλα και δεν άκουγαν τα τραγούδια τους».

Έρχεται και άλλη δήλωση Καλημέρη: «Αν υπάρχει κάποιο λάθος είναι ότι τους τρομάξαμε. Κατεβήκαμε σαν φαβορί, ότι θα σαρώσουμε και τρόμαξαν» (αυτό γιατί μου θυμίζει κάτι κυρίες με υπερβολική αυτοπεποίθηση, που επειδή δεν σταυρώνουν σχέση, έχουν ως μόνιμο επιχείρημα ότι «τρομάζουν τους άνδρες» και δεν σκέφτονται ότι απλώς δεν αρέσουν). Εμείς όμως συνεχίζουμε ακάθεκτοι αυτό που ξέρουμε. Πρώτη ερώτηση της Μαρίας Μπακοδήμου στον Αlpha, στη Βίκυ Χαντζή άρτι αφιχθείσα από τη Μόσχα: «Είχε, αλήθεια, τόση κυτταρίτιδα η Χαντισέ ή την έδειχνε η τηλεόραση έτσι;». Τι καημός κι αυτός! Κλείνουμε με το συμπέρασμα της εύστοχης Νανάς Παλαιτσάκη στο «Μπλα μπλα»: «Κυριάρχησε ο οπαδισμός». Μα από ποιους; Από ποιους; Ποιος αναμασούσε τις σάχλες περί «χοντρής Χαντισέ» και «κομπλεξικού Νορβηγού»; Μάλλον κάτι πράσινα ανθρωπάκια από τον Άρη που κάνουν όλα τα στραβά σε αυτό τον τόπο.



ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment