20 Feb 2009

Ασπρόμαυρη βουτιά στο μέλλον

Ασπρόμαυρα πλάνα αλλά και πολύ χρώμα, αμέτρητα τραγούδια, έξυπνες ατάκες, ένα ταξίδι στο παρελθόν με σημερινούς πρωταγωνιστές ήταν η ατμόσφαιρα της προχθεσινής εκδήλωσης της ΕΡΤ για την ανάδειξη του τραγουδιού της φετινής Eurovision.
Ο Σάκης Ρουβάς αναμφισβήτητα ήταν το πρόσωπο της βραδιάς, η Καλομοίρα η μεγάλη έκπληξη, οι Μαγγίρες πολύ καλές στον ρόλο τους, η σκηνοθεσία δυστυχώς μέτρια και -αν και αφανής- πραγματικός πρωταγωνιστής ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Το κοινό, το οποίο χάρισε στη ΝΕΤ έως και 51% τηλεθέαση, μαζί με την κριτική επιτροπή (Μίμης Πλέσσας, Δημήτρης Γόντικας, Αντώνης Ανδρικάκης, Ευαγγελία Πισκερά, Ολγα Παυλάτου, Γιώργος Κυβέλος, Στέλλα Φλωρά) ψήφισαν το τραγούδι «This is our night» (μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου, στίχοι των Craig Porteils και Cameron Gils- Webb) να ταξιδέψει στη Μόσχα για τον ημιτελικό στις 14 Μαΐου (ο άλλος ημιτελικός στις 12/5 και ο τελικός στις 16/5).

Παρουσιάστριες ήταν η Μπέτυ και η Ματθίλδη Μαγγίρα, οι οποίες σε χρόνο dt άλλαζαν το ένα φόρεμα μετά το άλλο. Ταξίδεψαν τους τηλεθεατές υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Φωκά Ευαγγελινού στις πέντε δεκαετίες που η Eurovision υφίσταται. Τα πρώτα χρόνια μέσω ριαδιοφώνου και στη συνέχεια μέσα από τους ασπρόμαυρους τότε τηλεοπτικούς δέκτες.

Γι' αυτό και οι τηλεθεατές που παρακολουθούσαν το πρόγραμμα ξαφνικά είδαν από έγχρωμη να γίνεται ασπρόμαυρη η οθόνη, με το «κλασικό» σεμεδάκι να κρύβει το πάνω μέρος της. Οι αδελφές Μαγγίρα με γρήγορη εναλλαγή τραγουδιών και φορεμάτων ερμήνευσαν τα σημαντικότερα τραγούδια της Eurovision της δεκαετίας του '60. Μέχρι τη στιγμή που το χρώμα εισέβαλε στον κόσμο της τηλεόρασης τη δεκαετία του '70.

Επιτέλους, θα έλεγαν από μέσα τους οι τηλεθεατές γιατί στη δεκαετία του '80 τα γρήγορα βιντεάκια και τα έξυπνα κείμενα του Γιώργου Καπουτζίδη τούς έκαναν να ξεπιαστούν λιγάκι. Τα σημαντικότερα τραγούδια της δεκαετίας του '90 παρουσίασαν εννέα νέοι καλλιτέχνες και μετά στη σκηνή εμφανίστηκε η Καλομοίρα. Εμφανώς ανανεωμένη κι αποφασισμένη να κερδίσει τις θετικότερες εντυπώσεις. Και η αλήθεια είναι ότι το κατάφερε...

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Σάκης Ρουβάς ερμήνευσε τα τρία τραγούδια, ενώ τα αποτελέσματα δόθηκαν σχεδόν μία ώρα αργότερα. Τρία τραγούδια με ισάριθμες διαφορετικές χορογραφίες και τον Σάκη Ρουβά να υποστηρίζει το ένα καλύτερα από το άλλο. Ο Φωκάς Ευαγγελινός έσπευσε βέβαια να επισημάνει ότι η σκηνοθεσία του νικητήριου τραγουδιού δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή που θα παρουσιαστεί στη Μόσχα. Αυτός ξέρει πολύ καλύτερα...

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας τα τραγούδια που θα διαγωνιστούν στη φετινή Eurovision ερμήνευσαν οι εκπρόσωποι της Κύπρου, της Τουρκίας, της Αγγλίας -με την τραγουδίστρια Τζέιντ να είναι η μοναδική που δεν τραγούδησε πλέι μπακ-, της Μάλτας, του Μαυροβουνίου και της Λευκορωσίας.

Κι όλα αυτά εκτυλίχθηκαν μέσα σε τρεις ολόκληρες ώρες. Επόμενο ραντεβού στη Μόσχα στις 14 Μαΐου...



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

No comments:

Post a Comment