16 May 2009

Ποιοι απειλούν απόψε τον Σάκη

Μπορεί η Χριστίνα Μεταξά να μην κατάφερε τελικά να κερδίσει μία θέση στον τελικό, όμως το δωδεκάρι της Κύπρου δεν το χάνουμε! Και αυτό γιατί ο Σάκης Ρουβάς έχει στο τσεπάκι τούς «ντουζ πουά» που παραδοσιακά χαρίζει η Κύπρος στην Ελλάδα, καθώς στον αποψινό τελικό ψηφίζουν και οι 42 χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ακόμη και αυτές που δεν κατάφεραν να περάσουν από τις «συμπληγάδες» των δύο ημιτελικών.

Λέτε λοιπόν να χορέψουμε συρτάκι στην Κόκκινη Πλατεία; Οι εικονικές ψηφοφορίες των γιουροφάν στο διαδίκτυο τοποθετούν τη χώρα μας στη δεύτερη θέση, όμως οι πίνακες που έχουν στηθεί στο «Ολιμπίνσκι» θέλουν πρώτη την Ελλάδα και δεύτερη τη Νορβηγία! Ακολουθούν Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν. Βέβαια, φέτος ρόλο παίζει και η απόφαση της κριτικής επιτροπής που θα είναι υπεύθυνη για το 50% του αποτελέσματος.

Μεγάλο φαβορί για τη νίκη, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, ο Νορβηγός... βιολιστής. Για να δούμε αν θα επαληθευτούνΟμως, το άλλο 50% ανήκει στους τηλεθεατές και έτσι απόψε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει το «τελεβόουτινγκ» και τα «ντουζ πουά» θα ανεβοκατεβάζουν τα σημαιάκια των χωρών στον πίνακα της βαθμολογίας.

Τα «μπλοκ» και οι συμμαχίες που χάθηκαν στους ημιτελικούς ανασχηματίζονται -αν και η ισχύς τους φέτος λόγω επιτροπών είναι αρκετά μειωμένη- κι έτσι ο Σάκης εκτός από το δωδεκάρι της Κύπρου μπορεί να ελπίζει σε αυτό της Αγγλίας, που μας χαρίζει την ψήφο της τα τελευταία χρόνια αλλά και στην κριτική επιτροπή.

Ομως, επειδή η Γιουροβίζιον είναι απρόβλεπτη, για να μάθουμε τον νικητή δεν μένει παρά να κάνουμε «χάζι» τον αποψινό μεγάλο τελικό, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει τα βλέμματα 350 εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Εναν τελικό που αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης και που κόστισε στους Ρώσους πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ. Στη Μόσχα οι κακόγουστες αφίσες, τα πανό και τα ροζουλί «μπάνερ» με τα οποία είχε γεμίσει και η Αθήνα το 2006 «στολίζουν» την πόλη, και οι Ρώσοι ζουν στους ρυθμούς της Eurovision - γνωρίζοντας μάλιστα πόσα έχουν ξοδέψει γι' αυτό το πανηγυράκι!

Κι ενώ η μεγάλη ώρα για τον Σάκη και τους φανατικούς οπαδούς του διαγωνισμού πλησιάζει, σαν τις μπάμπουσκες αποκαλύπτονται οι ιδιαίτερες παράμετροι του διαγωνισμού που δεν είναι όμως αμιγώς καλλιτεχνικοί.

Οργανώσεις ομοφυλοφίλων θα επιχειρήσουν να διαδηλώσουν σήμερα υπέρ των δικαιωμάτων τους παρά την απαγόρευση του δημάρχου της πόλης, μια έξυπνη κίνηση με δεδομένη τη συγκέντρωση ΜΜΕ από όλη την Ευρώπη.

Αλλο ένα... παρατράγουδο φέτος είναι το μουσικό φεστιβάλ που διοργανώνει η Γεωργία, η οποία έχει αποκλειστεί από τη φετινή Γιουροβίζιον επειδή δεν θέλησε να αλλάξει τους στίχους του «We dont Wanna Put in» με το λογοπαίγνιο που εξόργισε τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Οι Ρώσοι πάλι είναι έξαλλοι με την απόφαση της δημόσιας τηλεόρασης να αναθέσει τη φετινή τους συμμετοχή σε μια τραγουδίστρια ουκρανικής καταγωγής. Λέτε να μετατρέψουν και τη βραδιά του τελικού σε... ρώσικη ρουλέτα; Θα δούμε...

Απόψε το βράδυ στις 10 μ.μ. από τη ΝΕΤ.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ
Μικρή η απόδοση για τον Νορβηγό


Φωτιά έχουν πάρει από χθες το βράδυ τα διαδικτυακά γραφεία στοιχημάτων. Τα αποτελέσματα του β' ημιτελικού και οι αλλαγές στο παρά πέντε δεν κατάφεραν να κλονίσουν από την πρώτη θέση το φαβορί της Νορβηγίας, αλλά ούτε και τον Σάκη Ρουβά από τη δεύτερη.

Ωστόσο, οι αποδόσεις άλλαξαν και για τους δύο. Συγκεκριμένα, το ανταλλακτήριο της betfair (www.betfair.com ) στην κατηγορία «νικητής» δίνει πρώτη τη Νορβηγία με απόδοση 2.64, δεύτερη την Ελλάδα με 6.00 και τρίτη την Τουρκία με απόδοση 11.

Στην πεντάδα βρίσκεται και η Βοσνία Ερζεγοβίνη με 24.00. Το Αζερμπαϊτζάν δίνει 14.00 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 17,50.

Αντίστοιχα, ο William Hill δίνει πρώτη τη Νορβηγία με απόδοση 2.37, την Ελλάδα με 5.50 και την Τουρκία με 9.00.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
210 κριτές από 42 χώρες


Η δήλωση του Γιώργου Κατσαρού πως οι επιτροπές θα ψηφίσουν τραγούδια σαν του Νορβηγού έφερε τις αναμενόμενες αντιδράσεις στα διαδικτυακά στέκια των φαν της Γιουροβίζιον, καθώς φημολογείται πως είναι και ο πρόεδρος της δικής μας πενταμελούς κριτικής επιτροπής.

Εως αυτήν τη στιγμή βέβαια η ΕΡΤ δεν έχει ανακοινώσει τα ονόματα των 5 ατόμων που επέλεξε να ταξιδέψουν στη Μόσχα για να πάρουν μέρος στη φετινή 54η Γιουροβίζιον καθώς δεσμεύεται από την EBU. Ωστόσο είναι γνωστό πως οι 42 επιτροπές απαρτίζονται από πέντε μέλη η καθεμία που έχουν σχέση με τη μουσική βιομηχανία (στιχουργοί, συνθέτες, παραγωγοί, τραγουδιστές κ.λπ.).

Η διαδικασία της ψηφοφορίας των κριτών που θα είναι υπεύθυνοι για το 50% του συνολικού αποτελέσματος έχει ως εξής: κάθε κριτής θα παραδίδει την αγαπημένη του δεκάδα που θα προκύπτει με το σύστημα βαθμολόγησης της Γιουροβίζιον (με βαθμούς 1-8, 10, 12). Οι λίστες των 5 μελών κάθε επιτροπής θα δίνουν και το τελικό αποτέλεσμα της χώρας.

Η ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
1. Λιθουανία
2. Ισραήλ
3. Γαλλία
4. Σουηδία
5. Κροατία
6. Πορτογαλία
7. Ισλανδία
8. Ελλάδα
9. Αρμενία
10. Ρωσία
11. Αζερμπαϊτζάν
12. Βοσνία - Ερζεγοβίνη
13. Μολδαβία
14. Μάλτα
15. Εσθονία
16. Δανία
17 Γερμανία
18. Τουρκία
19. Αλβανία
20. Νορβηγία
21. Ουκρανία
22. Ρουμανία
23. Ηνωμένο Βασίλειο
24. Φινλανδία
25. Ισπανία


ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment