1 Apr 2004

Μια γιορτή κομμένη και ραμμένη για την τηλεόραση ~ Τα 3α βραβεία Αρίων

Αριστερά στην πρώτη σειρά κάθεται ο Γρηγόρης. Είναι και θα παραμείνει σημείο αναφοράς για το ελληνικό τραγούδι. Δεξιά στην πρώτη σειρά κάθεται ο Γρηγόρης. Συμπαθής φάτσα της πρωινής τηλεοπτικής ζώνης, συνεπώς και αναλώσιμος. «Γρηγόρη, Γρηγόρη», ουρλιάζει ολόκληρο το στάδιο. Οι φωνές και οι επευφημίες δεν αφορούν τον πρώτο, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, που άλλωστε και λίγο πριν, όταν έμπαινε στο χώρο, πέρασε σχεδόν απαρατήρητος. Αφορούν τον δεύτερο. Τον Γρηγόρη Αρναούτογλου

Ο Αντώνης Ρέμος χειροκροτεί τη Χαρούλα Αλεξίου στα χθεσινά «Αρίων»Αλλά θέλουμε δεν θέλουμε, αυτό είναι τα περίφημα μουσικά βραβεία «Αρίων» που διοργανώνει η IFPI και το MEGA. Ενα καθαρά τηλεοπτικό προϊόν, μια εκδήλωση τόσο εξαρτημένη από τον τηλεοπτικό χρόνο, ώστε αυτός να ορίζει και την εξέλιξή της: η μαραθώνια «γιορτή του ελληνικού τραγουδιού», προχθές στο Στάδιο Αρσης Βαρών, αποσυντονιζόταν πλήρως για παράδειγμα την ώρα των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Και αντίστοιχα η αποκατάσταση του «Γρηγόρη» έγινε όταν το αποφάσισε η (virtual) τηλεοπτική εικόνα. Διότι το κοινό δεν σιώπησε ούτε όσο προβαλλόταν το ωραίο βίντεο-αφιέρωμα στην καριέρα του Μπιθικώτση που επιμελήθηκε ο Πάνος Γεραμάνης. Σιώπησε, όμως, και στάθηκε όρθιο για χάρη του τηλεοπτικού στιγμιότυπου, που απαιτούσε η απονομή του ειδικού βραβείου για το σύνολο της καριέρας του Μπιθικώτση από την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, να είναι «μια από τις συγκινητικότερες στιγμές της βραδιάς».

Αν βεβαίως δεχόταν κανείς εκ των προτέρων ότι η εκδήλωση δεν είναι παρά ένα λαμπερό τηλεοπτικό σόου και πάντως πόρρω απέχει από το να είναι μια πραγματική γιορτή του ελληνικού τραγουδιού, μπορούσε και να διασκεδάσει με τα όσα συνέβαιναν. Ή και να συγκινηθεί με τον Μπιθικώτση, που με αυθεντική συναισθηματική φόρτιση ευχαρίστησε τους «Ελληνες που με θυμήθηκαν» και βρήκε και την ευκαιρία να ευχηθεί «η Κύπρος να βρει μια καλή λύση». Ή και με τη Χαρούλα Αλεξίου, που κυριολεκτικά σαρώνοντας τα «Αρίων» επέμενε ότι το ελληνικό τραγούδι χρειάζεται ένωση και ανακωχή. Ή και να παραδεχθεί πως ο Σάκης Ρουβάς είναι ο απόλυτος Ελληνας ποπ σταρ και το είδωλο μιας νέας γενιάς που δονείται από το «Shake It» και όχι από το «Χατζηκυριάκειο».

Δεν ήταν περίεργο που ο εξώστης έχασε εντελώς το ενδιαφέρον του και μισοάδειασε μετά τη ζωντανή (αλλά με play back) εμφάνιση του Ρουβά. Αλλωστε, η έτερη σούπερ ποπ σταρ, η Αννα Βίσση, απουσίαζε «λόγω υποχρεώσεων στην Κύπρο». Απουσίαζε και το καλλιτεχνικό δυναμικό της Heaven (από την Πρωτοψάλτη μέχρι τον Νίνο).

Ετσι, σταρ της βραδιάς δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι η Αλεξίου, που ευτυχώς παραμένει σταθερή αξία σαρώνει, δεν σαρώνει τα «Αρίων». Ούτε η «Εστουδιαντίνα» που έπαιξε ζωντανά το κλασικό σμυρναίικο «Δεν σε θέλω πια». Ούτε η 15χρονη Κετιμέ, που τραγούδησε το «Τζιβαέρι». Ούτε ο Νίκος Πορτοκάλογλου, που ερμήνευσε με κέφι τη «Δίψα». Ούτε οι συνθέτες και οι στιχουργοί, που φέτος μνημονεύτηκαν στα βραβεία μια και προστέθηκαν 5 νέες κατηγορίες, οι οποίες τους αφορούσαν, πείθοντας τον διευθυντή του Γ' Προγράμματος της ΕΡΑ, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ότι έχει λόγους να συγχαρεί πλέον τη διοργάνωση - αν και τα λόγια του χάθηκαν στα ουρλιαχτά «Σάκη-Σάκη», που συνόδευσαν εκείνη τη στιγμή την είσοδο του Ρουβά.

Σταρ ήταν ο Ρουβάς και η Πέγκυ Ζήνα, εξαιρετικά χαριτωμένη με τις κίτρινες μπότες της και το προσωπικό της μπαλέτο. Σταρ ήταν φυσικά ο Αντώνης Ρέμος, που όπως και πέρυσι ανεβοκατέβηκε συχνά για να παραλάβει διάφορα βραβεία. Σταρ ήταν ο συνθέτης των επιτυχιών Γιώργος Θεοφάνους. Σταρ ήταν και το ζεύγος των παρουσιαστών, η Μαρία Μπακοδήμου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος, πιο συγκρατημένοι ευτυχώς λεκτικά, αλλά ασυγκράτητοι ενδυματολογικά.

Απόλυτος σταρ ήταν η ίδια η τηλεόραση και όποιο τραγούδι, τραγουδιστής ή δημιουργός πουλάει σ' αυτήν. Γι' αυτό και είναι μάλλον πλεονασμός τα βραβεία μεγαλύτερων πωλήσεων που απένειμε ο διευθυντής της IFPI, Ιων Σταμπουλής στους δίσκους της Σερτάμπ και του Εμινεμ και του Χατζηγιάννη και της Αλεξίου...

Είδαμε

Στην σκηνή να ερμηνεύουν ζωντανά (;) από ένα τραγούδι την Αρετή Κετιμέ, την «Εστουδιαντίνα», τους C-Real, τους Micro, τη Χαρούλα Αλεξίου, την Πέγκυ Ζήνα, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Νίκο Βέρτη, τον Σάκη Ρουβά κ.ά.

Στο κοινό τον Γιάννη Σπανό, τον Μίμη Πλέσσα, τον Μάκη Μάτσα, αλλά ακόμη κι αυτόν τον παπαροκά Νεκτάριο Μουλατσιώτη - με ράσο και μακρύ ροκ δερμάτινο παλτό.

Ανάμεσα σε όσους απένειμαν βραβεία την υπουργό Παιδείας αλλά και την κυρία Βέφα, τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, τον Αλέξη Κωστάλα, τον Χρήστο Δάντη, την Κάτια Δανδουλάκη, τη Μαριώ, τη Βούλα Πατουλίδου, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, τον Πασχάλη, την Μπέσυ Αργυράκη, τη Μαριάννα Τόλη κ.ά

Δεν είδαμε

Πολιτικούς. Λόγω του Κυπριακού, είχαν ευτυχώς φέτος να ασχοληθούν με πολύ σοβαρότερα πράγματα.

Δημιουργούς με το κύρος π.χ. του Σαββόπουλου να εύχονται την αναβάθμιση του θεσμού. Μάλλον το πήραν απόφαση...

Τη βραβευμένη (στα Κρατικά Βραβεία) για το σάουντρακ της «Πολίτικης Κουζίνας» Ευανθία Ρεμπούτσικα. Ούτε καν υποψήφια η Ρεμπούτσικα, ανήκει στη «δισκογραφική εταιρεία Cantini που δεν ανήκει στην IFPI» διευκρίνισε η Μπακοδήμου.

Τους υποψήφιους στα βραβεία Γιάννη Κότσιρα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Φοίβο Δεληβοριά, Πυξ Λαξ κ.ά. Οι τελευταίοι πήραν κι ένα βραβείο, ενώ ο Δεληβοριάς με έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς που πέρασε, ούτε ως καλύτερος «ποπ τραγουδιστής» δεν έπεισε τα «Αρίων».

Τη συμφιλίωση του ελληνικού τραγουδιού και μια δίκαιη, πολυσυμμετοχική γιορτή γι' αυτό....


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙA

No comments:

Post a Comment