23 May 2009
PVR menu
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Μεγεθύνσεις
Ευχάριστο, «χαβαλετζίδικο», «εθνικοπατριωτικό» δεν ξέρω· αποκαλυπτικό έως διδακτικό πάντως, θα έλεγα σίγουρα. Προσωπικά, και ας με συγχωρήσουν οι «ρουβίτσες» (!), ο Sakis δεν μου λέει τίποτα ως καλλιτέχνης -εννοώ το είδος και το στιλ των τραγουδιών που παρουσιάζει. Βέβαια, είναι ένα ωραίο αγόρι με «ακαταμάχητο» χαμόγελο· ένας νέος με καλογυμνασμένο, σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, σώμα...
*Είναι ακόμα ένας πολιτισμένος -θα έλεγα με ήθος, αλλά δεν τον γνωρίζω καθόλου- άνθρωπος, που φαίνεται ότι, σε αντίθεση με τα άλματά του στη σκηνή, πατάει γερά πάνω στη γη. Ηταν μια έκπληξη αυτό για μένα (και για πολλούς), σε μια εποχή που ο πολιτισμός, «καθημερινός» και «δημόσιος», έχει πάει περίπατο σ' αυτή τη χώρα. Οπου η αναίδεια, ο τσαμπουκάς, οι φωνές και οι κραυγές, η χυδαιότητα, το θράσος, η ψευτομαγκιά -ένας άθλιος φασισμός της δεκάρας δηλαδή- πλασάρονται ως μαγκιά, ως το αντίπαλον δέος του... καθωσπρεπισμού, ως «ανδρισμός», ως τόλμη και ελευθερία ακόμα.
*Λοιπόν, ο πολιτισμένος κύριος Σάκης Ρουβάς (και ως θέμα εσωτερικό του καθενός, ο πολιτισμός εκλύεται πρώτα πρώτα στο πρόσωπό του...) μας έδωσε ένα σπάνιο μάθημα: Πώς να χάνει κανείς με αξιοπρέπεια -την προτιμάω από τη μοδάτη και ευτελισμένη από τους πολιτικούς «ταπεινότητα». Ακόμη και η συγγνώμη του είχε υπερηφάνεια. Λέξη δύσκολη να την προφέρεις, ντεμοντέ, ξεχασμένη, καταφρονεμένη, εξοβελισμένη στα αζήτητα -δεν θυμάμαι να την έχουμε ακούσει από δημόσιο πρόσωπο, της όποιας σκηνής, δεκαετίες τώρα.
*Ο Sakis τη ζήτησε, μάλιστα χωρίς να τον έχει κατηγορήσει κανένας για οποιαδήποτε ατιμία, ολιγωρία έστω, και χωρίς να είναι υπεύθυνος για την «αποτυχία» -το βάρος της «πρωτιάς» εμείς του το φορτώσαμε. Οπως γίνεται κάθε φορά, σε όποιον καλλιτέχνη ή ομάδα (ποδοσφαίρου, μπάσκετ κ.λπ.) λαχαίνει ο κλήρος να μας εκπροσωπήσει σε διεθνή διαγωνισμό ή διοργάνωση. Οπότε, εκεί έξω, αν δεν μας έρθουν όπως θέλουμε τα πράγματα, μας φταίνε μονίμως οι άλλοι -διαφορετικά, τι περιούσιος λαός θα ήμασταν... Ενώ εδώ, τον περιμένουμε με τα καρφιά και τα σφυριά έτοιμοι να τον σταυρώσουμε.
*Και τι δεν είδαν τα μάτια μας και προπαντός τι δεν άκουσαν τ' αυτιά μας στα μεσημεριανο-απογευματινάδικα κυρίως· το κιτσαριό, το ξεκατίνιασμα, η... δημοσιογραφία του είδους και η ξεφτίλα της, η εικόνα της Ελλάδας, μια εικόνα, τόσο κυρίαρχη, ένα λάιφ στάιλ, τόσο φτηνό, ένας καθρέφτης που κάνουν ότι τον φτύνουν αλλά τον χαζεύουν όλοι, χωρίς να βλέπουν τη φάτσα τους. Α, και οι αδελφές Μαγγίρα, μα τι είναι τέλος πάντων αυτές οι αδελφές Μαγγίρα, κάτι σαν τις αδελφές Τατά απ' την «Οδό Ονείρων» του Χατζιδάκι, κάτι σαν τα Καλουτάκια, σαν τις αδελφές Μπρόγιερ, υπάλληλοι της ΕΡΤ σκέτο; -τόσες συνεντεύξεις, τέτοιο μαλλιοτράβηγμα, τόσος χαμός γύρω από την παρουσία και το όνομά τους, κι ακόμα δεν κατάλαβα.
*Νομίζω όμως ότι κατάλαβα, όπως και πολλοί άλλοι, ότι οι «κοιλιακοί», η μόδα των αγαλμάτων των γυμναστηρίων είναι σε... ύφεση πλέον, τουλάχιστον όσον αφορά έναν διαγωνισμό τραγουδιού, ακόμα και αν είναι και θέαμα, όπως η Γιουροβίζιον. Οτι δεν μπορείς να στέλνεις (η ΕΡΤ) και να παρουσιάζεις εκεί πέρα ένα πρόγραμμα γυμναστικής -όσο άψογη και αν είναι η φιγούρα, σαν βγαλμένη από κομπιούτερ- μέσα σε ένα εκκωφαντικό ψυχρό ντάμπα ντούμπα, χωρίς μουσική και στίχο. Οτι οι «σεξιστικές αναφορές» και τα υπονοούμενα, όπως το... τυχαίο άνοιγμα της μπλούζας, δεν προκαλούν πια το ενδιαφέρον.
*Μπορεί μάλιστα να είναι και γελοίο, όπως κάτι τύποι που βγαίνουν στην τηλεόραση ή κυκλοφορούν στον δρόμο, με τα μανίκια τεχνηέντως ανασηκωμένα, ώστε να αναδεικνύονται τα «ποντίκια» τους. Γιατί ο κόσμος έχει μπουχτίσει από τέτοια πρότυπα - κόπιες τελειότητας· και έχει αρχίσει να ζητάει περισσότερο από αυτό που θα θαυμάσει και πιθανώς θα ζηλέψει, εκείνο που θα τον συγκινήσει. Ο 23χρονος Νορβηγός, Αλεξάντερ Ρίμπακ, κέρδισε γιατί μας είπε ένα ωραίο τραγούδι, σε μελωδία και στίχο: μια τρυφερή ρομαντική και πονεμένη ιστορία αγάπης, ένα παραμύθι· και μας το είπε παίζοντας το βιολί του, κοιτάζοντάς μας σαν παιδί στα μάτια, με ειλικρίνεια, αφέλεια και αθωότητα, σαν να το πίστευε, σαν να το είχε ζήσει.
*Πάει κι αυτό - οι κάτοικοι-προσκεκλημένοι των «παραθύρων» στα κανάλια ξανάπιασαν τις θέσεις τους, φορτσάτοι, πανέτοιμοι, με τα σπαθιά υψωμένα πάλι εν όψει ευρωεκλογών... Αλλά τα νερά έχουν το ίδιο βάθος, την ίδια οσμή και το ίδιο χρώμα. Με τις αντιπαραθέσεις (των δύο «μονομάχων» και των αρχηγών τους κυρίως, ως συνήθως) στο κόκκινο· με τα ψηφοδέλτια και τους «επικεφαλής» τους στάχτη στις παρελάσεις των σκανδάλων που «την κάνουν» σιγά σιγά, ανακουφισμένα, μες στη χλαπαταγή· με την γκαλοπολογία στο ζενίθ· και με τον σεβασμό στον πολίτη, που τον θυμήθηκαν όπως κάθε φορά τώρα, στο ναδίρ.
*Καταγγελίες, υποσχέσεις, περιοδείες, υποδοχές, συνθήματα, εναγκαλισμοί, αφορισμοί... και ολίγη Ρόζα Λούξεμπουργκ... και λάσπη όπου δύναται ο καθείς, εάν δεν κινδυνεύει να του γυρίσει στη μούρη του. Λόγια... λόγια... και ούτε μια «συγγνώμη» -όπως του Σάκη έστω- σε έναν λαό, σε έναν «κοσμάκη» που φοβάται τη φτώχεια και τη βία, το σήμερα και τα χειρότερα που προοιωνίζεται για το αύριο, που τρέμει το ψέμα τους και οπισθοχωρεί όλο και πιο πολύ από αηδία κοιτάζοντάς τους. Τουλάχιστον να του έλεγαν γιατί πρέπει να πάει τώρα στις ευρωκάλπτες να ψηφίσει και να τους ψηφίσει· με λίγες κουβέντες όμως και σταράτες.
Πέταξε το πουλάκι, ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος δηλαδή, έναν χρόνο αφότου είχε κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος του σκανδάλου της Siemens. Θυμίζοντάς μας, τηρουμένων των αναλογιών, τον Κοσκωτά το '88 -εκείνος, «ο τραπεζίτης», το είχε σκάσει με το λίαρ τζετ του Αργύρη Σαλιαρέλλη και όλοι έτρεχαν μετά και δεν έφταναν για να φωτίσουν το μυστήριο... Ο πρώην Νο1 της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα έφυγε με την άνεσή του, σαν κύριος, αφήνοντας άδειο και ορφανό το χρυσό πλην όμως κλειστοφοβικό κλουβί του, όπου ωστόσο κυκλοφορούσε ωραίος, ευτυχής και προπαντός ελεύθερος... Δεν πειράζει, έχουμε τα παπαγαλάκια τώρα, ήρθαν πάνω στην ώρα -η ιδέα του σποτ είναι από το θρίλερ του Χίτσκοκ «Τα πουλιά», νομίζω· χωρίς το σασπένς της ταινίας για το τέλος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
21 May 2009
Γιατί ακύρωσε το ταξίδι του στις Κάννες (eng)
Το μεσημέρι όμως της Δευτέρας, έγινε γνωστό πως ο Σάκης αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι του και να παραμείνει στην Αθήνα. Το γεγονός προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς δεν είναι λίγο πράγμα να προβάλλεται η πρώτη μεγάλη του ξένη παραγωγή σε ένα φεστιβάλ που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, και ο ίδιος (πρωταγωνιστής) να είναι απών!
Όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Σάκη, ο λόγος της ακύρωσης του ταξιδιού είναι καθαρά πρακτικός (δεν υπήρχε απευθείας πτήση για τη Νίκαια της Γαλλίας) και δεν έχει να κάνει με την απογόητευσή του για το αποτέλεσμα της Eurovision. «Δεν πρόκειται για επίσημη πρεμιέρα, αλλά για μια privé προβολή» λέει φιλικό πρόσωπο του Έλληνα σταρ. «Ήθελε πολύ να βρίσκεται εκεί αλλά δεν προλάβαινε να φτάσει εγκαίρως».
Η ταινία Duress θα προβληθεί στις αμερικανικές αίθουσες το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ σε σκηνοθεσία του Τζόρνταν Μπάρκερ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με την Τζένιφερ Λόπεζ στις ταινίες Enough και Το Κελί. Στην ταινία ο Σάκης υποδύεται έναν ψυχοπαθή, κατά συρροή δολοφόνο.
yupi.gr
Why he candelled his trip to Cannes
By Sunday night we all knew that Sakis Rouvas will be departing on Monday for France, for the projection of the first American film entitled Duress in International film festival in Cannes.
But at noon Monday, it became known that Sakis decided to cancel the trip and stay in Athens. The event caused great impression, as this is his first major foreign production screened at a festival that annually brings together the biggest names of world film industry, and he (the protagonist) is absent!
As became known by its environment Sakis, the reason for the cancellation of the trip is purely practical (there was no direct flight to Nice, France) and has nothing to do with his disappointment at the outcome of the Eurovision. «This is not the official premiere, but a privé projection» says a friend of the Greek star. «He wanted to be there too but he could not arrive on time».
Duress The film will be screened in U.S. cinemas in September. This is a psychological thriller directed by Jordan Barker, who has collaborated with Jennifer Lopez in Enough and film cell. In the film Sakis impersonates a psychopath, serial killer.
Yupi.gr
Το κοινό έσωσε τον Σάκη! (eng)
Σε γενικές γραμμές αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα, με τις μπαλάντες να συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους των ειδικών, ωστόσο δεν έλειψαν και μερικές εκπλήξεις.
Υψηλότερα απ’ ό,τι στην τελική κατάταξη εμφανίζονται χώρες όπως η Αγγλία, που θα έμπαινε στο top 3, η Πατρίσια Κάας της Γαλλίας που θα ανέβαινε στην 4η θέση και το τραγούδι της ειρήνης του Ισραήλ, που θα σκόραρε μέσα στη δεκάδα. Επίσης, ευνοϊκότερη μεταχείριση από τις επιτροπές είχαν η Εσθονία, η Μάλτα και η Ισπανία, ενώ περισσότερο απ’ ό,τι το κοινό φαίνεται ότι εκτίμησαν οι «ειδήμονες» την καλλιτεχνική πινελιά του στριπτίζ της Ντίτα Φον Τιζ, ανεβάζοντας τη Γερμανία στη 14η από την 20ή θέση που πήρε τελικά. Αντιθέτως, «μαύρο» από τις πενταμελείς επιτροπές όλων των χωρών βρήκαν στο δρόμο τους όχι μόνο ο Σάκης, αλλά και η Χαντισέ που θα κατέληγε 7η και το Αζερμπαϊτζάν που θα κατρακυλούσε στην 8η θέση.
Η ελληνική συμμετοχή ανέβηκε τρεις θέσεις υψηλότερα χάρη στο televoting, του οποίου τα αποτελέσματα δεν έχουν επίσημα ανακοινωθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανθρώπων της ΕΡΤ, ωστόσο, αν ψήφιζε μόνο το κοινό, ο Σάκης θα είχε πιθανότατα καταλήξει στην 4η θέση.Χαρακτηριστικό είναι ότι βάσει των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιήσει οι εκεί δημόσιες τηλεοράσεις, 10άρια στο televoting θα έπαιρνε η Ελλάδα από τη Ρουμανία, τη Γερμανία, την Αγγλία και το Βέλγιο, που όταν συμψηφίστηκε με τις εκάστοτε επιτροπές, μετατράπηκαν σε 8, 6 και 5 βαθμούς αντίστοιχα.
Ελεύθερος Τύπος
The audience saved Sakis
The Committee didn't vote for us in Eurovision but the audience has prevented the worst. If only the specialists were voting in Eurovision, Sakis would be 10th. This stems from the settlement of the vote of all 42 committees of all countries, which was yesterday published by the EBU. Only Norway and Iceland would be on the 1st and 2nd position, respectively, even if based only on the specific vote, while all other positions would be changed, sometimes small and sometimes large.
In general the results were expected, with the ballads gathering the most votes of the specialist, but not without some surprises.
Higher than shown in the final ranking would be countries like England, which would be among the top 3, Patricia Kaas representing France that rose to 4th place and the song of peace of Israel, that would definitely be among the first 10. Moreover, favorable treatment by the committees would receive Estonia, Malta and Spain, while more than the experts seem to appreciate more than the public the artistic touch of the striptease Ntita Von Tiz, bringing Germany to the 14th instead of 20th position they eventually won. Instead, the five member committees from all countries have not voted Sakis, and Chantise that would finish 7th and Azerbaijan that would fall in the 8th position.
The Greek participation climbed three places higher thanks to the televoting, whose results have not been officially announced. Estimates of the people of ERT, however, confirm that if only the public was voting, Sakis would probably end in the 4th position. It is based on the data that were disclosed to the public by broadcasters, that Greece would receive 10 points throught televoting by Romania, Germany, England and Belgium, which were converted to 8, 6 and 5 points respectively due to the comitees' votes.
ELEFTHEROS TYPOS
20 May 2009
Κάνοντας... ταμείο για τη Γιουροβίζιον
Αυτό είναι ένα από τα πιο παλιά πράγματα που υπάρχει στην Αθήνα, είπε στους τηλεθεατές του BBC ο Βρετανός σχολιαστής Νόρτον Γκράχαμ, όταν εμφανίστηκε στην οθόνη ο... Αλέξης Κωστάλας.
«Μην ξεκινήσεις να πίνεις πριν από το πέμπτο τραγούδι», ήταν η συμβουλή που έδωσε ο Τέρι Βόγκαν (αν θυμάστε, τα βρόντηξε πέρυσι εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων που έφερνε η χώρα του στον διαγωνισμό) στον άξιο διάδοχό του Γκράχαμ που βοήθησε τους Αγγλους να μην αρρωστήσουν από την πλήξη, κάτι που δεν έκαναν οι δικές μας Μαγγίρες
Λίγο η «ντροπαλή» παρουσία του Σερ Αντριου Λόιντ Βέμπερ, λίγο η πληθώρα των βιολιών και των τσέλο που βγήκαν στη σκηνή του Ολιμπίνσκι και μύριζαν ναφθαλίνη, λίγο η απουσία του σασπένς στη διαδικασία της ψηφοφορίας έκαναν τη συμβουλή του Βόγκαν να μοιάζει με απίθανο στόχο... αν το κιτς της Γιουροβίζιον δεν ήταν και φέτος εκεί για να βγάλει ασπροπρόσωπους τους φανατικούς τηλεθεατές της.
Πίσω στην πατρίδα το... παραμύθι τελείωσε με το μεγάλο φαβορί να αφήνει πίσω του συντρίμμια και να ρίχνει «στον κουβά» όσους στοιχημάτισαν στο δικό μας γκανιάν, τον Σάκη Ρουβά, που με το σπαθί του γλίτωσε την ελληνική συμμετοχή από τα χειρότερα.
Οι έφηβοι και τα παιδιά που ψηφίζουν περισσότερο στη Γιουροβίζιον έδωσαν «ντουζ πουά» στο επόμενο τιν άιντολ της Ευρώπης και αγνόησαν τη δική μας παρωχημένη συνταγή. Τέρμα, λοιπόν, το παραμύθι για τους «ειδικούς» της Γιουροβίζιον που με ύφος «σ' τα 'λεγα εγώ» προσπαθούν να καταλάβουν «τις πταίει» και ποιος βρίσκεται πίσω από το «εθνικό μας Βατερλό», την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι βλέπουν μπροστά και κλείνουν από τώρα ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια για το Οσλο, τη δεύτερη πιο ακριβή πρωτεύουσα μετά το Τόκιο.
Η επιστροφή των κριτών, η συμπεριφορά της ελληνικής αποστολής και η ποιότητα του τραγουδιού συντέλεσαν στο παρ' ολίγον Ρουβατερλό σύμφωνα με τους φαν της Γιουροβίζιον στο Διαδίκτυο, ενώ λιγότερο κακό έκανε η χορογραφία.
«Ζητώ συγνώμη, ήθελα να νικήσουμε. Είμαι πολύ λυπημένος που δεν μπόρεσα να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες όλων. Αλλοι κερδίζουν και άλλοι χάνουν. Εδωσα τα πάντα», είπε αμέσως μετά ο Σάκης Ρουβάς.
Η παραίτηση Καλημέρη από πρότζεκτ μάνατζερ της Γιουροβίζιον, πάντως, δεν ήταν θέμα ευθυνών. «Θα φύγω, εκτός αν... κερδίσουμε», είχε πει ο Τζώνη Καλημέρης σε ανυποψίαστο χρόνο και εννοούσε ότι θα έμενε στη θέση του αν η Γιουροβίζιον ερχόταν πάλι στην... Αθήνα. Ουφ! Τυχερό Οσλο!
Αν ψήφιζαν μόνο οι επιτροπές
Στη δέκατη θέση θα τερμάτιζε η Ελλάδα αν ψήφιζε μόνον η κριτική επιτροπή. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της EBU, η συνολική βαθμολογία που έδωσαν οι κριτές από κάθε χώρα έβγαζε μια... διαφορετική δεκάδα από αυτή του Σαββάτου Στις δύο πρώτες θέσεις θα παρέμεναν η Νορβηγία και η Ισλανδία, όμως στην τρίτη θα σκαρφάλωνε η Αγγλία αν ήταν στο χέρι των κριτών και αμέσως μετά θα ακολουθούσε η Γαλλία που τερμάτισε πίσω μας!
Σύμφωνα με τους κριτές, στην Εσθονία άξιζε η πέμπτη θέση και στη... Δανία η έκτη, που στην κανονική ψηφοφορία είχε τερματίσει 13η! Ριγμένοι θα έβγαιναν το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και η Ελλάδα, ενώ στη δεκάδα θα ήταν και το Ισραήλ!
Ουσιαστικά οι κριτές ανέβασαν το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία δίνοντάς τους 223 πόντους συνολικά και 164 αντίστοιχα. Στους 312 πόντους θα σταματούσε ο Νορβηγός αν δεν έπαιρνε και από το τελεβόουτινγ, ενώ στον Σάκη οι επιτροπές έδωσαν μόνο 93.
Γκέι παρέλαση
«Η μεγαλύτερη γκέι παρέλαση ήταν απόψε», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο νικητής της φετινής Γιουροβίζιον, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις 20 συλλήψεις που έκανε η ρωσική αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Αν και ο Νορβηγός είπε το αυτονόητο για μια διοργάνωση που κρατά τα χρώματα του «ουράνιου τόξου» από το ξεκίνημά της, ο Ρώσος δήμαρχος υποστήριξε πως οι διαδηλώσεις των γκέι είναι... σατανικές.
Οι αριθμοί...
- 62 εκ. ευρώ κόστισε συνολικά η φετινή διοργάνωση.
- 42 εκ. ξοδεύτηκαν για τη διαμόρφωση του Ολιμπίνσκι και 20 για την τηλεοπτική παραγωγή.
- 900.0000 ήταν τα έξοδα της ελληνικής αποστολής
- 1.800.000 ήταν τα έσοδα της ΕΡΤ από τους χορηγούς και τις διαφημίσεις.
- 63.000 χρήστες του Ιντερνετ από την Ευρώπη αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρακολούθησαν τον τελικό από το site της ΕΡΤ.
- 50.000 επισκέπτες εκτιμάται ότι έφερε ο διαγωνισμός στη Μόσχα.
- 550 εκατομμύρια κορόνες κόστισε το «Τέλενορ Αρένα» που πιθανότατα θα φιλοξενήσει τον επόμενο διαγωνισμό στη Νορβηγία.
- 169 πόντοι ήταν η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο, η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 1982.
- 500 ευρώ φημολογείται πως κοστίζει το λευκό μπλουζάκι που φορούσε ο Σάκης Ρουβάς.
- 25 εκατ. ευρώ είχαν ξοδέψει οι Σέρβοι στην περσινή διοργάνωση, ενώ το 2007 οι Φινλανδοί είχαν δώσει για τον δικό τους διαγωνισμό 14 εκατ. ευρώ και ένα εκατομμύριο λιγότερα είχε στοιχίσει στην Αθήνα.
- 200 χιλιάδες περίπου SMS απέφεραν έσοδα 7,3 εκατ. ευρώ στη διοργάνωση της Αθήνας.
- 300 εκ. ευρώ υπολογίζεται ότι παίχτηκαν σε στοιχήματα μέσω του Διαδικτύου.
- Στα 124 με 2.420 ευρώ κυμάνθηκαν φέτος οι τιμές των εισιτηρίων.
- 30.000 αδέσποτα σκυλιά θανατώθηκαν στη Μόσχα για την υποδοχή της Γιουροβίζιον, σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων.
- Περισσότερα από 150 σύνολα μιμητών των ΑΒΒΑ συγκεντρώθηκαν στις 14 Μαϊου έξω από το Empire Casino της Leicester Square στο Λονδίνο και τραγούδησαν την κλασική επιτυχία των ΑΒΒΑ, Waterloo.
- 5 εκ. ευρώ περίπου συγκέντρωσε η αγορά για τον νικητή της Eurovision στην Βetfair.
ΕΘΝΟΣ
19 May 2009
Έσπασε όλα τα ρεκόρ η Γιουροβίζιον! (eng)
Ενδεικτικό του πόσο καθολική ήταν η επικράτηση της Γιουροβίζιον το Σάββατο το βράδυ είναι το γεγονός ότι την ίδια ώρα που η ΝΕΤ πρόβαλε το διαγωνισμό στα άλλα κανάλια επικρατούσαν «πολικές»… τηλεθεάσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό το σημείωσε ο ΑΝΤ1 με την ξένη ταινία «Η επιδρομή» και ήταν μόλις 7,9%, ενώ το MEGA προβάλλοντας σε πρώτη φάση την «Πολυκατοικία» σε επανάληψη έκανε μέσο όρο μόλις 4% και σε δεύτερη με την ξένη ταινία «Η νύχτα των στρατηγών» 1,9%. Στον ALPHA το καθιερωμένο σε επανάληψη από την Τρίτη «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» του Λάκη Λαζόπουλου δεν μεταδόθηκε καν και οι υπεύθυνοι του προγραμματισμού το άφησαν για την Κυριακή, ενώ για τον ίδιο λόγο οι «Πύλες του Ανεξήγητου» του Κώστα Χαρδαβέλλα στο ALTER παίχτηκαν σε επανάληψη.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
Eurovision broke all the records
We might not have have won in Eurovision, but once again the competition received the «gold» award by the audience! This is because, according to official data of AGB, television transmission NET surpassed all previous transmission in terms of average audience, and thanks to the participation of Sakis Rouvas, who was responsible for the huge audience that the competition attracted. More specifically, the average audience (based on open sets of viewers at that time) during the Saturday final night was 35.9% (3,631,000 viewers on average each minute), while the general viewing was around 78.9% . The competition was watched even for a minute by 5,959,000 people (58.9% coverage). The audience was high throughout the transmission, and peaked at 00:33, the time of transmission of the results of the vote, reaching 40.1%, which corresponds to 4,062,000 people and 90% of people watching tv at the time. While during the broadcast of «This is our night» the audience reached 39.9% (4,039,000 people) and 83% share of the total of viewers. Most who attended the competition were women aged 15 to 24 years, and many children. Audience was equally high during Eurovision 2005 where Elena Paparizou conquers to the «Number One» and the first place, while the audience was reached unrealistic numbers again with Sakis participation in Eurovision 2004 that took place in Istanbul.
Indicative of how universal was the prevalence of the Eurovision on Saturday night is the fact that at the same time that Net was broadcasting Eurovision the audience of the other channels was minimal. The largest percentage was noted by ANT1 with foreign film «The raid» and was only 7.9%, while MEGA aired during the first phase "Polikatoikia" (a greek comedy series) has averaged only 4% and then the foreign film « The night of the generals » with only 1,9% of the total of viewers watching. In ALPHA the standard repetition of the show «Al Tsantiri Niouz» of Lakis Lazopoulos was not even broadcast, and those responsible for programming rescheduled it on Sunday, while for the same reason the «Gates of unexplained» by Costas Chardavella was not aired either.
APOGEVMATINI
Πέσαμε πάλι από τα σύννεφα
Και μετά την εκστρατεία στο εξωτερικό, ο εμφύλιος. Μα ποιοι ήταν εκείνοι που ειρωνεύονταν τον Νορβηγό; Ποιες εκπομπές έθαβαν την Τουρκάλα, την αποκαλούσαν χοντρή με κυτταρίτιδα; Στην πυρά! Στην πυρά! Αρκεί να τις βρούμε. Γιατί δεν ήταν καμιά από τις εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, κανένα δικό μας μεσημεριανάδικο. Α, πα, πα, πα! Αρσακειάδες, όλοι. Έγιναν της δεοντολογίας, του σεβασμού στο καλό τραγούδι του Νορβηγού, της ντροπής για τις υπερβολές των Ελλήνων δημοσιογράφων. Φαίνεται είδαμε σε άλλη χώρα το φεστιβάλ ανοησίας που έστησαν οι ανταποκρίσεις, τον χουλιγκανισμό εκείνων που τσίριζαν «Σάκης, Σάκης» μπροστά στα μούτρα του Νορβηγού και σχολίαζαν μετά τα πάνελα ότι «είναι κομπλεξικός απέναντι στον δικό μας». Σε αναζήτηση των αιτίων της ήττας αφιερωμένη η επόμενη ημέρα και «πέφτουμε απ΄ τα σύννεφα» όταν ακούμε ότι πρέπει να συνυπολογιστεί ως αρνητικό και η «επιθετικότητα» που επέδειξαν ορισμένοι (οι περισσότεροι) εκ των ρεπόρτερ που βρίσκονταν στη Μόσχα.
Έκπληκτη η Φαίη Σκορδά απορεί που μπορεί να «είδαν» και άλλοι τι γινόταν στην Ελλάδα και να έπληξε αυτό την εικόνα της χώρας και του Σάκη. Α! ιδανική εκπρόσωπος της εθνικής τύφλωσης. Αδύνατον να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο, ότι ανήκουμε σε ένα ευρύ περιβάλλον και χρειάζεται γνώση και μαεστρία για να υποστηρίξεις μέσα σε αυτό τη χώρα σου χωρίς να φανείς επαρχιώτης. Είναι ακόμη δυσκολότερο φαίνεται να πιστέψουμε ότι έχουν όλες οι χώρες δημοσιογράφους εξίσου «δαιμόνιους», αν όχι περισσότερο από τους δικούς μας, που έχουν την εμπειρία της μεγάλης γιουροβιζιονικής αγοράς.
Ένα ένα αρχίζουμε να «βλέπουμε» λάθη. Μεταξύ αυτών, και η «έπαρση» της ελληνικής αποστολής. «Ο σωστός καλλιτέχνης πάντα πρέπει να πιστεύει ότι θα έρθει πρώτος» είναι η απάντηση του Τζώνυ Καλημέρη στο «Μπλα μπλα». Ο καλλιτέχνης καλά κάνει. Οι υπόλοιποι, όμως, δεν οφείλουν να τον προφυλάξουν;
Εδώ μπαίνει σφήνα η Δάφνη Μπόκοτα από την εκπομπή της Λαμπίρη το μεσημέρι της Κυριακής με τις δηλώσεις της: «Εγώ ήμουν ο σάκος του μποξ για τους καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια, εγώ τις "έτρωγα", τώρα με την Βίσση, την Καλομοίρα, τον Σάκη δεν είναι έτσι, τις "τρώνε" οι καλλιτέχνες». Η κριτική όμως αφορά τη συμπεριφορά της: «Α, πα, πα, πα δεν είναι κομψό να θάβει τις γυναίκες (Μαγγίρες) που κάνουν τώρα τη δουλειά της», «εγώ σέβομαι τα χρόνια της (και η μπηχτή από την Κουσκουρή, για να μην ξεχνιόμαστε), αλλά δεν μου αρέσει που μιλάει με αυτό το Εγώ». Φυσικά, ξεχνάμε ότι όλο το εγχώριο πάνελο ομού μετά των γιουρορεπόρτερ γι΄ αυτό το «Εγώ» δούλεψε επί μέρες. Το ελληνικό «Εγώ», που το ξεδιπλώσαμε υπερηφάνως από την Αθήνα μέχρι τη Μόσχα, θεωρώντας ότι είμαστε οι καλύτεροι και οι σπουδαιότεροι.
Ακολουθεί εμφύλιος για τις Μαγγίρες. Τι ήταν να πει ο Άγγελος Πυριόχος ότι τά ΄καναν θάλασσα και ήταν αδιάβαστες! Γίνεται «Μουτζαχεντίν» των Μαγγιρών η Τσιμισλή: «Κάνε παράπονα στον Καλημέρη», του λέει εν εξάλλω. «Και ύστερα εσένα τι σε νοιάζει; Η ΕΡΤ τις εμπιστεύεται» (να τολμήσουμε να πούμε ότι μας νοιάζει, όχι γιατί τις πληρώνουμε, αλλά γιατί δεν ταυτιζόμαστε με τον λόγο που εκφέρουν; Μπα, θα μας πάρουν τα σκάγια).
Στο «Κους κους» ο Μεγακλής Βιντιάδης θυμίζει ότι «εδώ κορόιδευαν τον Νορβηγό, κορόιδευαν την Τουρκάλα και δεν άκουγαν τα τραγούδια τους».
Έρχεται και άλλη δήλωση Καλημέρη: «Αν υπάρχει κάποιο λάθος είναι ότι τους τρομάξαμε. Κατεβήκαμε σαν φαβορί, ότι θα σαρώσουμε και τρόμαξαν» (αυτό γιατί μου θυμίζει κάτι κυρίες με υπερβολική αυτοπεποίθηση, που επειδή δεν σταυρώνουν σχέση, έχουν ως μόνιμο επιχείρημα ότι «τρομάζουν τους άνδρες» και δεν σκέφτονται ότι απλώς δεν αρέσουν). Εμείς όμως συνεχίζουμε ακάθεκτοι αυτό που ξέρουμε. Πρώτη ερώτηση της Μαρίας Μπακοδήμου στον Αlpha, στη Βίκυ Χαντζή άρτι αφιχθείσα από τη Μόσχα: «Είχε, αλήθεια, τόση κυτταρίτιδα η Χαντισέ ή την έδειχνε η τηλεόραση έτσι;». Τι καημός κι αυτός! Κλείνουμε με το συμπέρασμα της εύστοχης Νανάς Παλαιτσάκη στο «Μπλα μπλα»: «Κυριάρχησε ο οπαδισμός». Μα από ποιους; Από ποιους; Ποιος αναμασούσε τις σάχλες περί «χοντρής Χαντισέ» και «κομπλεξικού Νορβηγού»; Μάλλον κάτι πράσινα ανθρωπάκια από τον Άρη που κάνουν όλα τα στραβά σε αυτό τον τόπο.
ΤΑ ΝΕΑ
Και η ΝΕΤ στην κορυφή
Παρ' όλα αυτά, ο Τζώννυ Καλημέρης (ειδικός σύμβουλος του προέδρου της ΕΡΤ) άφησε να εννοηθεί ότι θα σταματήσει πλέον να ασχολείται με τον διαγωνισμό της EBU.
Η βραδιά του τελικού της Eurovision στη Μόσχα ξεπέρασε ακόμα κι εκείνη της Αθήνας (το 2006 ήταν 35,2%) φτάνοντας το 35,9%. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της AGB Nielsen Media Research, καθήλωσε κατά μέσον όρο στους καναπέδες τους 3.631.000 τηλεθεατές, με μέσο μερίδιο 78,9%. Κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα που είχαν ανοιχτούς τους δέκτες τους εκείνη την ώρα έβλεπαν Eurovision. Το υψηλότερο μερίδιο πάντως παραμένει τη βραδιά του τελικού της Eurovision στην Αθήνα (82,6%). Ισως να είναι κι από τα λίγα ρεκόρ που δεν έσπασαν αυτή τη χρονιά.
Τον φετινό τελικό της Μόσχας παρακολούθησαν από τα σπίτια τους έστω για ένα λεπτό 5.959.000 άτομα. Την ώρα που στη σκηνή βρισκόταν ο Σάκης Ρουβάς τον έβλεπαν 4.039.000 τηλεθεατές, ενώ οι περισσότεροι (4.062.000) εντοπίζονται κατά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.
Πιο «φανατικές» με τη Eurovision αποδεικνύονται οι γυναίκες ηλικίας 25-44 ετών (46,4%) και 15-24 (41,9%), ενώ οι περισσότεροι τηλεθεατές φαίνεται να είναι μεσαίου (38%) και υψηλού (37%) μορφωτικού επιπέδου και οι πιο πολλοί από τη Θεσσαλονίκη (40,5%), τα αστικά κέντρα (38,7%) και την Αττική (38%).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Το παιδί με το βιολί και το... βιολί των αφών Μαγγίρα
Ελπίζουμε οι αδελφές Μαγγίρα να συγχωρέσουν τους Ευρωπαίους που ψήφισαν τον Αλεξάντερ Ρίμπακ και το τραγούδι του «Fairytale»...
Ο Σάκης Ρουβάς δεν κατάφερε να κερδίσει τον διαγωνισμό, κατέκτησε όμως την καθόλου κακή έβδομη θέση. Το «This is our night» σε στίχους των Craig Porteils και Cameron Giles-Webb, σύνθεση του Δημήτρη Κοντόπουλου και σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού δεν κατάφερε να απογειώσει τους Ευρωπαίους φαν της Eurovision, όπως ήλπιζαν. Εστω και αν οι σχολιάστριες για την ελληνική τηλεόραση Ματθίλδη και Μπέτυ Μαγγίρα ένιωσαν την Ολυμπιακή Αρένα της Μόσχας να σείεται όταν τελείωσε την ερμηνεία του ο Σάκης Ρουβάς. Το τι έγινε μετά το τραγούδι του Νορβηγού ούτε λόγος! Αν και αυτό είναι το λιγότερο, αφού όσοι παρακολουθούσαν τον διαγωνισμό από το ραδιόφωνό τους θα πίστευαν ότι η Νορβηγία δεν συμμετείχε!
Τη δεύτερη θέση του διαγωνισμού κατέκτησε η Γιοχάνα, που εκπροσωπούσε την Ισλανδία και ερμήνευσε την μπαλάντα «Is it true» (218 βαθμοί), την τρίτη το Αζερμπαϊτζάν, με το τραγούδι που θα πολυακουστεί στα καλοκαιρινά κλαμπ «Always» με 207 βαθμούς. Ακολουθούν στην τέταρτη θέση η Τουρκία με τη Χαντισέ και το «Dum Tek Tek» με 177 βαθμούς, στην πέμπτη η Αγγλία με την εξαιρετική Τζέιντ και την μπαλάντα «It's My Time», σε σύνθεση του Αντριου Λόιντ Βέμπερ και Νταϊάν Γουόρεν. Μια θέση πριν από τον Σάκη Ρουβά βρίσκεται η Εσθονία με το τραγούδι «Randajad», συγκεντρώνοντας 129 βαθμούς.
Μπορεί η Ελλάδα να μην κέρδισε τον διαγωνισμό, η ΕΡΤ όμως βγήκε κερδισμένη και με το παραπάνω, αφού άγγιξε τηλεθέαση 88,8% την ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ενώ τη στιγμή που στη σκηνή ανέβηκε ο Σάκης Ρουβάς η τηλεθέαση έφτασε στο 83,3%. Επίσης 63.000 χρήστες του Ιντερνετ από την Ευρώπη αλλά και από τις ΗΠΑ παρακολούθησαν τον τελικό από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, eurovision.ert.gr.
Με το τσίρκο «Ντε Σολέιγ» ξεκίνησε ο τελικός της φετινής Eurovision, χαρίζοντας στους τηλεθεατές ένα υπερθέαμα, ενώ αμέσως μετά ο περσινός νικητής Ντίμα Μπιλάν ερμήνευσε το τραγούδι που έφερε τη Eurovision στη χώρα του.
Για μια βραδιά-θρίλερ έκαναν λόγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της βαθμολογίας οι αδελφές Μαγγίρα, που τελικά διαψεύστηκαν. Από τις πρώτες δέκα χώρες που ανακοίνωσαν τη βαθμολογία τους, οι τηλεθεατές γνώριζαν ότι η Νορβηγία θα ήταν η μεγάλη νικήτρια. Οι ίδιες βέβαια δεν ήθελαν να το πιστέψουν, άσχετα αν η Νορβηγία ήταν φαβορί εδώ και μήνες! Φαβορί για εκείνες ήταν μόνο ο Σάκης Ρουβάς. Οσο περνούσε η ώρα και το αποτέλεσμα δεν ανατρεπόταν, άρχισαν να χάνουν τα λόγια τους, μέχρι και τον Σάκη τον είπαν Μάκη, ειρωνεύονταν όσες χώρες χάριζαν στην Ελλάδα 1 έως 5 βαθμούς, έδειχναν την απογοήτευσή τους αλλά, το κυριότερο, έκαναν έντονη κριτική για την εμφάνιση ορισμένων διαγωνιζομένων αλλά και των αντιπροσώπων επιτροπής κάθε χώρας τη στιγμή που ανακοίνωναν τη βαθμολογία της χώρας τους. Αν ήταν διαβασμένες, ούτε λόγος, αφού δεν μπορούσαν να εκφωνήσουν τα περισσότερα ξένα ονόματα, από γεωγραφία φάνηκαν άσχετες και κατά πάσα πιθανότητα θα αναρωτιούνται μέχρι τώρα γιατί η Ανδόρα έδωσε το δωδεκάρι της στην Ισπανία. Το μόνο που δεν τους έκανε έκπληξη ήταν το δωδεκάρι που μας έδωσε η Κύπρος...
Συγχαρητήρια δέχτηκε φυσικά μόνο ο Σάκης Ρουβάς από τις σχολιάστριες, ενώ φαίνεται ότι διέγραψαν από τη μνήμη τους το όνομα του Αλεξάντερ Ρίμπακ. Αν είπαν συγχαρητήρια στη Νορβηγία; Θα έπεφταν τόσο χαμηλά; Τελείωσε η διαδικασία της βαθμολογίας και οι αδελφές Μαγγίρα δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τους τηλεθεατές ποια θέση κατέκτησε η Ελλάδα. Σου λένε, τηλεοράσεις έχουν, ας δουν μόνοι τους. Απορία δική μας είναι πώς κρατήθηκαν και δεν έβρισαν στον «αέρα» τους Ελληνες που ψήφισαν το τραγούδι της Νορβηγίας, χαρίζοντάς της δέκα βαθμούς...
Ο Σάκης Ρουβάς πάλι, σε δήλωσή του μετά το τέλος του διαγωνισμού, ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να του «ρουφήξουν το αίμα» όσοι αρχίσουν να ρίχνουν ευθύνες για τη θέση της Ελλάδας στον διαγωνισμό. Και δεν έχει άδικο, αφού χθες οι πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές ξεκίνησαν τις αναλύσεις τους, κι έπεται συνέχεια.
Μήπως έφταιξε η πολλή σιγουριά της ελληνικής αποστολής και των απεσταλμένων των καναλιών στη Μόσχα; Μήπως η έπαρση που είχαν απέναντι στις άλλες χώρες, που πήγαν κι εκείνες όπως κι εμείς να διαγωνιστούν; Μήπως επειδή δεν χειρίστηκαν με ευγένεια τις υπόλοιπες συμμετοχές; Μήπως τα πολλά σχόλια και η κριτική που ασκήθηκε στους υπόλοιπους διαγωνιζομένους δεν έμειναν εντός των ελληνικών συνόρων; Ο,τι και να έφταιξε, τη Νορβηγία την ψήφισαν όλες οι χώρες και μάλιστα κατέρριψε και το ρεκόρ με τα δωδεκάρια, ενώ η Ελλάδα έχασε και τους συμμάχους που είχε μέχρι τώρα. Κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Το θέμα είναι να μάθουμε να δεχόμαστε και την ήττα, κι ας μην κάνουμε το πανηγυράκι εθνική υπόθεση...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
18 May 2009
Ο Sakis και η συγγνώμη… (eng)
Σχεδόν 4 εκατομμύρια Ελληνες έστρεψαν το βλέμμα στη Μόσχα το βράδυ του Σαββάτου για να παρακολουθήσουν τον τελικό της Eurovision, που ανέδειξε νικητή τον Αλεξάντερ Ρίμπακ από τη Νορβηγία.
Με το 83,3% των Ελλήνων τηλεθεατών στο πλευρό του ανέβηκε στη σκηνή της Μόσχας ο Σάκης Ρουβάς, ενώ την ώρα της ανακοίνωσης της ψηφοφορίας η τηλεθέαση χτύπησε κόκκινο, αγγίζοντας το 88,8%. Το παραμύθι του Αλεξάντερ έγινε εφιάλτης για τον Σάκη. Από τον έβδομο ουρανό, όπου έφτασε με τα εντυπωσιακά του άλματα, προσγειώθηκε στην έβδομη θέση του πίνακα βαθμολογίας.Προσηλωμένος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην πρωτιά, ο Σάκης Ρουβάς δεν έκρυψε τη λύπη του για το αποτέλεσμα, ενώ ζήτησε συγγνώμη που «δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες όσων Ελλήνων πίστεψαν σε αυτόν». «Ηθελα να νικήσουμε και το προσπάθησα πάρα πολύ» τόνισε. Σύμφωνα άλλωστε και με τα αποτελέσματα του β’ ημιτελικού της Πέμπτης, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η Ελλάδα προκρίθηκε τέταρτη στη σειρά. Η άριστη σκηνική παρουσία του Σάκη δεν στάθηκε αρκετή να υπερκαλύψει την αδυναμία του ίδιου του τραγουδιού, που «εξαφανίστηκε» ανάμεσα στις μουσικές υπερδυνάμεις.
Καλλιτεχνική αναβάθμιση
Φέτος το πεντάγραμμο εκδικήθηκε. Ο θρίαμβος του Νορβηγού Αλεξάντερ Ρίμπακ πέτυχε περισσότερα από το να φέρει τη Eurovision 2010 στη χώρα των φιόρδ. Σήμανε το τέλος μιας εποχής -όταν το απλό και ωραίο έδινε τη θέση του στο οπτικά εντυπωσιακό- αλλά και την αρχή μιας νέας. Αντίστοιχα και η ανάδειξη σε υψηλές θέσεις τραγουδιών όπως της Ισλανδίας (2η), της Αγγλίας (5η) και της Γαλλίας (8η) και της Βοσνίας (9η) προήγαγε την καλλιτεχνική αναβάθμιση ενός διαγωνισμού που κατά καιρούς δεν απέφυγε να συνδεθεί με την ποπ υπο-κουλτούρα. Ο συνδυασμός κοινού και κριτικών επιτροπών φαίνεται πως κατάφερε να βρει τη χρυσή τομή ανακόπτοντας -αν μη τι άλλο- την πορεία «αστείων» συμμετοχών.
«Κέρδισα γιατί είχα μια ιστορία να πω» είπε το παιδί με το δοξάρι και έτσι απλά αποστόμωσε όσους αναζητούν περίτεχνες «συνταγές» επιτυχίας. Το νικητήριο τραγούδι «Fairytale» συνδύασε -όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ρίμπακ- τη μελαγχολία της Λευκορωσίας, χώρας καταγωγής του, με τη χαρά των Νορβηγών και μία ιστορία αγάπης. Με απόσταση σχεδόν 170 βαθμών από τη δεύτερη Ισλανδία, ο 23χρονος έσπασε κάθε ρεκόρ. Συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία όλων των εποχών με 387 βαθμούς (αμέσως προηγούμενοι οι Lordi με 293).
Παρά τις «αυστηρές» απαγορεύσεις της Μπέτυς Μαγγίρα αλλά και ουκ ολίγων εκπομπών, που επιχείρησαν να δασκαλέψουν το ελληνικό κοινό να «μαυρίσει» τον Νορβηγό, οι Ελληνες τηλεθεατές και η κριτική επιτροπή ψήφισαν κατά συνείδηση, δίνοντας το 12άρι στον Αντριου Λόιντ Γουέμπερ και την Αγγλία και το 10άρι στη Νορβηγία.
ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ
Ελεύθερος Τύπος
Sakis and his apology
Once upon a time there was a festival of the kits with revolting monsters, topless Centaurs, Amazons, jokers and audatious chicks. One day came a boy, played the violin and put them to sleep until the next century. And he lived well and the institution better. The fair became a ... fairytale.
Nearly 4 million Greeks have turned an eye to Moscow on Saturday night to watch the final of Eurovision, which revealed the winner: Alexander Rimpak from Norway.
With 83.3% of Greeks viewers suporting Sakis Rouvas in Moscow, while the during the time of the the voting number of the audience hit red, reaching 88.8%. Alexander's fairytale became a nightmare for Sakis. From the seventh heaven, where he arrived with his impressive strides, he landed in seventh place. Dedikated to achieving first position from the very first day that he decided to represent Greece, Sakis Rouvas could not hide his disappointment with the outcome, and apologized that «he could not meet the expectations of the Greeks that believed in him». «I wanted to win and tried hard too» he stressed. According with the results of the second semi - finals of Thursday, that were made public yesterday, Greece was in the fourth position. The excellent stage presence of Sakis was not enough to outweigh the weakness of that song, that «disappeared» between the music superpowers.
This year the star system took it's revenge. The triumph of Norwegian Alexander Rimpak achieved more than to bring the Eurovision 2010 in the country of fjords. He marked the end of an era - where the simple and beautiful gave its place to the impressive for the eyes - but also a new beginning. Respectively, the emergence of high positions in songs such as Iceland (2nd), England (5th) and France (8th) and Bosnia (9th) has promoted the upgrading of an artistic competition that at times was connected to the sub-pop culture. The combination of selection panels and audience seems to have manage finding the right balance and kick out - if anything else - the ridicoulous entries.
«I won because I had a story to tell» said the boy with the bow to those seeking artistic «recipes» for success. The winning song «Fairytale» - combined (according to Rimpak) the melancholy of Belarus, the country of his origin, with the joy of Norwegians and a love story. With almost 170 points away from the second Iceland, the 23 year old broke every record. Received the highest rating of all time with 387 points (immediately before the Lordi with 293).
Despite the «severe» attempts of the Mangira sisters and quite a few tv - shows, who attempted to prevent Greek public to vote for the Norwegian, the Greeks viewers and the jury voted consciencly, giving the 12 points to Andrew Lloyd Gouemper and England and 10 points to Norway.
ELEFTHEROS TYPOS
Γιατί δεν έγινε «ελληνική» η νύχτα στη Μόσχα
Λέγοντας, βεβαίως, ότι το τραγούδι δεν είχε και κάτι δυνατό να πει, αλλά η ελπίδα πέθανε τελευταία… Ο Σάκης Ρουβάς, λοιπόν, συγκέντρωσε 120 πόντους, όσους και ο Σαρμπέλ το 2007. Ενώ από τις 42 συμμετέχουσες χώρες δεν ψήφισαν την Ελλάδα οι 21 χώρες.
Ο ίδιος ο Σάκης θα πει μετά τη λήξη του διαγωνισμού: «Ζητώ συγγνώμη από τον κόσμο… Ήθελα να νικήσουμε. Είμαι πολύ λυπημένος που δεν μπόρεσα να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες όλων. Αλλά κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι κάνουν. Και εγώ έδωσα τα πάντα». Ενώ γυρίζει και λέει με νόημα προς τους δημοσιογράφους, τεντώνοντας τα χέρια του μπροστά τους: «Κόβω τις φλέβες μου… και πιείτε όσο αίμα θέλετε, έχω άφθονο!».
Σίγουρα δεν φταίει εκείνος που δεν βγήκε πρώτος, αλλά και 7ος που βγήκε, μια χαρά θέση κατέκτησε, αν υπολογίσει κανείς ότι από μουσικής και στιχουργικής πλευράς υπήρχαν άλλα καλύτερα τραγούδια, που βγήκαν πιο κάτω από την ελληνική συμμετοχή στην τελική κατάταξη, όπως η Γαλλία, που βγήκε 8η με την εκπληκτική ντίβα Πατρίτσια Κάας.
Η βαθμολογία της Ελλάδας έχει ως εξής: Πήρε 1 βαθμό από Ολλανδία και Ισπανία, 2 από Σουηδία, Μαυροβούνιο και Ελβετία, 4 από Ρωσία, Σλοβενία και Ουγγαρία, 5 βαθμούς από Βέλγιο, Λευκορωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 6 από Γερμανία και Σερβία, 7 από Μάλτα, Κροατία, 8 από Ρουμανία, 10 από Αρμενία και 12άρια από Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο.
Δεν πήρε κανέναν βαθμό από τις Τσεχία, Ισλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Λετονία, Ανδόρα, Φινλανδία, Λιθουανία, πΓΔΜ, Σλοβακία, Ουκρανία, Τουρκία, Πολωνία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Δανία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν και Νορβηγία.
Η Ελλάδα έδωσε 1 βαθμό στην Ισπανία, 2 βαθμούς στην Κροατία, 3 στην Τουρκία, 4 στην Ισλανδία, 5 στην Εσθονία, 6 στη Γαλλία, 7 στην Αλβανία, 8 στο Αζερμπαϊτζάν, 10 στη Νορβηγία και 12 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ελλάδα, που είχε μετάσχει στο β’ ημιτελικό, είχε προκριθεί ως τέταρτη συγκεντρώνοντας 110 βαθμούς. Είχε πάρει 6 βαθμούς από Γαλλία, Ισπανία, Ουγγαρία και Μολδαβία, 2 από Δανία και Πολωνία, 12 από Κύπρο και Αλβανία, 10 από Ολλανδία και Ολλανδία, 1 από Νορβηγία, 4 από Σλοβενία, 3 από Κροατία, 5 από Εσθονία και Σλοβακία, 4 από Λετονία, Λιθουανία, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Ουκρανία.
Απογευματινή
Και στη Γιουροβίζιον
Υ.Γ.1 Τι κι αν στο λόγκο της Γιουροβίζιον έγραφε ΠΓΔΜ η χώρα αυτή ψήφισε ως "Μακεδονία". Έτσι είπε τουλάχιστον ο εκπρόσωπός της στη Γιουροβίζιον.
Υ.Γ.2 Μας φάνηκε απλώς ή όντως στις σημαίες που ανέμιζαν οι θεατές του διαγωνισμού υπήρχαν και "σημαίες" του ψευδοκράτους;
ΠΟΛΙΤΗΣ
Sakis apology (eng)
The ESC in Numbers
* Alexander Rybak scored 387b points, breaking the record.
* It was Norway's third ESC victory.
* Greece is the only participating nation that has been earning a place in the top ten since 2004, the year the semi-final system was introduced.
* The United Kingdom and France had not managed to land a place in the top ten for seven years.
* 7.3 million Germany viewers and 5.7 million French watched the ESC on the small screen.
* 63.000 Internet users tuned on ERT's official website, eurovision.ert.gr, to watch the ESC final.
ert.gr
Τέλος το παραμύθι...
Τέρμα το... παραμύθι, με τον «βιολιτζή» -όπως ειρωνικά είχαν βαφτίσει οι Ελληνες γιουροβιζιονολόγοι τον φετινό νικητή- να αφήνει πίσω του συντρίμμια και να ρίχνει «στον κουβά» όσους στοιχημάτισαν στο δικό μας γκανιάν, τον Σάκη Ρουβά που σαν σούπερ ήρωας έσωσε την ελληνική συμμετοχή από τα χειρότερα.
Γιατί ήταν η δική του ενέργεια που «σήκωσε» τη χώρα μας στην έβδομη θέση του 54ου διαγωνισμού της Γιουροβίζιον, ο οποίος φέτος έκανε «στροφή στην ποιότητα». Εκεί πάνω στη στροφή μπόρεσε και η ελληνική συμμετοχή να τσιμπήσει κάμποσα «ψηφαλάκια» κυρίως χάρη στον Sakis, στο καλό ομολογουμένως προμόσιον και στην προσωπική εργασία κάποιων ανθρώπων της ΕΡΤ.
Ευτυχώς που... δεν πάθαμε και τίποτα να λέμε αφού η επιστροφή των κριτών, τα αυξημένα έθνικ και φολκλόρ στοιχεία των υπόλοιπων συμμετοχών καθώς και η παρουσία ενός σερ και μιας αναγνωρισμένης αρτίστας στη σκηνή του Ολιμπίνσκι έκαναν τη δική μας παρουσίαση να δείχνει παρωχημένη συνταγή άκρως γιουροβιζιονική και εκτός τόπου.
Οι έφηβοι και τα παιδιά που ψηφίζουν περισσότερο στη Γιουροβίζιον έδωσαν «ντουζ πουά» στο επόμενο τιν άιντολ της Ευρώπης με την κλιν κατ φατσούλα που άνετα θα πρωταγωνιστούσε στον επόμενο κύκλο της Χάνα Μοντάνα ή του Χάισκουλ μιούζικαλ, αν ήταν στην Αμερική.
Τέρμα λοιπόν το παραμύθι για τους «ειδικούς» της Γιουροβίζιον που με ύφος «στα 'λεγα εγώ» προσπαθούν από χθες να καταλάβουν «τις πταίει» και ποιος βρίσκεται πίσω από το «εθνικό μας Βατερλό».
«Οι Ελληνες πλήρωσαν την αλαζονεία των ανθρώπων που περιέβαλλαν την ελληνική αποστολή που δούλεψε τόσο σκληρά», σχολιάζουν οι λάτρεις του διαγωνισμού στα sites.
«Πληρώνουν για τα κακά σχόλια που έκαναν για την Τουρκάλα Χαντισέ, πληρώνουν για τον ζήλο που προέτρεπαν όλους να μην ψηφίσουν το φαβορί Νορβηγό», λένε οι γιουροφάν για το κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι γιουροβιζιονολόγοι.
«Ζητώ συγνώμη, ήθελα να νικήσουμε. Είμαι πολύ λυπημένος που δεν μπόρεσα να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες όλων. Αλλοι κερδίζουν και άλλοι χάνουν. Εδωσα τα πάντα», είπε αμέσως μετά ο Σάκης Ρουβάς, που ως άριστος επαγγελματίας και άνθρωπος που ξέρει και να χάνει πήρε «πάνω του» το βάρος της ήττας.
«Κέρδισα επειδή είχα μια ιστορία να πω», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ρίμπακ, που έσπασε το ρεκόρ των Λόρντι συγκεντρώνοντας 387 πόντους, τους περισσότερους που έχει κερδίσει ποτέ νικητής του διαγωνισμού.
Είναι πλέον ολοφάνερο πως τα τελευταία χρόνια νικητής είναι αυτός που έχει «κάτι να πει», που το τραγούδι του είναι ξεχωριστό και δεν ακολουθεί την πεπατημένη της Γιουροβίζιον, κάτι που μάλλον δεν «διάβασε» η ελληνική αποστολή, αν και όλα τα στοιχεία οδηγούσαν σε αυτό το συμπέρασμα.
Με τη wanna be μίνιμαλ σικ διάθεση του... καλλιτέχνη (Φωκά Ευαγγελινού), τη σημαία που έχασκε ανάποδα και με τον Ρουβά (τύφλα να 'χει η Μήδεια και ο Μάικλ Τζάκσον μαζί) στον κυλιόμενο διάδρομο, όπως διαδόθηκε στο Ιντερνετ... τη χάσαμε τη Γιουροβίζιον πατριώτη!
Η ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΑΔΑ
1. Νορβηγία 387
2. Ισλανδία 218
3. Αζερμπαϊτζάν 207
4. Τουρκία 177
5. Ηνωμένο Βασίλειο 173
6. Εσθονία 129
7. Ελλάδα 120
8. Γαλλία 107
9. Βοσνία - Ερζεγοβίνη 106
10. Αρμενία 92
ΕΘΝΟΣ
«Πανηγύρι» με απογοητεύσεις
Με το εθνικό κορμί (Σάκης) να ανυψώνεται πάνω και από το εθνικό σύμβολο στο φινάλε της γιουροβιζιονικής μας συμμετοχής στείλαμε σαφές το μήνυμα ενός πολιτισμού της εθνοτύφλωσης. Ήταν φανερό ότι η συμμετοχή μας ετοιμάστηκε με τα «μάτια» στραμμένα στην εσωτερική σκηνή. Εκτός αυτού, ήταν η πέμπτη χρονιά που πήγαμε με την ίδια ακριβώς «συνταγή». Πάλι καλά η έβδομη θέση. Προς απογοήτευσιν εκείνων που περίμεναν να ανακοινώσουν τα ευρωψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος το πρωί της Κυριακής, μέσα σε κλίμα δήθεν εθνικού θριάμβου.
Όσο γι΄ αυτούς που κόπτονται για τον σεβασμό στα εθνικά σύμβολα, κουβέντα δεν είπαν για την ταπεινωτική χρήση της σημαίας σε μια σκηνή, όπου ξεγυμνώθηκαν από στριπτιτζούδες μέχρι 16χρονες λολίτες, μηδέ της Σακικής πρόκλησης, με το ξεκούμπωμα του πουκαμίσου, εξαιρουμένης. Το επόμενο βήμα θα είναι η σημαία να γίνει κιλοτάκι στα μπαλέτα.
Μετά τον χουλιγκανισμό των μεσημεριανάδικων και την επίδειξη της πλέον ανάγωγης συμπεριφοράς από τις γιουροσχολιάστριες Μαγγίρες, έσωσε την τελευταία στιγμή τα προσχήματα της εθνικής παράδοσης του «ευ αγωνίζεσθαι» η ψηφοφορία της επιτροπής και του ελληνικού κοινού. Δώσαμε το δεκάρι στην πολύ γιουροβιζιονική νορβηγική συμμετοχή και το δωδεκάρι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για την ακρίβεια υποκλιθήκαμε στην ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους συνθέτες, του Άντριου Λόιντ Βέμπερ. Ίσως το τραγούδι να μην ήταν αντάξιο της φήμης του, δεν έπαυε όμως η μελωδία να ανήκει σε μιαν άλλη αισθητική από αυτήν του γιουροβιζιονικού κλαμπατσίμπαλου.
Ήταν η πρώτη φορά που έγινε εμφανής μια τάση βελτίωσης της αισθητικής με πολλά καλά τραγούδια και ακόμη καλύτερες φωνές (Μάλτα, Βρετανία, Γαλλία, Εσθονία, Ισλανδία κ.ά.). Ωστόσο χρειάζεται χρόνος για να μετακινηθεί η Γιουροβίζιον από τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της κουλτούρας της (ίδια με εκείνα της φτηνιάρικης τηλεόρασης): τον ερεθισμό του λιβιδικού ενστίκτου, τον παλιμπαιδισμό και τις συμμαχίες. Εμείς, όχι να το παινευτούμε, αλλά προσθέσαμε ένα ακόμη, τον γιουροχουλιγκανισμό.
Ο αγώνας του Σάκη είναι αλήθεια πως ήταν σκληρός και τον έδωσε με όλα τα όπλα που διαθέτει. Για την ακρίβεια έδωσε «σώμα»- μεταφορικώς και κυριολεκτικώς- σε ένα εξαιρετικά μέτριο τραγούδι, κάνοντας τα πάντα για να προκαλέσει σεξουαλίζουσες φαντασιώσεις με το καλογυμνασμένο κορμί σε κάθε έφηβη και ώριμη παλιμπαιδίζουσα, ξελιγωμένη.
Εκεί όμως που κανείς δεν μπορούσε να μας συναγωνιστεί ήταν στο ξέσπασμα του εγχώριου γιουροχουλιγκανισμού. Ιδίως χάρη σε μια μερίδα δημοσιογράφων που για να δώσουν τροφή στα μεσημεριανάδικα επιδίδονταν σε όποια πολεμική ανοησία τους κατέβαινε, αδιαφορώντας για το τι πραγματικά συνέβαινε. Κατασκευάσαμε το δικό μας ψευδογεγονός με επιθέσεις κατά του συμπαθέστατου Νορβηγού, που έπεσε θύμα άγριας μιντιακής προπαγάνδας.
Αλλά το μεγάλο χουλιγκανικό ρεσιτάλ το έδωσαν οι Μαγγίρες, κάνοντας ανεπίτρεπτα σχόλια για παρουσιαστές άλλων χωρών, ζητώντας από το κοινό να μην ψηφίσει τραγούδι ή μυξοκλαίγοντας όταν δεν παίρναμε βαθμούς, χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας.
Κάθε προσπάθεια να «χτίσουμε» την εικόνα μιας Ελλάδας κοσμοπολίτισσας πνίγηκε στην παράδοση της «καρακαλτάκας», που περνιέται (στην ΕΡΤ) για «πηγαίο χιούμορ».
Αλλά αυτός είναι ο «πολιτισμός» που έχει την κυβερνητική πριμοδότηση. Η τηλεόραση της Γιουροβίζιον ως αντίδοτο στην τηλεόραση των σκανδάλων. Αποδείχθηκε Βατερλώ. Ιδίως όταν άλλες επικοινωνιακές επιλογές (από την Μπαϊρακτάρεια σουβλακίλα ξεκινώντας) κάθε άλλο παρά δημόσιο ήθος έχουν καλλιεργήσει.
Ιστορίες εκατομμυρίων, συλλήψεων και υποθηκών
Ο 54ος διαγωνισμός της Γιουροβίζιον ήταν ο ακριβότερος στην ιστορία: 42 εκατ. δολάρια στοίχισε η διαμόρφωση της τεράστιας Οlympyski Αrena και 20 εκατ. ευρώ η διοργάνωση, που απασχόλησε 10.000 άτομα.
Η σκηνή του Οlympyski, η μεγαλύτερη επίσης, είχε εμβαδόν 1.500 τ.μ. και οι οθόνες 300 τ.μ. 23.000 είδαν τον διαγωνισμό στην Αρένα και 100.000.000 στη μικρή οθόνη.
«Λόγω οικονομικής κρίσης» δεν διοργανώθηκε Γύρος Θριάμβου (Winner΄s Τour) για τον νικητή Αλεξάντερ Ρίμπακ.
Διοργανώθηκε όμως το μεγαλύτερο Gay Ρarade της Ρωσίας, παρά την απαγόρευση του δημάρχου της Μόσχας (δεν ήθελε αρχικά να γίνει στην πόλη και ο διαγωνισμός, αλλά δέχθηκε με παρέμβαση Πούτιν), ο οποίος χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία «σατανική», και κατέληξε σε συλλήψεις.
Η Γαλλίδα Πατρίσια Κας έχει πουλήσει 16 εκατ. άλμπουμ παγκοσμίως και συμμετείχε σε ταινία του Κλοντ Λελούς.
Ο σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ εξέφρασε θαυμασμό για το τραγούδι του Ισραήλ.
Σβετλάνα Λομπόβα αναγκάστηκε να υποθηκεύσει το σπίτι της για να στήσει όπως ήθελε το σόου με τους «ασημένιους» Σπαρτιάτες και τις ρόδες.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την παρουσία του Άντριου Λόιντ Βέμπερ στη σκηνή και τη συμμετοχή του περίφημου Cirque Du Soleil.
Ο 23χρονος Νορβηγός νικητής Αλεξάντερ Ρίμπακ (γεννημένος στη Ρωσία, γιος διάσημων κλασικών μουσικών, που παίζει βιολί και πιάνο από τα πέντε του) πέτυχε ρεκόρ πόντων (387, έναντι 292 των Φινλανδών Lordi το 2006).
ΤΑ ΝΕΑ
17 May 2009
Σάκης Ρουβάς: «Τώρα πιείτε όσο αίμα θέλετε…»
«Ζητώ συγγνώμη, ήθελα να νικήσουμε. Είμαι πολύ λυπημένος που δεν μπόρεσα να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες όλων. Άλλοι κερδίζουν και άλλοι χάνουν. Έδωσα τα πάντα», είπε αρχικά ο Sakis, ενώ ερωτηθείς για τα αρνητικά σχόλια που ενδεχομένως θα ακούσει, τόνισε: «Κόβω τις φλέβες μου και πιείτε όσο αίμα θέλετε, έχω άφθονο»!
«Ήθελα να έρθει η Γιουροβίζιον στην Ελλάδα και αυτό προσπάθησα με την καρδιά, την ψυχή μου και όλες μου τις δυνάμεις», επισήμανε ο τραγουδιστής, που σίγουρα θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να ξεπεράσει την αποτυχία στον διαγωνισμό.
Πραγματικά, ο Σάκης δεν περίμενε σε καμία περίπτωση ότι θα τερμάτιζε χαμηλότερα από την πεντάδα και φυσικά ήταν αναπάντεχο για εκείνον το γεγονός ότι 21 από τις 42 χώρες που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, δεν έδωσαν ούτε μία ψήφο στην Ελλάδα! Σαφέστατα θεωρεί ότι το τραγούδι άξιζε καλύτερης αντιμετώπισης, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι πλέον δεν αλλάζει κάτι και πως πρέπει να συγκεντρωθεί στις επαγγελματικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις.
Επέστρεψε λοιπόν στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής και θα μείνει για λίγες ώρες στο σπίτι του στο Νέο Βουτζά να δει την κόρη και τη γυναίκα του, ενώ τη Δευτέρα θα αναχωρήσει για τις Κάννες, προκειμένου να παρευρεθεί στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Duress».
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού
Επιβεβαιώνοντας τα στοιχήματα και τις προβλέψεις των τελευταίων ημερών, ο Αλεξάντερ Ρίμπακ της Νορβηγίας αναδείχθηκε πρώτος στον τελικό με 387 βαθμούς, ερμηνεύοντας το μαγευτικό «Fairytale». Στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου βρέθηκε η Ισλανδία, προκαλώντας έκπληξη, αφού δεν ήταν καν μέσα στα φαβορί, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε το ντουέτο του Αζερμπαϊτζάν με τον γνωστό τραγουδιστή Αράς, αφήνοντας τέταρτη την Τουρκία με την εντυπωσιακή Χαντισέ. Παρακάτω παραθέτουμε την τελική κατάταξη και τη βαθμολογία, αναλυτικά:
1. ΝΟΡΒΗΓΙΑ: 387
2. ΙΣΛΑΝΔΙΑ: 218
3. ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: 207
4. ΤΟΥΡΚΙΑ:177
5. ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: 173
6. ΕΣΘΟΝΙΑ: 129
7. ΕΛΛΑΔΑ: 120
8. ΓΑΛΛΙΑ: 107
9. ΒΟΣΝΙΑ ΕΖΕΡΓΟΒΙΝΗ: 106
10. ΑΡΜΕΝΙΑ: 92
11. ΡΩΣΙΑ: 91
12. ΟΥΚΡΑΝΙΑ: 76
13. ΔΑΝΙΑ: 74
14. ΜΟΛΔΑΒΙΑ: 69
15. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: 57
16. ΙΣΡΑΗΛ: 53
17. ΑΛΒΑΝΙΑ: 48
18. ΚΡΟΑΤΙΑ: 45
19. ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 40
20. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 35
21. ΣΟΥΗΔΙΑ: 33
22. ΜΑΛΤΑ: 31
23. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: 23
24. ΙΣΠΑΝΙΑ: 23
25. ΦΙΛΑΝΔΙΑ: 22
tempo.gr
Το παραμύθι της Νορβηγίας κέρδισε την Eurovision, 7ος ο Σάκης
Στον τελικό διαγωνισμό συμμετείχαν 25 χώρες από τις 42 που είχαν υποβάλει αρχικώς συμμετοχές.
Συνολικά αποτελέσματα
1. ΝΟΡΒΗΓΙΑ (387)
2. ΙΣΛΑΝΔΙΑ (218)
3. ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ (207)
4. ΤΟΥΡΚΙΑ (177)
5. ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (173)
6. ΕΣΘΟΝΙΑ (129)
7. ΕΛΛΑΔΑ (120)
8. ΓΑΛΛΙΑ (107)
9. ΒΟΣΝΙΑ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ (106)
10. ΑΡΜΕΝΙΑ (92)
11. ΡΩΣΙΑ (91)
12. ΟΥΚΡΑΝΙΑ (76)
13. ΔΑΝΙΑ (74)
14. ΜΟΛΔΑΒΙΑ (69)
15. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (57)
16. ΙΣΡΑΗΛ (53)
17. ΑΛΒΑΝΙΑ (48)
18. ΚΡΟΑΤΙΑ (45)
19. ΡΟΥΜΑΝΙΑ (40)
20. ΓΕΡΜΑΝΙΑ (35)
21. ΣΟΥΗΔΙΑ (33)
22. ΜΑΛΤΑ (31)
23. ΙΣΠΑΝΙΑ (23)
23. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (23)
25. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (22)
Πως ψηφίστηκε η Ελλάδα
10 βαθμούς: Αρμενία
8 βαθμούς: Ρουμανία
7 βαθμούς: Κροατία, Μάλτα
6 βαθμούς: Γερμανία, Σερβία
5 βαθμούς: Βέλγιο, Λευκορωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βοσνία
4 βαθμούς: Ουγγαρία, Ρωσία, Σλοβενία
2 βαθμούς: Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ελβετία
1 βαθμό: Ισπανία, Ολλανδία
Δεν έδωσαν στην Ελλάδα βαθμούς οι : Τσεχία, Ισλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Λετονία, Ανδόρρα, Φινλανδία, Λιθουανία, FYROM, Σλοβακία, Ουκρανία, Τουρκία, Πολωνία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Δανία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν και Νορβηγία.
Απογευματινή
Η τύχη γύρισε την πλάτη στον Sakis!
Κι αν σκεφτεί κανείς ότι το μεγάλο φαβορί και αντίπαλος μας, ο Νορβηγός Αλεξάντερ Ρίμπακ κληρώθηκε στην 20η θέση, τότε καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι για εμάς. Άμα σε θέλει η τύχη. Και το Νορβηγό τον πηγαίνει πολύ. Και να ήταν μόνο η θέση του Ρίμπακ το μόνο άσχημο νέο της βραδιάς;
Τα φαβορί του φετινού διαγωνισμού θα εμφανισθούν λίγο πριν το τέλος και για του λόγου το αληθές, η Τουρκία είναι 18η, η Ουκρανία 21η, το Ηνωμένο Βασίλειο 23ο και η Ισπανία τελευταία στην 25η θέση. Το Αζερμπαϊτζάν, πάλι, εμφανίζεται μετά από εμάς και συγκεκριμένα 11ο. Άστα. Αλλά θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα τα πράγματα και να είχαμε κληρωθεί να εμφανισθούμε πρώτοι. Παρηγοριά στον άρρωστο... Παρηγοριά, όμως, είναι και το γεγονός ότι πριν από εμάς παίζουν μπαλάντες.
ΛΟΙΠΟΝ
Η συγνώμη του Sakis για την έβδομη θέση
Αυτό που μας έμεινε από τον 54ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον ήταν ο καταποντισμός της ελληνικής αποστολής (αν λάβουμε υπόψη μας τους διθυράμβους και το κλίμα θριάμβου των προηγούμενων ημερών) και οι μεγάλες ανατροπές κι εκπλήξεις που έγιναν σε αυτόν. Γιατί, μεταξύ μας, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που προέβλεψαν ότι ο Ρουβάς θα έπαιρνε την έβδομη θέση. Και όσοι εκ των υστέρων λένε ότι το έλεγαν, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Μέχρι την έναρξη του τελικού, ο Sakis ήταν ανάμεσα στα τρία φαβορί για τη νίκη και η θέση που πήρε ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της βραδιάς.
Δυστυχώς, για εμάς δυσάρεστη. Κι ενώ το τραγούδι μας έλεγε ότι θα ζήσουμε την «our night» στην Μόσχα, τελικά ζήσαμε μία εφιαλτική νύχτα. Μα εκεί που περιμέναμε ότι θα ζήσουμε ένα μεγάλο ντέρμπι με το Νορβηγό, να φθάσουμε να παλεύουμε με την Εσθονία για την έκτη θέση; Που τελικά την χάσαμε. Μία μέρα μετά και ψάχνουμε τι έφταιξε. Ο Sakis πραγματικά έκανε μία επαγγελματική εμφάνιση και η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού ήταν αν όχι η καλύτερη, από τις καλύτερες της βραδιάς.
Αλλά, φευ, τα δεδομένα στην Γιουροβίζιον έχουν αλλάξει και η ελπίδα μας ότι θα επαναληφθεί το περσινό σκηνικό με τον Ρώσο, Ντίμα Μπιλαν που είχε ένα μέτριο τραγούδι, αλλά μία εμφάνιση ? υπερπαραγωγή (με την υπογραφή του Φωκά) δεν επαναλήφθηκε. Γιατί, απλά φέτος (ήταν και οι επιτροπές στη μέση) ρόλο έπαιξε καθαρά το τραγούδι κάθε χώρας. Η Γιουροβίζιον είναι ένας μουσικός διαγωνισμός κι αν ρίξουμε μία ματιά στις πέντε πρώτες χώρες αποδεικνύεται του λόγου το αληθές.
Νορβηγία, Ισλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο είχαν από τα καλύτερα τραγούδια της βραδιάς και άξια βρέθηκαν εκεί. Το δικό μας, πάλι, τραγούδι από την αρχή όλοι λέγαμε ότι ήταν μέτριο και βάσει των φετινών δεδομένων και απαιτήσεων, αν τελικά πήραμε την έβδομη θέση, είναι καθαρά λόγω Sakis! Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει και χειρότερα. Και ναι η ιστορία του Sakis είναι ίδια με εκείνη της Άννας Βίσση στην Γιουροβίζιον της Αθήνας, το 2006, όπου με? δόξες και τιμές πήραμε την ένατη θέση! Βλέπεις, δεν έχει σημασία αν στείλαμε τα λαμπερά μας αστέρια. Αυτό στην Ευρώπη λίγο μετράει. Άμα δεν τους βοηθάει και το τραγούδι τι να σου κάνουν τα «είδωλα».
Τέλος πάντων. Αυτή είναι η μοναδική ίσως φορά, που κανείς από εμάς δεν τα βάζει με τον Sakis. Αναγνωρίζουμε όλοι την προσπάθεια που έκανε και πιστέψαμε (όπως κ εκείνος) στη νίκη. Δυστυχώς δεν ήρθε. Και το γεγονός ότι ο Ρουβάς αμέσως μετά ζήτησε συγνώμη για την έβδομη θέση, μας κάνει να είμαστε στο πλευρό του. Και ναι Sakis κι εμείς σε αγαπάμε.
Λοιπόν, 17/5/2009
16 May 2009
Eurovision: Τους βγάζει από τα ρούχα τους...
Σε έναν διαγωνισμό που όλα επιτρέπονται όπως αυτός της Γιουροβίζιον το γυμνό σε συνδυασμό με ένα «δυνατό» γιουροβιζιονικό χιτ δίνει ντουζ πουά και κερδίζει στα σημεία.
Εκτός από το πρόμο τουρ οι διαγωνιζόμενοι δίνουν τη μάχη τους στο Facebook και σε άλλους διαδικτυακούς τόπους στους οποίους... συχνά βγαίνουν από τα ρούχα τους.
Οι πιο καλλίγραμμες κάνουν αργό... στριπτίζ έως τον Μάιο, ενώ οι άντρες δίνουν έμφαση στους κοιλιακούς.
Εκτός βέβαια από τον Ντίμα Μπιλάν που κράτησε τις υποσχέσεις του και τα έδειξε όλα, μετά την περσινή του νίκη, σε μηνιαίο περιοδικό. Το φετινό γυμνό αστέρι της Γιουροβίζιον είναι η Τουρκάλα Χαντισέ, που με τις προκλητικές της φωτογραφίες έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην πατρίδα της.
Ποιοι απειλούν απόψε τον Σάκη
Λέτε λοιπόν να χορέψουμε συρτάκι στην Κόκκινη Πλατεία; Οι εικονικές ψηφοφορίες των γιουροφάν στο διαδίκτυο τοποθετούν τη χώρα μας στη δεύτερη θέση, όμως οι πίνακες που έχουν στηθεί στο «Ολιμπίνσκι» θέλουν πρώτη την Ελλάδα και δεύτερη τη Νορβηγία! Ακολουθούν Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν. Βέβαια, φέτος ρόλο παίζει και η απόφαση της κριτικής επιτροπής που θα είναι υπεύθυνη για το 50% του αποτελέσματος.
Μεγάλο φαβορί για τη νίκη, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, ο Νορβηγός... βιολιστής. Για να δούμε αν θα επαληθευτούνΟμως, το άλλο 50% ανήκει στους τηλεθεατές και έτσι απόψε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει το «τελεβόουτινγκ» και τα «ντουζ πουά» θα ανεβοκατεβάζουν τα σημαιάκια των χωρών στον πίνακα της βαθμολογίας.
Τα «μπλοκ» και οι συμμαχίες που χάθηκαν στους ημιτελικούς ανασχηματίζονται -αν και η ισχύς τους φέτος λόγω επιτροπών είναι αρκετά μειωμένη- κι έτσι ο Σάκης εκτός από το δωδεκάρι της Κύπρου μπορεί να ελπίζει σε αυτό της Αγγλίας, που μας χαρίζει την ψήφο της τα τελευταία χρόνια αλλά και στην κριτική επιτροπή.
Ομως, επειδή η Γιουροβίζιον είναι απρόβλεπτη, για να μάθουμε τον νικητή δεν μένει παρά να κάνουμε «χάζι» τον αποψινό μεγάλο τελικό, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει τα βλέμματα 350 εκατομμυρίων τηλεθεατών.
Εναν τελικό που αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης και που κόστισε στους Ρώσους πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ. Στη Μόσχα οι κακόγουστες αφίσες, τα πανό και τα ροζουλί «μπάνερ» με τα οποία είχε γεμίσει και η Αθήνα το 2006 «στολίζουν» την πόλη, και οι Ρώσοι ζουν στους ρυθμούς της Eurovision - γνωρίζοντας μάλιστα πόσα έχουν ξοδέψει γι' αυτό το πανηγυράκι!
Κι ενώ η μεγάλη ώρα για τον Σάκη και τους φανατικούς οπαδούς του διαγωνισμού πλησιάζει, σαν τις μπάμπουσκες αποκαλύπτονται οι ιδιαίτερες παράμετροι του διαγωνισμού που δεν είναι όμως αμιγώς καλλιτεχνικοί.
Οργανώσεις ομοφυλοφίλων θα επιχειρήσουν να διαδηλώσουν σήμερα υπέρ των δικαιωμάτων τους παρά την απαγόρευση του δημάρχου της πόλης, μια έξυπνη κίνηση με δεδομένη τη συγκέντρωση ΜΜΕ από όλη την Ευρώπη.
Αλλο ένα... παρατράγουδο φέτος είναι το μουσικό φεστιβάλ που διοργανώνει η Γεωργία, η οποία έχει αποκλειστεί από τη φετινή Γιουροβίζιον επειδή δεν θέλησε να αλλάξει τους στίχους του «We dont Wanna Put in» με το λογοπαίγνιο που εξόργισε τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Οι Ρώσοι πάλι είναι έξαλλοι με την απόφαση της δημόσιας τηλεόρασης να αναθέσει τη φετινή τους συμμετοχή σε μια τραγουδίστρια ουκρανικής καταγωγής. Λέτε να μετατρέψουν και τη βραδιά του τελικού σε... ρώσικη ρουλέτα; Θα δούμε...
Απόψε το βράδυ στις 10 μ.μ. από τη ΝΕΤ.
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ
Μικρή η απόδοση για τον Νορβηγό
Φωτιά έχουν πάρει από χθες το βράδυ τα διαδικτυακά γραφεία στοιχημάτων. Τα αποτελέσματα του β' ημιτελικού και οι αλλαγές στο παρά πέντε δεν κατάφεραν να κλονίσουν από την πρώτη θέση το φαβορί της Νορβηγίας, αλλά ούτε και τον Σάκη Ρουβά από τη δεύτερη.
Ωστόσο, οι αποδόσεις άλλαξαν και για τους δύο. Συγκεκριμένα, το ανταλλακτήριο της betfair (www.betfair.com ) στην κατηγορία «νικητής» δίνει πρώτη τη Νορβηγία με απόδοση 2.64, δεύτερη την Ελλάδα με 6.00 και τρίτη την Τουρκία με απόδοση 11.
Στην πεντάδα βρίσκεται και η Βοσνία Ερζεγοβίνη με 24.00. Το Αζερμπαϊτζάν δίνει 14.00 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 17,50.
Αντίστοιχα, ο William Hill δίνει πρώτη τη Νορβηγία με απόδοση 2.37, την Ελλάδα με 5.50 και την Τουρκία με 9.00.
Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
210 κριτές από 42 χώρες
Η δήλωση του Γιώργου Κατσαρού πως οι επιτροπές θα ψηφίσουν τραγούδια σαν του Νορβηγού έφερε τις αναμενόμενες αντιδράσεις στα διαδικτυακά στέκια των φαν της Γιουροβίζιον, καθώς φημολογείται πως είναι και ο πρόεδρος της δικής μας πενταμελούς κριτικής επιτροπής.
Εως αυτήν τη στιγμή βέβαια η ΕΡΤ δεν έχει ανακοινώσει τα ονόματα των 5 ατόμων που επέλεξε να ταξιδέψουν στη Μόσχα για να πάρουν μέρος στη φετινή 54η Γιουροβίζιον καθώς δεσμεύεται από την EBU. Ωστόσο είναι γνωστό πως οι 42 επιτροπές απαρτίζονται από πέντε μέλη η καθεμία που έχουν σχέση με τη μουσική βιομηχανία (στιχουργοί, συνθέτες, παραγωγοί, τραγουδιστές κ.λπ.).
Η διαδικασία της ψηφοφορίας των κριτών που θα είναι υπεύθυνοι για το 50% του συνολικού αποτελέσματος έχει ως εξής: κάθε κριτής θα παραδίδει την αγαπημένη του δεκάδα που θα προκύπτει με το σύστημα βαθμολόγησης της Γιουροβίζιον (με βαθμούς 1-8, 10, 12). Οι λίστες των 5 μελών κάθε επιτροπής θα δίνουν και το τελικό αποτέλεσμα της χώρας.
Η ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
1. Λιθουανία
2. Ισραήλ
3. Γαλλία
4. Σουηδία
5. Κροατία
6. Πορτογαλία
7. Ισλανδία
8. Ελλάδα
9. Αρμενία
10. Ρωσία
11. Αζερμπαϊτζάν
12. Βοσνία - Ερζεγοβίνη
13. Μολδαβία
14. Μάλτα
15. Εσθονία
16. Δανία
17 Γερμανία
18. Τουρκία
19. Αλβανία
20. Νορβηγία
21. Ουκρανία
22. Ρουμανία
23. Ηνωμένο Βασίλειο
24. Φινλανδία
25. Ισπανία
ΕΘΝΟΣ
Ο Σάκης και οι άλλοι…
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα euro-ψηφοφόροι από κάθε γωνιά εντός και πέριξ των συνόρων της Γηραιάς Ηπείρου θα εκλέξουν το νέο νικητή του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού, προσδιορίζοντας γεωγραφικά και τη χώρα διεξαγωγής της Eurovision 2010.
Πάνω από 9 εκατομμύρια ψήφοι με τη μορφή τηλεφωνημάτων ή SMS αναμένεται να πέσουν στη νοητή κάλπη του διαγωνισμού για να συμψηφιστούν στη συλλογική ετυμηγορία νίκης. Αν το να προβλέψει κανείς τι θα κάνει κλικ σε εκατομμύρια Ευρωπαίους τηλεθεατές ήταν μια φορά δύσκολο, η πρόβλεψη του νικητή μετατρέπεται σε δυσεπίλυτη εξίσωση με την προσθήκη ενός ακόμα παράγοντα «Χ»: τις κριτικές επιτροπές, που επανέρχονται μετά από απουσία 12 ετών για να πουν -αν όχι τον τελευταίο- τουλάχιστον το… μισό λόγο.
Ακόμα κι αν οι τηλεψηφοφόροι βάλουν το «Σα», οι επιτροπές πρέπει να συμπληρώσουν το «κης» για να αρθρωθεί ακέραιο το όνομα του αποψινού νικητή. Με απλά λόγια; Το άλλοτε παντοδύναμο κοινό παραχωρεί 50% της ισχύος του στις επιτροπές, που θα κρίνουν κατά το ήμισυ το τελικό αποτέλεσμα. Ο νέος κανόνας θεωρείται ότι ευνοεί τις λεγόμενες Big Four -Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία-, που παρότι πληρώνουν τη μεγαλύτερη συνδρομή στην EBU, πατώνουν συστηματικά. Εξού και ο καταγγελτικός τίτλος γερμανικής εφημερίδας «Εμείς πληρώνουμε, οι άλλοι κερδίζουν»…. Πίσω από το προσφιλές μας «πανηγυράκι» δεν παίζονται μόνο οι καριέρες των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, αλλά και τεράστια οικονομικά συμφέροντα –η διοργάνωση της Μόσχας κόστισε πάνω από 30 εκατ. ευρώ-, υπέρογκα ποσά στον euro-τζόγο, αλλά και κάτι που δεν αγοράζεται: η εθνική υπερηφάνεια.
Τα φαβορί
«Η εθνική μας υπερηφάνεια θα αποκατασταθεί το Σάββατο» έγραφε ο αγγλικός Τύπος, που βασίζεται στην επιστράτευση του Αντριου Λόιντ Γουέμπερ για να πάψει η χώρα να είναι το «Φάντασμα της Eurovision». Η Ρωσία σιγοντάρει την προσπάθεια -ο πρωθυπουργός Πούτιν έχει δηλώσει δημόσια την υποστήριξή του- και οι κριτικές επιτροπές εικάζεται ότι θα επιβραβεύσουν το διακεκριμένο συνθέτη.
Από την άλλη, το αγόρι-ξωτικό, ο 23χρονος Αλεξάντερ Ρίμπακ, που εκπροσωπεί τη Νορβηγία, δεν είναι μόνο το μεγάλο φαβορί, αλλά και Λευκορώσος στην καταγωγή, γεγονός που θα του εξασφαλίσει ψήφους και από το ανατολικό μπλοκ. Ευνοείται επίσης από την κλήρωση, που του έδωσε την 20ή θέση στη σειρά εμφάνισης, έναντι της 8ης στην οποία θα εμφανιστεί ο Σάκης Ρουβάς. Η συμπαγής-μινιμαλιστική σκηνική του παρουσίαση και η προσωπική του λάμψη υπηρετούν άριστα τους κανόνες ενός κατεξοχήν τηλεοπτικού διαγωνισμού αναπτερώνοντας ελπίδες διάκρισης, ωστόσο το ίδιο το τραγούδι υστερεί σε σχέση με άλλες μελωδικές υπερδυνάμεις του τελικού (βλ. Βοσνία-Ερζεγοβίνη).
Τα ξένα μπλογκ αναγνωρίζουν το super-star quality του Ελληνα εκπροσώπου με κολακευτικές αναφορές που αγγίζουν τα όρια της λεκτικής σεξουαλικής παρενόχλησης… Πρώην αθλητής στο άλμα επί κοντώ, ο Σάκης, διατηρεί σοβαρές πιθανότητες να κάνει το απόλυτο άλμα. Αυτό της νίκης. Αουτσάιντερ, με τα φόντα να κάνουν την έκπληξη αποτελούν και η μπαλάντα της Ισλανδίας με τη 18χρονη Γιοχάνα, η συμμετοχή της Εσθονίας, το χιτάκι του Αζερμπαϊτζάν (στη δική του πρόβα εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά ο Πούτιν), η σοφιστικέ συμμετοχή της Πατρίσια Κάας αλλά και το γερμανικό τζαζ-σουίνγκ τραγούδι με το απόλυτο pin-up girl Ντίτα Φον Τιζ επί σκηνής να εκβιάζει την ψήφο με τα κάλλη της. Α, και μην ξεχνάμε την Τουρκάλα Χαντισέ που είναι «επικίνδυνη» όχι τόσο για το τσιφτετέλι της, αλλά για τη λεγόμενη ψήφο της διασποράς.
Τζόγος εκατομμυρίων
«Τα ποσά που έχουν παιχθεί φέτος στη Eurovision είναι περισσότερα από ποτέ» δηλώνει στον ΕΤ.Σ ο υπεύθυνος Τύπου του Will Hill Ρούμπερτ Ανταμς, που εκτιμά ότι θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο λίρες. Μέχρι την Πέμπτη -πριν από τον ημιτελικό- 15.000 λίρες είχαν κατατεθεί στο αγγλικό γραφείο στοιχημάτων για τη νίκη του Σάκη στον τελικό, ποσό που αναμενόταν να πενταπλασιαστεί, και 65.000 λίρες στη νίκη του Αλεξάντερ Ρίμπακ. Σχεδόν τις 900.000 ευρώ άγγιζαν τα στοιχήματα του Betfair, ενώ καλύτερες πωλήσεις από κάθε άλλη χρονιά κατέγραφε και το γιουροβιζιονικό «Πάμε στοίχημα» του ΟΠΑΠ.
Aριθμοί
25 χώρες διαγωνίζονται και 41 ψηφίζουν.
900 χιλιάδες ευρώ το κόστος της ελληνικής συμμετοχής-αποστολής.
31,5 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει συνολικά η διοργάνωση στη Μόσχα.
10 εκατομμύρια περισσότερα από το κόστος της περυσινής διοργάνωσης, στο Βελιγράδι, εκτόξευσαν το κόστος οι Ρώσοι παρά την οικονομική κρίση.
9 εκατομμύρια περίπου ήταν το σύνολο των ψήφων της Eurovision 2008.
20 χιλιάδες είναι οι επισκέπτες στη Μόσχα και 8.500 οι αστυνομικοί και σεκιούριτι.
100 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούν τη Eurovision στην Ευρώπη. Ο Διαγωνισμός προβάλλεται επίσης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
30% του συνολικού αριθμού των οθονών LED που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται στη φετινή Eurovision.
1.150 τραγούδια συνολικά έχουν διαγωνιστεί στην Eurovision από το 1956.
Mόσχα - Τελικός Eurovision 2009
1) Λιθουανία Sasha Son «Love»
2) Ισραήλ Noa & Mira Awad «There must be another way»
3) Γαλλία Patricia Kaas «Et s’il fallait le faire»
4) Σουηδία Malena Ernman «La voix»
5) Κροατία Igor Curkov feat. «Lijepa tena» Andrea
6) Πορτογαλία Flor-de-lis «Todas as ruas do amor»
7) Ισλανδία Johanna «Is it true?»
8) Ελλάδα Σάκης Ρουβάς «This is our night»
9) Αρμενία Inga & Anush «Jan jan»
10) Ρωσία Anastasia Prikhodko «Mamo»
11) Αζερμπαϊτζάν Aysel & Arash «Always»
12) Βοσνία- Regina «Bistra Voda» Ερζεγοβίνη
13) Μολδαβία Nelly Ciobanu «Hora Din Moldova»
14) Μάλτα Chiara «What if we»
15) Εσθονία Urban Syphony «Randajad»
16) Δανία Brinck «Believe again»
17) Γερμανία Alex swings «Miss Kiss Oscar sings Kiss Bang»
18) Τουρκία Hadise «Dum tek tek»
19) Αλβανία Kejsi Tola «Carry me in your dreams»
20) Νορβηγία Alexander Rybak «Fairytale»
21) Ουκρανία Svetlana Loboda «Be my Valentine!»
22) Ρουμανία Elena «The Romanian girls»
23) Μ. Βρετανία Jade Ewen «It’s my time»
24) Φινλανδία Waldo’ s People «Lose control»
25) Ισπανία Soraya «La noche es para mi»
Ελεύθερος Τύπος
Και τώρα ο τελικός...
Όλα κύλησαν βάσει προγράμματος και ο Σάκης ετοιμάζεται πλέον για τη μεγάλη βραδιά του διαγωνισμού. Αντιθέτως, η Κύπρος δεν καταφερε να πάρει ένα από τα δέκα αποψινά εισιτήρια. Οι χώρες που προκρίθηκαν εκτός από την Ελλάδα είναι:
Αζερμπαϊτζάν
Κροατία
Ουκρανία
Λιθουανία
Αλβανία
Μολδαβία
Εσθονία
Νορβηγία
ΤΑ ΝΕΑ
Sakiiiiiiis!!!
Δεν μπορώ να μπαίνω στου κάθε κρετίνου τη λογική που θεωρεί ότι το κλείσιμο της Βουλής και η παραγραφή των σκανδάλων είναι πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή μου από τη Γιουροβίζιον. Δεν μπορώ και δεν θέλω να είμαι politically correct. Γι΄ αυτό, πολύ χαλαρά θα μπω στη διαδικασία τού (άστοχου) συμψηφισμού και θα βάλω στη Γιουροβίζιον κερασάκι στην τούρτα των προτεραιοτήτων μου!
Αν και παίζει το ποιος συμψηφισμός θεωρείται άστοχος. Στην Ελλάδα του 2009 όλα μπερδεύονται γλυκά... Παυλίδης και Θώδη, Βατοπέδι και Γιουροβίζιον, ομόλογα και κουτσομπολιό, Siemens κι ανθυποστάρ που «δεν απαντούν ποτέ για την προσωπική τους ζωή αλλά τα ΄χουν με τον Θανάση»...
Όλα ανάκατα, όλα μπλεγμένα, όλα σάλα τραπεζαρία...
Κι αν αντιδρούμε με απάθεια στο κουκούλωμα των σκανδάλων, φανατιζόμαστε με την τελική κατάταξη στη Μόσχα. Μια εβδομάδα τώρα, όλα τα κανάλια (και δεν βγάζω κανένα απ΄ έξω) έχουν πέσει με τα μούτρα να μετράνε τα κουκιά. Τόσους πίνακες μαζεμένους είχα να δω απ΄ το Γυμνάσιο. Όλοι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι μετρ του «θεσμού» με τα μαρκαδοράκια και τα λάπτοπ υπολογίζουν τη σειρά κατάταξης. Ανέβηκε ο Σάκης, κατέβηκε ο Σάκης, τον πέρασε ο Νορβηγός, καβάντζωσε η Τουρκάλα, προηγείται η Ουκρανή, έπεται η Αγγλίδα (που μπορεί να είναι και Άγγλος)...
Οι δε δημοσιογράφοι που καλύπτουν το γεγονός, μόνο με τους Ταλιμπάν θα μπορούσαν να συγκριθούν. Τους βλέπω στην τηλεόραση και τρέμει η ψυχή μου ότι θα πάθουν τίποτα από το άγχος. Εκεί γύρω στα 30 σέρνονται κάτι εμφράγματα ύπουλα σαν φίδια, παίδες! Και σας βλέπω να το παθαίνετε σε ζωντανή σύνδεση. Γουρλώνουν τα μάτια, αγριεύει η φάτσα τους, τρέμει η φωνή τους, το πρόσωπό τους αλλάζει χρώματα. Από την ώχρα της άμμου, στη μελιτζάνα κι απ΄ το κόκκινο της φωτιάς στο κίτρινο της υπότασης.
Όλοι αυτοί οι φανταμενταλιστές της Γιουροβίζιον παθαίνουν ξαφνικές κρίσεις εθνικής έξαρσης. Κρίσεις που θα τις ζήλευε και ο κύριος Καρατζαφέρης. Μιλάνε για την ελληνική σημαία που θα κυματίζει περήφανη, για το γόητρο της φυλής, για την εθνική υπερηφάνεια ενός λαού που θα δικαιωθεί μόνο με τη Νίκη. Τη Νίκη με νι κεφαλαίο! Πως δεν μπερδέψανε το βραβείο με το λάβαρο και τον Σάκη με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό καλομελέτα κι έρχεται!
Να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε.
Προσωπικά ο Σάκης Ρουβάς μού είναι εξαιρετικά συμπαθής. Και σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση ο άνθρωπος με όλο αυτό το κλίμα «να πάρουμε την Πόλη»! Ένα τραγούδι πήγε να πει ο άνθρωπος. Με επαγγελματισμό, με σκληρή δουλειά, με ατέλειωτες πρόβες και ξενύχτια, με την τελειομανία που τον διακρίνει, με τους χαμηλούς τόνους που είναι το σήμα κατατεθέν. Και οι δηλώσεις του μετρημένες και σοβαρές. Ούτε αηδίες, ούτε κορόνες, ούτε γιούργια στον ταβλά με τα κουλούρια! Το σούργελο γίνεται ερήμην του!
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να πω ότι είμαι και Ρουβίτσα... Μόνη μου, όταν δουλεύω στον κομπιούτορα, οι επιλογές μου δεν είναι του Σάκη τα τραγούδια. Στο άκουσμα της φωνής του δεν θα βάλω τα μεταξωτά και να φυσάει. Όμως αντικειμενικά πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι ένας εξαιρετικά δυναμικός performer, με εντυπωσιακή σκηνική παρουσία.
Έχει άστρο ο άνθρωπος, πώς να το κάνουμε τώρα! Άσε που είναι ιδιαίτερα γλυκός και συμπαθής, όταν τον γνωρίσεις σε προσωπικό επίπεδο. Καμία σχέση με τα καλαμάκια που καβάλα πάν΄ στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε: Κι ας έχουν το εν δέκατον της δυναμικής του!
Άρα, όλο αυτό μόνο στον Σάκη δεν χρεώνεται!
Στους γύρω και στους πέριξ! Στους υστερικούς που θεωρούν ότι από αρχαιοτάτων χρόνων, η κορυφαία στιγμή της Ρωμιοσύνης ήταν όταν βγήκε πρώτη η Παπαρίζου στη Γιουροβίζιον!
ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ θα την πω. Ανήκω στη θλιβερή μειοψηφία του 15% που δεν μπαστακώνεται μπροστά στην τηλεόραση τη Μεγάλη Βραδιά! Αφήνω το υπόλοιπο 85% να βγάλει το φίδι από την τρύπα της τηλεθέασης. Μόνο τρία χρόνια της ζωής μου έκατσα και την παρακολούθησα από την αρχή μέχρι το τέλος. Από τα 7 μέχρι τα 10 του χρόνια ο Παύλος πέρασε μια ελαφρά γιουροβιζιονίτιδα (ευτυχώς δεν ήταν οξεία και δεν μας έκανε επιπλοκές). Τότε καθόμασταν μαζί οι τρεις μας: ο γιος μου, εγώ και το θηριώδες μπολ με τα ποπ κορν. Από τα 11 και μετά πέρασε σε πιο ροκ μουσικά ακούσματα και ησυχάσαμε οικογενειακώς!
Τι να κάτσω να ακούσω, χαρά μου; Ποπ που δεν την άντεχα ούτε στα 15 μου; Κακές απομιμήσεις της ροκ που στη γνήσια έκφρασή της τη λατρεύω; Βλαχομπαρόκ σκηνικά που παραπέμπουν στο παλιό «Δελφινάριο»; Κοστούμια με στρας και πούπουλα που μου θυμίζουν ασπρόμαυρες φωτό από επιθεωρήσεις στο «Ακροπόλ» σε χρόνια που δεν προλάβαμε; Τι να ακούσουν τα αυτάκια μου και τι να δουν τα ματάκια μου; Το απόλυτο τίποτα να αποθεώνεται;
Και για να τελειώνουμε. Δεν με ενοχλεί η Γιουροβίζιον αυτή καθαυτή. Με ενοχλεί η αναγωγή της Γιουροβίζιον σε ύψιστο εθνικό θέμα! Με ενοχλεί εβδομάδες ολόκληρες να ασχολούνται όλα τα κανάλια με την κάθε ασήμαντη λεπτομέρεια. (Μόνο πότε κατούρησε ο Σάκης δεν βγάλανε αποκλειστικό). Με ενοχλεί η υπερβολή, η διόγκωση, η κλιμάκωση ενός ψυχαγωγικού τρίωρου. Κάτι που δεν νομίζω ότι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Μια βραδιά είναι η ρημάδα... Γι΄ άλλους ψυχαγωγική, γι΄ άλλους αδιάφορη... Πάντως μια βραδιά... που θα ΄ρθει και θα περάσει... Και τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν θα αλλάξει στη ζωή μας. Μήπως, λέω μήπως, πρέπει κάποτε να το συνειδητοποιήσουμε αυτό; Εκτός αν θεωρούμε ότι ο τελικός της Γιουροβίζιον πάει χέρι χέρι με την Ελληνική Επανάσταση...
Αν είναι έτσι... αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα!
Θα είναι η βραδιά του Sakis;
Η σειρά εμφάνισης
Μετά το τέλος του βΆ ημιτελικού έγινε η κλήρωση για τη σειρά εμφάνισης των χωρών στον τελικό, η οποία δεν «ευνόησε» τον Σάκη που θα εμφανιστεί 8ος. Παραδοσιακά, τα φαβορί, που εμφανίζονται λίγο πριν από το τέλος του διαγωνισμού, ευνοούνται περισσότερο από το televoting.
Η σειρά εμφάνισης είναι:
Λιθουανία, Ισραήλ, Γαλλία, Σουηδία, Κροατία,Πορτογαλία, Ισλανδία, Ελλάδα, Αρμενία, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Μάλτα, Εσθονία, Δανία, Γερμανία, Τουρκία, Αλβανία, Νορβηγία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Ισπανία.
Η ψηφοφορία
Μπορεί 20 χώρες (ανάμεσά τους και η Κύπρος) να έμειναν εκτός τελικού, αυτό όμως δεν τους αποκλείει το δικαίωμα ψήφου στην αποψινή βραδιά. Η διαδικασία της ψηφοφορίας άλλαξε φέτος, αφού η βαθμολογία θα προκύψει 50% από την τηλεψηφοφορία και 50% από τις επιτροπές ειδικών σε κάθε χώρα.
ΠΟΛΙΤΗΣ
15 May 2009
Με... άνεση στον τελικό
Ωστόσο, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκανε τους φαν του διαγωνισμού να καρδιοχτυπήσουν, αφού η σημαία της χώρας μας φάνηκε τελευταία... Η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού πάνω στον κυλιόμενο διάδρομο, το τρικ με τις δέστρες και η θεαματική φιγούρα του Σάκη Ρουβά έφεραν το ποθητό για την ελληνική αποστολή αποτέλεσμα σε έναν σχετικά δύσκολο ημιτελικό.
Η περφόρμανς του Σάκη σίγουρα θα μετατρέψει τον αυριανό τελικό σε... ρώσικη ρουλέτα, καθώς «μέσα» είναι και το φετινό φαβορί του διαγωνισμού, ο Νορβηγός Αλεξάντερ Ρίμπακ.
Σύμφωνα με στοιχήματα στο διαδίκτυο και τις εικονικές ψηφοφορίες των γιουρο-φαν, οι δύο άντρες θα μονομαχήσουν για την πρωτιά.
Εκτός τελικού έμεινε και φέτος η Κύπρος με την 16χρονη Χριστίνα Μεταξά, που δεν κατάφερε δυστυχώς να πείσει με την πολύ όμορφη μπαλάντα της τους τηλεθεατές και την επιτροπή. Στον τελικό πέρασαν και μερικά αουτσάιντερς όπως η Μολδαβία, η Λιθουανία και η Αλβανία.
Με τις παραδοσιακές ματριόσκες και άλλα σύμβολα της ρωσικής παράδοσης αλλά και με κοζάκικο μπρέικ ντανς υποδέχτηκαν τις 19 χώρες του β ημιτελικού οι Ρώσοι. Πώς τους το ανταπέδωσαν αυτές; Μα φυσικά αναδεικνύοντας ακόμη μία φορά το κιτς στίγμα του διαγωνισμού.
Ετσι χθες το βράδυ στη σκηνή του Ολιμπίνσκι ανέβηκαν μια στρουμπουλή μπαλαρίνα μαζί με μια κίτρινη αφάνα, τρεις μεσόκοποι Ολλανδοί με λαμέ, τέσσερα γκο-γκο μπόις με περικεφαλαίες, ένας «μάγος» που έβγαζε φλόγες από τα χέρια του, μια «μπάρμπι μπαλαρίνα» με τον πράσινο... μασκοφόρο εκδικητή και ένα γκρουπ από την Ουκρανία, που μάλλον το είχαν στην κατάψυξη από τη δεκαετία του 80 και το έβγαλαν μόλις χθες ειδικά για τον διαγωνισμό.
Στον δεύτερο ημιτελικό όμως υπήρχαν και πολύ «δυνατές» συμμετοχές με ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις και συμπαθητικές μελωδίες - πάντα για τα δεδομένα του διαγωνισμού.
Από τα τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν φυσικά αυτό της Κύπρου με ερμηνεύτρια τη 16χρονη Χριστίνα Μεταξά, ένα δυνατό ροκ κομμάτι από τις Ιρλανδέζες με τα δερμάτινα κολάν, η δανέζικη μπαλάντα και το νορβηγικό «παραμύθι», που όμως έπασχε στην παρουσίαση, καθώς το βιολί με τα... πους-απς που έκαναν οι χορευτές του Αλεξάντερ δεν έδεναν μεταξύ τους.
Χαρακτηριστικό της χθεσινής βραδιάς ήταν τα βιολιά που ανέβασαν πολλές χώρες στη σκηνή του Ολιμπίνσκι, αλλά και οι στίχοι των τραγουδιών που εμφανίζονταν πίσω από τους ερμηνευτές στα πανάκριβα LED των Ρώσων.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ
Αζερμπαϊτζάν
Κροατία
Ουκρανία
Λιθουανία
Αλβανία
Μολδαβία
Δανία
Εσθονία
Νορβηγία
Ελλάδα
EΘΝΟΣ
O Σάκης πέταξε στον τελικό!
Εκρηκτικός και ακριβής στις κινήσεις του ο Σάκης τιθάσευσε τη σκηνή με τη μινιμαλιστική παρουσία του. Δυστυχώς, δεν έγιναν όλα τα ευρήματα της σκηνικής του παρουσίασης τηλεοπτικά ορατά, καθώς τα γενικά πλάνα του σκηνοθέτη «απέκρυψαν» το εφέ με τη διαγώνια στάση του σώματος.
Τα είδαμε όλα!
Με δεκάδες ελληνικές σημαίες να ανεμίζουν σε πρώτο πλάνο, άνοιξε ο β’ ημιτελικός στη Μόσχα. Η σκηνή γέμισε με κοζάκους, ματριόσκες και οργανοπαίκτες, που ερμήνευσαν μεγάλες επιτυχίες της Eurovision σε διασκευή αλά ρωσικά. Με μουσική επένδυση μπαλαλάικας ακούστηκε το «Volare» αλλά και το «Diva» της Dana International. Η σκυτάλη δόθηκε στον Κροάτη Ιγκόρ, που άνοιξε μελωδικά το διαγωνιστικό μέρος, ακολούθησαν η κιτς παρουσίαση της Σερβίας με τον τραγουδιστή-κλόουν, ο βιολιστής της Νορβηγίας, που κατάφερε να σπάσει τη χορδή από το δοξάρι του, η γλυκύτατη πλην τρακαρισμένη Χριστίνα Μεταξά της Κύπρου και ο «πιο όμορφος του Διαγωνισμού μετά τον Σάκη» Δανός. Ο Ούγγρος κέρδισε με τη ρωσική αποφώνηση «σπασίμπα» όσους πόντους έχασε με το κακόγουστο τιρκουάζ παντελόνι, στιλιστική ιστορία έγραψε και το Αζερμπαϊτζάν με το χρυσό body paint στο πόδι της Αϊζέλ. Το τρίλεπτο του… αχταρμά παρουσίασε η Σβετλάνα της Ουκρανίας συνδυάζοντας γρανάζια, ημίγυμνους με περικεφαλαία και ντραμς.
Ελεύθερος Τύπος
Ο Σάκης «πέταξε» στον τελικό
Η βραδιά ήταν τελικά του Σάκη Ρουβά, αφού κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό της Eurovision που θα πραγματοποιηθεί στην Ολυμπιακή Αρένα της Μόσχας.
Η 13η θέση, λοιπόν, που κληρώθηκε για να εμφανιστεί η χώρα μας, αποδείχτηκε κάθε άλλο παρά γρουσούζικη και το «This is our night» σε στίχους των Craig Potreils και Cameron Giles-Webb, μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου και σκηνοθετική επιμέλεια Φωκά Ευαγγελινού ιδανικό για να χαρίσουν στην Ελλάδα την πρόκριση.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά δεν τα κατάφερε η Κύπρος με την Χριστίνα Μεταξά, η οποία είχε πολύ καλή εμφάνιση και μια όμορφη μπαλάντα.
Μαζί με την Ελλάδα στο τελικό πέρασαν και οι χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Κροατία, Ουκρανία, Λιθουανία, Αλβανία, Μολδαβία, Δανία, Εσθονία, Νορβηγία, που θα διαγωνιστούν με τις Τουρκία, Σουηδία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Μάλτα, Φινλανδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Αρμενία, Ισλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Αγγλία, Ισπανία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σάκης Ρουβάς - Το στοίχημα του απόλυτου ποπ σταρ
Ο Σάκης Ρουβάς εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Γιουροβίζιον για δεύτερη φορά αύριο. Μετά το «Shake it», που τον έφερε το 2004 στην τρίτη θέση, αυτή τη φορά βάζει στοίχημα με τον εαυτό του για την πρωτιά. Η επανεμφάνισή του στο διεθνή διαγωνισμό, που προφανώς θα είναι και η τελευταία, τον βρίσκει ούτως ή άλλως σε ένα μεταβατικό σημείο της καριέρας του. Και μαζί του στην ίδια φάση βρίσκεται μια ολόκληρη γενιά, την οποία εκπροσώπησε σε… ποπ επίπεδο εδώ και περίπου είκοσι χρόνια. Αν καταφέρει να κερδίσει, θα γυρίσει σελίδα στη μουσική του πορεία και θα χτυπήσει πιθανά το όνειρο μιας διεθνούς καριέρας. Αν χάσει, με την έννοια ότι δεν θα καταλάβει την πρώτη θέση, τότε θα κάνει τον απολογισμό του και θα σχεδιάσει τη μετεξέλιξή του στο νέο Ρουβά. Στο κατώφλι των 40 του χρόνων, ο Σάκης ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο το πρότυπο της Γιουροβίζιον. Ομως και για εκείνον θα χτυπήσει κάποια στιγμή το ρολόι του χρόνου. Οι γραμμωμένοι κοιλιακοί, τα υψηλά άλματα επί σκηνής και η χορευτική δεινότητα έχουν ημερομηνία λήξεως.
Ομως αυτή τη στιγμή ο Sakis είναι ο μοναδικός Ελληνας καλλιτέχνης που εκπροσωπεί τη χώρα μας χωρίς να τον ακολουθεί η γνωστή γκρίνια που έχει συνοδεύσει τους συναδέλφους του που προηγήθηκαν. Κι αυτό διότι ο Σάκης καταφέρνει να γίνεται καλλιτέχνης κοινής αποδοχής στο είδος του, ακόμα και από το κοινό που δεν ακούει τη μουσική που εκπροσωπεί.
Οσο για τη σχέση του ελληνικού κοινού με το διεθνή διαγωνισμό, μπορεί να μην υπόκειται στην υστερία που είχε καταλάβει το πανελλήνιο πριν από τέσσερα χρόνια με τη νίκη της Ελενας Παπαρίζου με το «Number One», όμως εξακολουθεί να είναι θερμή. Η Γιουροβίζιον αποτελεί νούμερο ένα τηλεοπτικό και όχι μουσικό γεγονός, που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της αυριανής βραδιάς, με τους Ελληνες να ετοιμάζουν «βραδιές Γιουροβίζιον» με delivery, μπίρες και όλα τα σχετικά. Ωστόσο και για τη Γιουροβίζιον θα χτυπήσει όπου να ‘ναι το καμπανάκι. Αλλωστε στα 50 και πλέον χρόνια του διαγωνισμού η σχέση του ελληνικού κοινού με αυτόν έχει περάσει από την πλήρη αδιαφορία στην απόλυτη υστερία. Αν νικήσει ο Sakis, η υστερία θα επιστρέψει. Αν όμως δεν πάρει την πρωτιά, το ενδιαφέρον θα ατονήσει. Σκεφτείτε, επίσης, ποιος μένει να μας εκπροσωπήσει τις επόμενες χρονιές. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί «Ρουβάδες» και «Παπαρίζου». Μπορεί σήμερα τα προγνωστικά στα γραφεία στοιχημάτων να δίνουν και να παίρνουν, καθώς οι Ελληνες βρήκαν έναν ακόμα τρόπο να τζογάρουν, αλλά αρκούν ελάχιστα χρόνια χαμηλής κατάταξης των ελληνικών συμμετοχών για να πέσει και πάλι σε παρακμή η σχέση μας με τη Γιουροβίζιον.
Βιογραφικό
- Γεννήθηκε στις 5/1/1972 στην Κέρκυρα.
- Εκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1991. Την ίδια χρονιά κέρδισε την πρώτη θέση στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Ενα αστέρι γεννήθηκε.
- Θεωρείται κορυφαίος performer επί σκηνής, με το κοινό να παραληρεί στις εμφανίσεις του.
- Το 1997 έδωσε συναυλία με τον Τούρκο ποπ σταρ Μπουράκ Κουτ στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και του απονεμήθηκε το βραβείο «Ιπεκτσί», για την κατανόηση και τη συνεργασία.
e-tipos.gr
Στον τελικό ο Σάκης Ρουβάς
Ο Σάκης εμφανίστηκε 13ος επί συνόλου 19 τραγουδιστών και γκρουπ στον δεύτερο ημιτελικό, που έγινεόπως και ο πρώτοςστο Στάδιο Οlympiyski της Μόσχας, μπροστά σε περίπου 22.000 θεατές. Η βραδιά είχε και το απαραίτητο... σασπένς, καθώς η Ελλάδα ήταν η τελευταία από τις 10 χώρες που ανακοινώθηκαν.
Εκτός από την Ελλάδα, στη βραδιά του τελικού πέρασαν επίσης:
Κροατία με το τραγούδι «Liepa Tena» (Σίνιντ Μούλβεϊ και Μπλακ Ντέισι), Νορβηγία με το «Fairytaile» (Αλεξάντερ Ρίμπακ), Λιθουανία με το «Love» (Σάσα Σον), Δανία με το «Βelieve Αgain» (Νιλς Βρινγκ), Αζερμπαϊτζάν με το «Αlways» (Αϊσέλ και Αράς), Μολδαβία με το «Ηora din Μoldova» (Νέλι Κιομπάνου), Ουκρανία με το «Βe Μy Valentine- Αnti-Crisis Girl» (Σβετλάνα Λομπόντα), Εσθονία με το «Randajad» (Ούρμπαν Σίμφονι) και Αλβανία με το «Carry me in your dreams» (Κέισι Τόλα).
ΤΑ ΝΕΑ
Ντέρμπι Ρουβά - Νορβηγού!
Και μάντεψε... ο Sakis όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά μάγεψε τον κόσμο που ήταν από κάτω και παρακολουθούσε. Με το στόμα ανοιχτό έμειναν όλοι και όπως λένε από Μόσχα, ο Ρουβάς έχει ενθουσιάσει τους πάντες. Τόσο πολύ, που κάποια πρακτορεία στοιχημάτων τον έχουν φέρει στην πρώτη θέση! Από το στόμα τους και στων... μπλόκων το αυτί. Εντάξει, σε αυτό έχει βάλει το χέρι του και ο Φωκάς Ευαγγελινός. Η χορογραφία του είναι μακράν η καλύτερη.
Κι αν θυμηθούμε λίγο τον πρώτο ημιτελικό κι αυτά που θα παρακολουθήσουμε στον ημιτελικό της Πέμπτης, τότε ο Φωκάς φαντάζει στον φετινό διαγωνισμό ως? Στίβεν Σπίλμπεργκ. Πώς τα πάει ο Νορβηγός; Στα περισσότερα πρακτορεία στοιχημάτων εξακολουθεί να είναι πρώτος, αν και η διαφορά του με τον δεύτερο Sakis έχει μειωθεί αισθητά. Το τραγούδι του (και να με συχωρνάει η κυρία Μπέτυ μας) είναι σαφώς το καλύτερο στον διαγωνισμό. Αλλά ευτυχώς για εμάς, η χορογραφία του δεν είναι τίποτε το σπέσιαλ. Κι αυτό του αφαιρεί πόντους.
Και φαίνεται ότι αυτά βλέπει το Νορβηγό Αλεξάντερ κι αρχίζει τις τελευταίες ημέρες να ξε-κουβαλάει από το καλάμι του. Πρώτος και στην ξινίλα είναι ο νεαρός, ο οποίος έχει σπάσει τα νεύρα όλων με το τουπέ και το ύφος μπλαζέ, που θα έλεγε και ο Μαζωνάκης. Αλλά μάλλον θα του σφύριξαν ότι το στυλάκι «Ντίμα Μπιλά» μια φορά έτυχε και πέτυχε, δεν πιάνει κάθε χρόνο. Και χαλάρωσε λίγο κι έγινε πιο ομιλητικός και πιο προσιτός στον κόσμο. Ενώ για τον Ρουβά όλοι έχουν να λένε πόσο ευγενικό παιδί είναι, έχοντας κερδίσει τους πάντες με τη συμπεριφορά του. Αυτά. Τα υπόλοιπα το βράδυ της Πέμπτης. Ωχ, αγχώθηκα πάλι η Ρουβίτσα.
ΛΟΙΠΟΝ
Ο Σάκης κατέπληξε την Ευρώπη
Με μια εκρηκτική εμφάνιση ο Σάκης μάγεψε τους θεατές και κατάφερε με το τραγούδι "This is our Night" να περάσει την Ελλάδα στον σαββατιάτικο τελικό της Eurovision. Οι υπόλοιπες εννέα χώρες που προκρίθηκαν από τον δεύτερο ημιτελικό είναι οι: Κροατία, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία, Λιθουανία, Αλβανία, Μολδαβία, Δανία, Εσθονία και Νορβηγία. Απογοήτευση για ακόμα μια φορά στην Κύπρο, η οποία έμεινε εκτός τελικού με τη νεαρή Χριστίνα Μεταξά και το τραγούδι "Firefly".
Την τελική 25αδα των διαγωνιζόμενων συμπληρώνουν οι: Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Αρμενία, Ρωσία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μάλτα, Γερμανία, Τουρκία, Ρουμανία, Βρετανία, Φινλανδία, Ισπανία και Ισραήλ, το οποίο θα ανοίξει και την βραδιά του τελικού στις 10.00 το βράδυ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ο ιπτάμενος Σάκης
Βουρ για τον τελικό
Οι είκοσι χώρες από τους δύο ημιτελικούς θα προβάρουν για ακόμη μία φορά τα τραγούδια τους πριν τη βραδιά του Σαββάτου στην οποία θα συναντήσουν τη περσινή νικήτρια Ρωσία και τις big four για τον μεγάλο τελικό.
ΠΟΛΙΤΗΣ
Με πολύ καλή εμφάνιση ο Σάκης στον τελικό!
Ένα διάσημο ρώσικο κουαρτέτο κήρυξε την έναρξη του Β' Ημιτελικού απόψε. Όσο οι μουσικοί ξετυλίγουν το ταλέντο τους, η σκηνή γεμίζει από χορευτές και στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη Ρωσία, κυρίως στο εξωτερικό. Ματριώτσκες (οι κουκλίτσες που εμείς λέμε μπαμπούσκες...), παραδοσιακοί χοροί, φολκλόρ στοιχεία, μπαλαλάικες, ακόμα και ...αρκούδες, έρχονται να μας θυμίσουν ότι βρισκόμαστε στην Μόσχα! Την εικόνα τους προς τα έξω οι Ρώσοι την αντιμετωπίζουν με χιούμορ. Σίγουρα ο πολιτισμός τους δεν είναι μόνο οι μπαλαλάικες και οι μπαμπούσκες, όπως κι εμείς δεν έχουμε μόνο σουβλάκι, συρτάκι & greek mousaka... κάπως έτσι!
Αρχή κάνει η Κροατία με ένα ντουέτο ο Igor Cukrov και η Andrea έρχονται με το τραγούδι Lijepa Tena (= όμορφη Τένα). Ο Igor και οι χορευτές είναι ντυμένοι στα μαύρα ενώ η Andrea φορά ένα λευκό μακρύ αέρινο φόρεμα. Ωραία η σκηνική παρουσία τους, όμορφες αρμονίες, δεμένες οι φωνές τους, έχει μια γλύκα το τραγούδι τους. Ποδαρικό έκανε λοιπόν μια μπαλάντα.
Δεύτερη συμμετοχή η Ιρλανδία με την Sinead Mulvey & Black Daisy, ένα γυναικείο συγκρότημα και το τραγούδι EtCetera (=κλπ). Μπήκαν δυναμικά στον χώρο και έδειχναν ότι έχουν τον έλεγχο. Γρήγορο κομμάτι, αλλά όσο το άκουγα σκεφτόμουν «δεν τρελαίνομαι κιόλας...». Το video wall ανακάτευε γράμματα του λατινικού αλφάβητου, σ' όλη τη διάρκεια του τραγουδιού για να καταλήξει στις τελευταίες νότες του στον σχηματισμό του τίτλου του etcetera. Ε, καλά!
Στη συνέχεια η Λετονία με τον Intars Busulis και το τραγούδι Probka (=μποτιλιάρισμα). Ο τραγουδιστής έμοιαζε να φόρεσε ό,τι βρήκε στην ντουλάπα του (ξέρω είναι μόδα τώρα αυτό αλλά και προσωπικό στυλ του καθενός). Τον συνόδευαν δυο νεαρές κοπελίτσες, με μίνι γκρι φορέματα με ιδιοτροπες κάπες να τις πω. Πιστεύω πως έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υποστηρίξουν ένα τραγούδι που προσωπικά το βρήκα βαρετό. Επίσης δεν κατάλαβα την τελευταία χορευτική κίνηση των κοριτσιών, οι οποίες γυρίζοντας πλάτη στο κοινό, ένωσαν τις κάπες τους και πάνω σ' αυτές σχηματίστηκε η παλάμη ενός χεριού. Ευτυχώς όχι ...ανοικτή!
Αμέσως μετά η Σερβία με τον Marko Kon & Milaan, και το τραγούδι Cipela. Τι να σας πρωτοπεριγράψω σ' αυτό, ειλικρινά δεν ξέρω! Αν δεν παρακολουθούσατε ΝΕΤ εκείνη την ώρα, χάσατε μια από τις πιο εκκεντρικές εμφανίσεις της Eurovision! Το πρώτο πλάνο του σκηνοθέτη ζουμάρει στα ...τσαρούχια που φορούν οι χορευτές. Δεύτερο πλάνο στο (κατά τα άλλα φυσικό) μαλλί του τραγουδιστή, χρώματος κίτρινου και φουντωτού ...ως τον ουρανό!! Δεν πρόσεξα πάρα πολλά, θαμπώθηκα από το κατακίτρινο σακάκι του Marko που ταίριαζε απόλυτα με το μαλλί του. Περιττό να πούμε πως στο τραγούδι αυτό η σκηνή έγινε ολόκληρη λαχανί!!! Νομίζω διεκδικούν το Α' βραβείο κιτς εμφάνισης στις Eurovision όλων των εποχών!
Η Πολωνία με την Lidia Kopania μας δήλωσε I Don't Wanna Leave, ευτυχώς μας αποζημίωσε με την τόσο ωραία φωνή που διάλεξε να την εκπροσωπήσει και την υπέροχη ερμηνεία. Το χειροκρότημα του κοινού ήταν έντονο.
Ακολούθησε η Νορβηγία, με τον Alexander Rybak και το τραγούδι Fairytale. Ως φαβορί αντιμετωπίστηκε από την πρώτη ακρόαση και μέχρι σήμερα όλοι μιλούν για τη μελωδία του. Πράγματι είναι ωραίο τραγούδι από τα δυνατά και ελπιδοφόρα κομμάτια της φετινής διοργάνωσης. Ο Alexander απόψε έκτος από την δεξιότητά του στο βιολί, μας έδειξε πόσο καλά ξέρει να παίζει και με τις κάμερες. Ο σκηνοθέτης δεν τον εγκατέλειψε παρά ελάχιστα. Ενθουσιασμός στους θεατές...
Στην 7η θέση συμμετείχε η Κύπρος με την Χριστίνα Μεταξά και το τραγούδι Firefly. Ομορφη η σκηνική τους παρουσία, λιτή χωρίς πολλά πολλά. Καθαρή η φωνή της Χριστίνας, πολύ δροσερή η ίδια, στάθηκε όμορφα, έδωσε ό,τι καλύτερο για μια σωστή εμφάνιση. Ωραίο και το τραγούδι.
Η Σλοβακία ηρθε στη συνέχεια στη σκηνή με τον Kamil Mikulcik και την Nela Pociskova. Μαζί μας είπαν το τραγούδι Let Tmou. Όμορφο ντουέτο...
Περίπου στη μέση της βραδιάς η Δανία με τον Brinck και το τραγούδι Believe Again. Αντικειμενικά όμορφος ο Δανός, αν και ...ξανθός! Έδωσε τον καλύτερό του εαυτό σ' ένα τραγούδι που κινείται στο πνεύμα και στο γνωστό ύφος του συγκεκριμένου διαγωνισμού.
10η στη σειρά η Σλοβενία με τους Quartissimo και την Martina και Love Symphony το τραγούδι. Για μια ερωτική Συμφωνία ήρθαν στη σκηνή 4 βιολιά, έχοντας ως φόντο και σκηνικό παρτιτούρες! Μεγάλη η εισαγωγή και η τραγουδίστρια είπε το μισό και πλέον τραγούδι κρυμένη πίσω από μια κουρτίνα! Να λες «θα βγει ή δε θα βγει να την δούμε»;
Αμέσως μετά η Ουγγαρία και ο Zoli Adok με το τραγούδι Dance With Me. Τι να πώ; Χορευτικό και γρήγορο το κομμάτι, ο Zoli, η αλήθεια να λέγεται δεν σταμάτησε να χορεύει και να τραγουδάει συγχρόνως. Σαν λαχανιασμένο τον άκουγα αλλά πώς να μην είναι; Τόσος χορός ...να δικαιώσει και τον τίτλο του κομματιού του. Κάτι εφαρμοστό και χρωματιστό φορούσε, σε αποχρώσεις του μπλε, ενώ οι τρεις χορεύτριες που τον συνόδευαν φορούσαν κορμάκια με κρόσια αντί για φούστα. Ευτυχώς ήταν πολύ ωραίες κοπέλες.
Σειρά του Αζερμπαϊτζάν και των Aysel & Arash με το τραγούδι Always. Ενα ακόμα ντουέτο, πολύ ωραίες φωνές ομολογουμένως. Ομορφη και η μελωδία του τραγουδιού. Πολύ δεμένοι μεταξύ τους όλοι όσοι ανέβηκαν στη σκηνή. Αρμονικά και τα ρούχα που διάλεξαν, έπαιζαν σε τρία χρώματα: λευκό μαυρο σκούρο μωβ. Η Aysel πανέμορφη κι ο σκηνοθέτης (μάλλον) ...ερωτευμένος μαζί της! Μόνο γκρο πλαν της έκανε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό!
Αμέσως μετά... ναι... ήταν αλήθεια η Ελλάδα ο Σάκης Ρουβάς και... This Is Our Night. Αντικειμενικά θα προσπαθήσω να μιλήσω. Η είσοδος του ήταν πολύ σωστή, λαμπερή. Βοηθούσαν τα ολόλευκα που φορούσε. Χόρεψε, τραγούδησε, χαμογέλασε στο φακό, γενικά όλα πήγαν πολύ καλά. Ο σκηνοθέτης ήταν στη θέση του, όταν έπρεπε, ο διάδρομος κινήθηκε, ανέβηκε κατέβηκε ο Σάκης, το χορευτικό σωστό και μετρημένο, πλάνα δεν πολυχάσαμε, ακόμα και η ελληνική σημαία φάνηκε όπως είχε προγραμματιστεί. Ολα καλά!
Επόμενη συμμετοχή η Λιθουανία και ο Sasha Son με το τραγούδι Love. Πολύ κομψός ο τραγουδιστής, ωραία φωνή, όμορφη μπαλάντα. Μ' άρεσε και το ...καπελάκι του!
Μία ακόμα χώρα η Μολδαβία με την Nelly Ciobanu και το τραγούδι Hora Din Moldova (= ο χορός της Μολδαβίας). Εθνικ η εμφάνιση, έθνικ και ο ήχος. Πολλά παραδοσιακά στοιχεία, από τα κοστούμια μέχρι τα μουσικά μοτίβα αλλά και το βίντεο στο video wall. Η αντίδραση του κοινού; Του άρεσε!
Στην συνέχεια η Αλβανία με την Kejsi Tola που μας τραγούδησε την επιθυμία κάθε ερωτευμένου : Carry Me In Your Dreams. Ομορφη η φωνή της, συμπαθητικό το τραγούδι. Ηρθε ντυμένη μπαλαρίνα. Πολύ χαριτωμένη! Μαζί της, συνοδός, βοηθός, υποστηριστής χορευτής ο ...SpiderMan με στολή τιρκουάζ!
Η Ουκρανία με την πολυσυζητημένη Svetlana Loboda συνέχισε στο κλίμα του έρωτα παρακαλώντας όλους μας Be my Valentine! (Anti-crisis Girl). Ετούτη, έκανε ...σπαγκάτο μέσα σε τεράστια γρανάζια που έφεραν, ειδικά για την περίσταση στη σκηνή, τραγουδούσε, χόρευε, έκανε ακροβατικά με τη βοήθεια τριών χορευτών, έπαιξε μέχρι και ντραμς κι όλα αυτά χωρίς να σταματά να τραγουδά! Α... Σημαντική «λεπτομέρεια», οι χορευτές της ήταν ντυμένοι σαν αρχαίοι έλληνες πολεμιστές. Πώς λέμε... οι 300 του Λεωνίδα; Ε, η Σβετλάνα είχε απόψε από τους τριακόσιους μόνο 3! Χορευτές με ...περικεφαλαία!
Πρότελευταία η Εσθονία και οι Urban Symphony για να μας πείσουν να τους ψηφίσουμε με το τραγούδι Randajad. Μ' άρεσε σαν σύνολο. Όλοι ντυμένοι σε βαθύ μπλε. Η 20χρονη τραγουδίστρια προτίμησε την μητρική της γλώσσα. Μια παράξενη ομορφιά είχε αυτό το τραγούδι.
Τελευταία χώρα της βραδιάς (μα όχι έσχατη) η Ολλανδία με τους The Toppers και το τραγούδι Shine. Δεν έχω να πω τίποτα! Ένα συγκρότημα 6 ατόμων, οι άντρες ντυμένοι με κοστούμια μές στα στρας και την λάμψη... οι γυναίκες στα λευκά διάλεξαν μίνι φορεματάκια γεμάτα κρόσια, που, θέλω να προσθέσω, δεν κολάκευαν τον σωματότυπό τους... καθόλου! Τραγούδησαν σαν να διασκεδάζουν απίστευτα οι ίδιοι χωρίς να τους νοιάζει τόσο για τη γνώμη που θα σχηματίσουν οι θεατές, οι ακροατές και οι τηλεθεατές για αυτή την εμφάνισή τους.
MUSIC CORNER.GR