14 May 2004

Aπό την αγωνία ώς τον πανζουρλισμό

Τα χέρια με τις ελληνικές σημαίες είχαν πέσει, τα πρόσωπα ήταν γεμάτα ρυτίδες ανησυχίας. Οι Τούρκοι παρουσιαστές της Γιουροβίζιον ανακοίνωναν το ένα μετά το άλλο τα ονόματα των χωρών που πέρασαν στον τελικό του Σαββάτου αλλά τίποτα για Ελλάδα. Το σκηνικό άλλαξε όταν ακούστηκε, προτελευταίο, το «Greece». Οι ελληνικές σημαίες άρχισαν να κυματίζουν ξέφρενα στην αίθουσα των δημοσιογράφων, τα πρόσωπα γέμισαν χαμόγελα κι ο χώρος κραυγές. Λίγο αργότερα ο Σάκης έκανε την εμφάνισή του μαζί με τους άλλους εννέα νικητές των ημιτελικών. Επικράτησε πανζουρλισμός από κραυγές χαράς των φανατικών της Γιουροβίζιον που κουνούσαν σημαιάκια. «H μάχη σήμερα (σ.σ.: προχθές) έγινε μεταξύ ενός Έλληνα θεού με δύο νύμφες με μπικίνι και μιας Ουκρανής μάγισσας που χόρευε ξέφρενα στα δάση της Ουκρανίας», σχολίασε Ολλανδός δημοσιογράφος που παρακολουθεί χρόνια τη Γιουροβίζιον.

H βραδιά είχε αρχίσει από τις... 17.00. Οι φανατικοί του διαγωνισμού συνέρεαν στο Αμπντί Ιπεκτσί σε ομάδες. Εκκεντρικές εμφανίσεις, χολιγουντιανές πόζες από, ελαφρώς ντυμένες καλλονές, σημαιάκια, μπίρες και δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία. H πιο δύσκολη, όμως, ώρα των δημοσιογράφων και των εικονοληπτών ήταν πριν από τον διαγωνισμό, όταν εμφανίστηκε ο Σάκης Ρουβάς. Διαπιστευμένοι από μεγάλα διεθνή πρακτορεία, τηλεοράσεις από όλες τις χώρες της Γιουροβίζιον, ραδιόφωνα και εφημερίδες στριμώχτηκαν για μια εικόνα. Ο Sakis ήταν και ο μόνος διαγωνιζόμενος που βρέθηκε σε πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας των διανοουμένων «Radikal».

H Ανιέζα Σαχίνη

Σχεδόν όλοι στην Αλβανία παρακολούθησαν τον διαγωνισμό, από την κρατική αλβανική τηλεόραση, όπως μας γράφει ο συνεργάτης των «ΝΕΩΝ» Γκάζμεντ Καπλάνι. Το κρατικό κανάλι TVSH είχε την τιμητική του. Στο κέντρο των Τιράνων, στο κτίριο του Διεθνούς Πολιτιστικού Κέντρου, είχε αναρτηθεί γιγαντοοθόνη, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες πολίτες των Τιράνων να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό κάτω από τα άστρα. Όταν ανακοινώθηκε ότι η Ανιέζα Σαχίνη ήταν στον τελικό, το πλήθος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Τον διαγωνισμό παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι Αλβανοί όπου βρίσκονται στον κόσμο (ακόμα και από την Αυστραλία). Σαράντα συμπατριώτες της ταξίδεψαν δε στην Κωνσταντινούπολη για να συμπαρασταθούν στην Ανιέζα.

ΤΑ ΝΕΑ ,

No comments:

Post a Comment