14 May 2004

Κούνησε και την τηλεθέαση

Ο Σάκης (ταρα)κούνησε για τα καλά την Κωνσταντινούπολη με το «Shake it» και η τηλεθέαση της ΝΕΤ με τη μετάδοση του ημιτελικού της Eurovision εκτοξεύτηκε στα ύψη. Και τώρα... όλα για όλα στον αυριανό τελικό (22.00).

Ο Ελληνας τραγουδιστής δεν ξεσήκωσε μόνο το κοινό που βρέθηκε στο στάδιο «Abdi Ipekci Arena», αλλά και τους Ελληνες τηλεθεατές. Στο σύνολο της ημέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, η δημόσια τηλεόραση βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τηλεμερίδιο 16,8% (αύξηση από την περασμένη εβδομάδα 10,3%), ενώ τα υπόλοιπα κανάλια τράβηξαν τον κατήφορο. Κάτι που αναμένεται να συμβεί και αύριο, με τη μετάδοση από τη ΝΕΤ του 49ου Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision. Η τηλεθέαση του ημιτελικού άγγιξε ακόμα και το 23,5% (τηλεμερίδιο 50,9%) την ώρα της ελληνικής εμφάνισης, κάτι που μεταφράζεται σε 2.172.651 τηλεθεατές. Κατά μέσο όρο το πρόγραμμα βρέθηκε στην κορυφή της δεκάδας της AGB με τηλεθέαση 20,6% (μερίδιο 47%), καθηλώνοντας μπροστά στις μικρές οθόνες τους 1.906.000 τηλεθεατές.

Το «Shake it», χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο, είναι ρυθμικότατο και ο συνθέτης του, Νίκος Τερζής (οι στίχοι του Νεκτάριου Τυράκη), αποδεικνύει ότι γνωρίζει καλά τα στοιχεία που απαιτούνται σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ η Ελλάδα είναι η τρίτη των «Αντίκ» το 2001, σε σύνθεση και πάλι του Νίκου Τερζή (και παλαιότερα, η πέμπτη με το «Μάθημα Σολφέζ»).

Φέτος οι φήμες, τα γνωστά προγνωστικά, ξένοι δημοσιογράφοι ακόμα και οι Αγγλοι «μπούκις» δίνουν το Σάκη Ρουβά ως το μεγάλο φαβορί. Καλό βέβαια είναι να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά να κρατάμε την ψυχραιμία μας και τόνους χαμηλούς γιατί υπάρχουν κι άλλες αξιόλογες συμμετοχές (Πολωνία, Ουκρανία, Σερβία-Μαυροβούνιο κ.ά.) και τελευταία έχουμε συνηθίσει στα... σκωτσέζικα ντους. Ολα αυτά πάντως τα γνωρίζει καλά ο Σάκης Ρουβάς και το απέδειξε επισημαίνοντάς τα με τις απαντήσεις του μετά την πρόκρισή του στον τελικό. Οι υπεύθυνοι της ελληνικής αποστολής, αν κι έμειναν ικανοποιημένοι από τη σκηνοθεσία της τουρκικής τηλεόρασης, ζήτησαν από το σκηνοθέτη περισσότερα κοντινά πλάνα του Σάκη, ενώ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να διορθώσουν το φωτισμό.

Στον τελικό για πρώτη φορά θα βρεθούν Αλβανία και Σερβία-Μαυροβούνιο, ενώ το δικό της εισιτήριο κατάφερε να εξασφαλίσει και η Κύπρος με τη 16χρονη Λίζα Ανδρέας. Στον ημιτελικό δικαίωμα να ψηφίσουν είχαν και οι 36 χώρες (όπως άλλωστε και στον τελικό) που μετέχουν και στις δύο φάσεις (σύστημα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος) της Eurovision. Παρ' όλα αυτά Γαλλία, Ρωσία και Πολωνία (που έχουν περάσει απευθείας στον τελικό) δεν ψήφισαν καθώς οι κρατικές τηλεοράσεις τους αποφάσισαν να μη μεταδώσουν τον ημιτελικό.

Από την ψηφοφορία (televoting και sms) δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC, προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταμέτρησης ψήφων του Μονακό και της Κροατίας, με αποτέλεσμα ένας αριθμός ψήφων να μη συμπεριληφθεί στο αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε. Παρ' όλα αυτά έπειτα από έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα δεν αλλοιώθηκαν. Πάντως, η EBU απαίτησε πλήρη αναφορά για το θέμα που δημιουργήθηκε και ανέθεσε σε εταιρεία λογιστών να ελέγξει τις ψηφοφορίες.

Ο Σάκης Ρουβάς εμφανίστηκε χθες σε σόου τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού και μετά έκανε μια μίνι κρουαζιέρα με την ελληνική αποστολή στη Χάλκη και τα Πριγκιποννήσια. Αύριο, στο μεγάλο τελικό της Eurovision και πάλι στο στάδιο «Abdi Ipekci Arena» της Κωνσταντινούπολης, θα τραγουδήσει 16ος, διεκδικώντας βέβαια την πρώτη θέση που θα φέρει, την επόμενη χρονιά το διαγωνισμό στη χώρα μας. Η ψηψοφορία θα γίνει με televoting και sms, βάσει των οποίων θα βγουν και οι βαθμολογίες που θα δώσει καθεμία από τις 24 διαγωνιζόμενες χώρες. «Shake it», λοιπόν, Σάκη και καλή επιτυχία...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/05/2004

No comments:

Post a Comment