Το ζήτημα είναι πως ο Σάκης γύρισε, αλλά ακόμη πρόβα με τον Μαζώ δεν έκανε!!! Άρα....τί λέτε; Θα τους δούμε φέτος μαζί; Αναμένουμε τις εξελίξεις!!!
Σημείωση: Τελικά η πρεμιέρα έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 2004, δηλαδή καθυστέρησε μερικές μέρες.
Η τρίτη θέση που κατάκτησε ο Σάκης δεν είναι βέβαια καθόλου ευκαταφρόνητη - δεν είναι όμως η πρώτη. Και ευτυχώς. Γιατί φανταστείτε τι θα γινόταν. Για καιρό δεν θα είχαμε άλλο θέμα. Εθνικός ήρωας ο Σάκης, εθνικός ύμνος και πρότυπο... ελληνικού τραγουδιού το «Shake it», ενώ επί έναν χρόνο θα είχαμε να φτιαχνόμαστε για τη διοργάνωση του διαγωνισμού στα ημέτερα εδάφη.
Για να φιλοξενήσουμε τι; Ενα ισοπεδωτικό τραγούδι, χωρίς εθνικό στοιχείο (ή, άντε κάποιο πασάλειμμα). Ενα τραγούδι που, αν δεν γνωρίζουμε τη χώρα προέλευσης των εκτελεστών του, είναι αδύνατον να αναγνωρίσουμε την ταυτότητά του. Ενα τραγούδι στα μέτρα μιας αγοράς που τα θέλει όλα αστραφτερά, φασαριόζικα, εφήμερα, κενά περιεχομένου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ηταν ίσως η μοναδική φορά που υπήρξε ομοψυχία για τη συμμετοχή μας, με το τελικό αποτέλεσμα να αφήνει μια «πικρή γεύση», καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων πίστευε ότι ο Σάκης άξιζε την κορυφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σαββατόβραδο (μετά τις 22.00) οι δρόμοι της Αθήνας ήταν σχεδόν έρημοι. Εκτός από τα σπίτια, μπαράκια και εστιατόρια είχαν συντονίσει τις τηλεοράσεις τους στη μετάδοση της Eurovision, γι' αυτό άλλωστε και η τηλεθέαση έφτασε σε τέτοια ύψη. Τα περισσότερα κλαμπ γέμισαν μετά το τέλος του διαγωνισμού και μόλις ακουγόταν το «Shake it» άρχιζε το ... πανηγύρι, ενώ ορισμένοι ντι τζέι έπαιζαν και το «Ολα καλά» δίνοντας την αίσθηση που επικρατούσε στην πλειονότητα των Ελλήνων.
Ο Σάκης απέδειξε τον απόλυτο επαγγελματισμό του με το «Shake it» σε σύνθεση Νίκου Τερζή, στίχους Νεκτάριου Τυράκη, χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού κι έχοντας στα φωνητικά τούς Απόστολο Ψυχράμη, Γιάννα Φαφαλιού και Αντώνη Δόμινο (από το Eurostar). Λαμπερός, με ρυθμό, συγχρονισμό και άνεση στη σκηνή του «Abdi Ipekci Arena», ισοφάρισε την τρίτη θέση των «Αντίκ» (2001). Μόνο που αυτή τη φορά συμμετείχαν και ψήφιζαν 36 και όχι 24 χώρες όπως τις άλλες χρονιές. Η ελληνική συμμετοχή για πρώτη φορά πήρε πέντε δωδεκάρια (Αλβανία, Κύπρος, Αγγλία, Μάλτα και Ρουμανία) και τέσσερα δεκάρια (Ισραήλ, Λιθουανία, Μονακό και Τουρκία). Τους λιγότερους βαθμούς μάς έδωσαν Αυστρία και Νορβηγία (δύο), Δανία (τρεις), Ελβετία και Σουηδία (τέσσερις), ενώ δεν υπήρξε χώρα που να μη μας ψηφίσει.
Για άλλη μια φορά βέβαια οι... γείτονες αλληλοψηφίστηκαν κι εμείς μειονεκτούμε σε αυτό, καθώς άμεση προσέγγιση έχουμε ουσιαστικά μόνο με την Κύπρο, οπότε «παιχνίδι» έκαναν οι βόρειες χώρες. Ας μην γκρινιάζουμε όμως, καθώς «αδικημένες» πρέπει να αισθάνονται και η Κύπρος, η Τουρκία και φυσικά η Σερβία-Μαυροβούνιο. Οι τελευταίοι, μάλιστα, με το τραγούδι τους απέδειξαν ότι μια σύνθεση που κρατά τις παραδοσιακές μουσικές φόρμες, ατόφιο έθνικ, ένας καλός ερμηνευτής και μια προσεγμένη εμφάνιση μπορούν να κάνουν τη διαφορά (δεν είναι ανάγκη, δηλαδή, όλα τα τραγούδια να είναι... πανομοιότυπα). Οι Σέρβοι βρέθηκαν στη δεύτερη θέση και θα μπορούσαν να ανεβούν ακόμα ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά. Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε και η Κύπρος, με τη 16χρονη Λίζα Αντρέας («Stronger every minute») να συγκεντρώνει 170 βαθμούς και να παίρνει την πέμπτη θέση (ισοβάθμισε με τη Σουηδία), ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Τουρκία παρουσίασε ένα αξιοπρόσεκτο (χορευτικό) κομμάτι («For real») και βρέθηκε στην τέταρτη θέση με 195 βαθμούς. Δεν είναι λίγοι, βέβαια, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στο «παιχνίδι» της ψηφοφορίας (με televoting και sms) σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μετανάστες.
Ο Σάκης Ρουβάς με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή επέστρεψε χθες το βράδυ από την Κωνσταντινούπολη και σήμερα (20.00) αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της Αθήνας για όσα συνέβησαν στη γειτονική χώρα. Ραντεβού λοιπόν του χρόνου στο Κίεβο...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Το «Shake it», χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο, είναι ρυθμικότατο και ο συνθέτης του, Νίκος Τερζής (οι στίχοι του Νεκτάριου Τυράκη), αποδεικνύει ότι γνωρίζει καλά τα στοιχεία που απαιτούνται σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ η Ελλάδα είναι η τρίτη των «Αντίκ» το 2001, σε σύνθεση και πάλι του Νίκου Τερζή (και παλαιότερα, η πέμπτη με το «Μάθημα Σολφέζ»).
Φέτος οι φήμες, τα γνωστά προγνωστικά, ξένοι δημοσιογράφοι ακόμα και οι Αγγλοι «μπούκις» δίνουν το Σάκη Ρουβά ως το μεγάλο φαβορί. Καλό βέβαια είναι να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά να κρατάμε την ψυχραιμία μας και τόνους χαμηλούς γιατί υπάρχουν κι άλλες αξιόλογες συμμετοχές (Πολωνία, Ουκρανία, Σερβία-Μαυροβούνιο κ.ά.) και τελευταία έχουμε συνηθίσει στα... σκωτσέζικα ντους. Ολα αυτά πάντως τα γνωρίζει καλά ο Σάκης Ρουβάς και το απέδειξε επισημαίνοντάς τα με τις απαντήσεις του μετά την πρόκρισή του στον τελικό. Οι υπεύθυνοι της ελληνικής αποστολής, αν κι έμειναν ικανοποιημένοι από τη σκηνοθεσία της τουρκικής τηλεόρασης, ζήτησαν από το σκηνοθέτη περισσότερα κοντινά πλάνα του Σάκη, ενώ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να διορθώσουν το φωτισμό.
Στον τελικό για πρώτη φορά θα βρεθούν Αλβανία και Σερβία-Μαυροβούνιο, ενώ το δικό της εισιτήριο κατάφερε να εξασφαλίσει και η Κύπρος με τη 16χρονη Λίζα Ανδρέας. Στον ημιτελικό δικαίωμα να ψηφίσουν είχαν και οι 36 χώρες (όπως άλλωστε και στον τελικό) που μετέχουν και στις δύο φάσεις (σύστημα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος) της Eurovision. Παρ' όλα αυτά Γαλλία, Ρωσία και Πολωνία (που έχουν περάσει απευθείας στον τελικό) δεν ψήφισαν καθώς οι κρατικές τηλεοράσεις τους αποφάσισαν να μη μεταδώσουν τον ημιτελικό.
Από την ψηφοφορία (televoting και sms) δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC, προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταμέτρησης ψήφων του Μονακό και της Κροατίας, με αποτέλεσμα ένας αριθμός ψήφων να μη συμπεριληφθεί στο αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε. Παρ' όλα αυτά έπειτα από έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα δεν αλλοιώθηκαν. Πάντως, η EBU απαίτησε πλήρη αναφορά για το θέμα που δημιουργήθηκε και ανέθεσε σε εταιρεία λογιστών να ελέγξει τις ψηφοφορίες.
Ο Σάκης Ρουβάς εμφανίστηκε χθες σε σόου τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού και μετά έκανε μια μίνι κρουαζιέρα με την ελληνική αποστολή στη Χάλκη και τα Πριγκιποννήσια. Αύριο, στο μεγάλο τελικό της Eurovision και πάλι στο στάδιο «Abdi Ipekci Arena» της Κωνσταντινούπολης, θα τραγουδήσει 16ος, διεκδικώντας βέβαια την πρώτη θέση που θα φέρει, την επόμενη χρονιά το διαγωνισμό στη χώρα μας. Η ψηψοφορία θα γίνει με televoting και sms, βάσει των οποίων θα βγουν και οι βαθμολογίες που θα δώσει καθεμία από τις 24 διαγωνιζόμενες χώρες. «Shake it», λοιπόν, Σάκη και καλή επιτυχία...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/05/2004