18 Feb 2009

Γιουροβίζιον: Φλας στην... αρένα, τα φαβορί και τα λουκούμια

Λέτε να χορέψουμε... συρτάκι στην κόκκινη πλατεία; Στη Μόσχα, αδερφές μου, στη Μόσχα είναι όλα τα βλέμματα από την περασμένη εβδομάδα όπου κηρύχθηκε επισήμως η γιουροβιζιονιάδα 2009. Το δόγμα «σεμνά και ταπεινά» ακολουθούν φέτος οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ και τα μέλη της ελληνικής αποστολής (το οποίο πού και πού ταράζεται από τις κραυγές που βγάζουν οι Ρουβίτσες), που κρατούν γενικώς χαμηλούς τους τόνους.

Ετοιμα να κανιβαλίσουν είναι όμως και πάλι τα κανάλια και αφού το υπέρλαμπρο εθνικό μας άστρο βρίσκεται στο απυρόβλητο (Σάααακηηη), μας φταίνε ο Νορβηγός, η Τουρκάλα και το υπόλοιπο γιουροβιζιονολόι.

Για τα πρακτικά: Η 54η EUROVISION πραγματοποιείται φέτος στις 12, 14 και 16 Μαϊου στη Μόσχα. Πρόκειται για τριήμερο εορτασμό. Η Ελλάδα συμμετέχει στον ημιτελικό της 14ης Μαϊου και εμφανίζεται στη 13η θέση. Στον ίδιο ημιτελικό συμμετέχουν οι χώρες: Κροατία, Ιρλανδία, Λετονία, Σερβία, Πολωνία, Νορβηγία, Κύπρος, Σλοβακία, Δανία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Αζερμπαϊτζάν, Λιθουανία, Μολδαβία, Αλβανία, Ουκρανία, Εσθονία, Ολλανδία. Δεν διαγωνίζονται αλλά ψηφίζουν στις 14 Μαϊου: η Ρωσία και η Γαλλία.

Οπως πέρυσι, θα πραγματοποιηθούν τρεις διαγωνιστικές βραδιές, εκ των οποίων οι δύο θα είναι ημιτελικές και ο μεγάλος τελικός. Στους ημιτελικούς, η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με SMS και τηλεφωνήματα. Στον μεγάλο τελικό θα υπάρχει και εθνική κριτική επιτροπή από κάθε χώρα, η οποία θα συμμετέχει με κάποιο ποσοστό στην ψηφοφορία.

Στοιχηματίζουν...

Σύμφωνα με το κουπόνι του ΟΠΑΠ, η Ελλάδα είναι σίγουρα μία από τις χώρες που θα ξεπεράσει τον σκόπελο του ημιτελικού και θα βρεθεί εύκολα στον μεγάλο τελικό.

Συγκεκριμένα, η απόδοση που δίνει το στοιχηματικό κουπόνι στη χώρα μας για το «ποια χώρα θα είναι στην πρώτη τετράδα του τελικού» είναι 1,85, η δεύτερη καλύτερη απόδοση μετά τη Νορβηγία που ακολουθεί με 1,25. Υποψήφια για την τετράδα είναι και η Τουρκία με απόδοση 3, καθώς και το άουτσάιντερ Μάλτα με 5. Δεύτερη έρχεται η Ελλάδα και στο κουπόνι για τον νικητή του τελικού με απόδοση 7, ενώ πρώτη φιγουράρει ξανά η Νορβηγία με 2,70.

Ο διαδικτυακός τόπος του βρετανικού γραφείου στοιχημάτων William Hill δίνει επίσης δεύτερη την Ελλάδα με απόδοση 7.00, πρώτη τη Νορβηγία με 2,75 και τρίτη την Τουρκία με 9.00. Ακολουθούν με απόδοση 15 η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο που φέτος, αν μη τι άλλο, δεν κινδυνεύει να πατώσει. Ωστόσο, στο europrediction poll του site oikotimes που πραγματοποιεί εικονική ψηφοφορία που ακολουθεί όμως τους κανόνες της βραδιάς του διαγωνισμού, πρώτη έρχεται η Ισπανία με 234 πόντους, δεύτερη η Νορβηγία που συγκέντρωσε 230 πόντους και τρίτη η Ελλάδα με 219. Πολύ συχνά το poll του site πέφτει πολύ κοντά στους πραγματικούς πόντους που συγκεντρώνουν οι χώρες.

Σε ένα άλλο δημοψήφισμα των φανατικών της Γιουροβίζιον που ψηφίζουν όχι την προτίμησή τους αλλά αυτό που πιστεύουν πως θα βγει νικητής, όπως και στο παραπάνω η Ελλάδα έρχεται δεύτερη, ενώ πρώτη είναι η Εσθονία και τρίτη η Σουηδία. Σύμφωνα με τους παίκτες της Betfair στην κατηγορία Νικητής η Νορβηγία εμφανίζεται να είναι φαβορί με απόδοση 2,90, ενώ η Ελλάδα έχει απόδοση 8,00. Η Τουρκία είναι τρίτη στις προτιμήσεις των παικτών με απόδοση 10,50, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανταλλάσσεται στο 18,00.

Στην κατηγορία Κορυφαία 4άδα η Ελλάδα έχει απόδοση 1,91 για να βρεθεί στις 4 πρώτες θέσεις, ενώ η Νορβηγία 1,33.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πέρυσι οι παίκτες της Betfair είχαν προβλέψει απόλυτα τις 2 πρώτες θέσεις. Σύμφωνα με τον Richard Bloch, υπεύθυνο Τύπου της Betfair: «Η ελληνική συμμετοχή είναι από τις πιο ισχυρές στη δεύτερη θέση, μαζί με το φαβορί Νορβηγία και την Τουρκία, αλλά εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια στην τέταρτη θέση των φαβορί».

ΑΠΟ ΤΟ ΘΗΣΕΙΟ ΩΣ ΤΗ ΜΟΣΧΑ

Την Παρασκευή από τις 7.30 μ.μ. δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο η «Ανοιχτή Πόλη» διοργανώνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την Eurovisi-of, «μια γιορτή της μουσικής των πολιτισμών και όχι της κατανάλωσης» με τη συμμετοχή των Imam Baildi, Γ Κοντραφούρης Baby Trio κ.ά.

Η 16χρονη Χριστίνα Μεταξά με το τραγούδι Firefly που έγραψε ο αδερφός της Νικόλας (Χ Factor) εκπροσωπεί την Κύπρο. Μεγάλα κομμάτια πάγου είναι το σκηνικό που επέλεξε η κυπριακή αποστολή.

Μόνο η Κιάρα (1998-2005) που εκπροσωπεί τη Μάλτα και ο Σάκης Ρουβάς είναι φέτος οι διαγωνιζόμενοι που δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά.

Για πρώτη φορά ύστερα χρόνια (2001) δεν υπάρχει γενικό σλόγκαν. Φαίνεται πως οι Ρώσοι δεν βρήκαν καμία ατάκα για το φετινό κόνσπετ.

Με 100.000 κουτιά λουκούμια στολισμένα με τη φωτογραφία της, εφοδίασαν τη Χαντισέ στο Πρόμο τουρ της οι Τούρκοι που φιλοδοξούν φέτος με τη σέξι τραγουδίστρια να επαναλάβουν τον θρίαμβο της Σερτάμπ.

Νούμερο ένα στα προγνωστικά της Eurovision φέτος δεν είναι ο Σάκης Ρουβάς, αλλά ο νεαρός Νορβηγός Alexander Rybak, γνωστός πλέον και ως ο σωσίας του «μάγου» Χάρι Πότερ.


ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment