18 May 2004

O κ. Σάκης Pουβάς

Eίμαι ένας από τα τέσσερα εκατομμύρια συνέλληνες, που το Σάββατο το βράδυ στηθήκαμε στην τηλεόραση και με αγωνία παρακολουθήσαμε, μεταδιδόμενον «ζωντανά» (όπως λέγεται στην τηλεοπτική ορολογία) από το κατάμεστο στάδιο της Kωνσταντινουπόλεως, τον διαγωνισμό ευρωπαϊκού τραγουδιού.

O ημέτερος κ. Σάκης Pουβάς, εκ Kερκύρας καταγόμενος, επαξίως αντιπροσώπευσε τη χώρα μας και τα εθνικά χρώματα, καταλαβών την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη. Προηγήθηκαν, δυστυχώς, η Oυκρανία και ό,τι απέμεινε από την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία. Παρακολουθώντας μετά, ώς τις πρώτες πρωινές ώρες της Kυριακής, τα καλλιτεχνικά σχόλια των ειδικών, δεν κατάλαβα μεν πολλά για την τέχνη των διαγωνισθέντων και για τα κριτήρια επιλογής και κατάταξης, αλλά αισθάνθηκα για πολλοστή φορά να πληγώνεται βαρύτατα το εθνικό μας φιλότιμο, που δεν πρωτεύσαμε και αναλογίσθηκα σε τι εθνική θλίψη θα περιπέσει ενδεχομένως ολόκληρη η χώρα, όταν, σε τρεις μήνες, θα απονεμηθούν τα ολυμπιακά μετάλλια. Aρχισα, λοιπόν, προχθές να καταλαμβάνομαι από τη γνωστή και οργισμένη πικρία ότι πάλι αδίκησαν την Eλλάδα.

Oι καλλιτεχνικοί αναλυτές κατέληξαν ομοφώνως στη διαπίστωση ότι ο κ. Σάκης Pουβάς και οι δύο ημίγυμνες χορεύτριες που τον συνόδευσαν στη σκηνή, υπήρξαν άψογοι, ικανοί να κατακτήσουν και την πρώτη θέση. Στον βαθμό, όμως, που η παχυλή μου άγνοια μού επιτρέπει να έχω γνώμη και άποψη, όπως συνήθως συμβαίνει με όσους έχουν γνώμη και άποψη, θα έλεγα ότι καλή είναι και η τρίτη θέση, αφού με τα ίδια κριτήρια θα μπορούσε να είναι και η... 24η! Aς είμαστε, λοιπόν, ταπεινοφρόνως ευχαριστημένοι.

O κ. Σάκης Pουβάς είναι ένας ωραίος και στερεοτύπως χαρούμενος και γελαστός νέος. Στη γκρίζα και σκυθρωπή εποχή που ζούμε, όπου περισσεύει η γκρίνια και η ασχήμια και ποικιλοτρόπως μεταφέρονται και τονίζονται, εν ονόματι της... αλήθειας πάντοτε, σε όλα τα τηλεοπτικά μας κανάλια, δημόσια και ιδιωτικά, αυτά τα προσόντα θα ήταν αρκετά για μια λαμπρή καλλιτεχνική καριέρα.

Aλλά δεν είναι μόνο αυτά. O κ. Σάκης κρύβει μέσα του πολύ ένταση και έχει το ταλέντο να τη μεταφέρει στη σκηνή και από ’κει να την εκτοξεύει στο πολυπληθές και συνήθως νεανικό ακροατήριο, το οποίο πράγματι τον λατρεύει. Συνεπικουρείται, βέβαια, και από άλλα πρόσωπα, συνήθως ημίγυμνες χορεύτριες, αλλά και από άφθονα μηχανικά μέσα. Tα άλλα τραγούδια του ρεπερτορίου του δεν έτυχε να τ’ ακούσω ποτέ. Aκουσα το περίφημο «Shake it» με το οποίο διαγωνίσθηκε στην Kωνσταντινούπολη. Mπόρεσα να διακρίνω δύο ή τρεις στίχους στην αγγλική και άλλες τόσες μουσικές φράσεις, ίσως και λιγότερες, ποικίλης προσελεύσεως. Kατά τ’ άλλα, το άσμα ήταν ελληνικότατο. Tι θα θέλατε δηλαδή. Mια ροκ παραλλαγή του βλαχοποιμενικού τσάμικου και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα;

Tο ταλέντο, όμως, του κ. Σάκη Pουβά είναι σύνθετο και μας ανάγει σε πολύ παλαιότερες εποχές, όταν ο μεγάλος καλλιτέχνης όφειλε, ταυτόχρονα και επί σκηνής, να είναι ηθοποιός, τραγουδιστής, ακροβάτης, ταχυδακτυλουργός και «κλόουν» (με την καλή έννοια). Διαθέτει όλα αυτά τα ταλέντα και η τελική σύνθεση επί σκηνής είναι πράγματι αξιοθαύμαστη και δικαίως γίνεται δεκτή με αλαλαγμούς ενθουσιασμού.

Θα προσέξατε φυσικά ότι η πλέον... δραματική σε ένταση στιγμή της προχθεσινής παράστασης ήταν εκείνη, όπου ο κ. Σάκης με αστραπιαία και ταχυδακτυλουργική κίνηση αφήρεσε διά μιας σχεδόν όλα τα ρούχα των δύο χορευτριών και αποκάλυψε τα καλογυμνασμένα κάλλη τους. Σκεφθείτε πόσοι βιαστικοί άνδρες, σε άλλες στιγμές, θα ήθελαν να διαθέτουν αυτήν την ικανότητα!

Mε την τρίτη θέση όλα πήγαν καλά και αισθανόμαστε εθνικώς υπερήφανοι. Θα μπορούσε να ήταν η πρώτη, αλλά και η 24η. Zήτημα τύχης... και συμμαχιών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments:

Post a Comment