18 May 2006

Εuroλάβετε θέσεις

Eurovision, Αθήνα 2006, γύρος πρώτος. Το ευρω-πανηγυράκι ξεκινά απόψε με τον ημιτελικό του 51ου διαγωνισμού τραγουδιού, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ, που θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ (22.00).

Οι θεατές θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρι τις 20.00. Για να φτάσουν μάλιστα στο ΟΑΚΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς από τις 18.00 δεν θα επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων στη Σπύρου Λούη αλλά και η στάθμευση τόσο εκτός όσο και εντός του σταδίου. Ηδη από χθες τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, καθώς, εκτός από τους δημιογράφους και τους φαν, από την αστυνομία εξετάζονται εξονυχιστικά ακόμα και τα διαπιστευμένα οχήματα, ενώ γίνεται έλεγχος και με ειδικούς καθρέφτες κάτω από αυτά.

Στον αποψινό ημιτελικό 23 χώρες διεκδικούν τα δέκα εισιτήρια που οδηγούν στον τελικό του Σαββάτου (20/5), όπου θα διαγωνιστούν συνολικά 24 χώρες. Από φέτος, στον τελικό θα περνάνε απευθείας εκτός από τις τέσσερις μεγάλες χώρες (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία) και οι πρώτες έξι (και όχι οι 10, όπως μέχρι τώρα), συμπληρώντας τη βασική δεκάδα του τελικού.

Στη δεκάλεπτη ψηφοφορία του κοινού (televoting), Μαρία Μενούνος και Σάκης Ρουβάς, οι παρουσιαστές της Eurovision, θα δώσουν την εκκίνηση αναποδογυρίζοντας μια μεγάλη κλεψύδρα, ενώ το πρώτο τρίλεπτο θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος, ώστε να μην υπάρξουν παρατυπίες. Από φέτος, κατά τη βαθμολογία κάθε χώρας οι παρουσιαστές θα ανακοινώνουν μόνο το 8, 10 και 12, ενώ οι υπόλοιπες βαθμολογίες (1-7) θα τοποθετούνται απευθείας στον πίνακα για να προχωρά γρηγορότερα η διαδικασία. Μόνο οι τρεις τελευταίες χώρες θα ανακοινώσουν κανονικά τη βαθμολογία τους.

Χθες, Μενούνος και Ρουβάς υποσχέθηκαν ένα αξέχαστο σόου. «Θα είναι η καλύτερη Eurovision στα χρονικά του θεσμού», επέμειναν, αποφεύγοντας να αποκαλύψουν εκπλήξεις που έχουν σχεδιαστεί για τις δύο βραδιές. Eurovision των ρεκόρ χαρακτήρισε το φετινό διαγωνισμό ο επικεφαλής της EBU Σβάντε Στοκσέλιους, καθώς φέτος θα ακουστεί το χιλιοστό τραγούδι (από την Ιρλανδία, που έχει και τις περισσότερες νίκες) ενώ οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Η πρόβα του ημιτελικού όμως, ως προς το μέρος της έναρξης, δημιούργησε πολλαπλές αντιδράσεις. Ο Φωκάς Ευαγγελινός έχει βάλει τους 12 θεούς του Ολύμπου να τραγουδούν κομμάτια που κέρδισαν το διαγωνισμό. Ο Δίας τραγουδάει «Volare», ο Αρης «Τζένγκινς Χαν», ο Ποσειδώνας «L' amour est bleu», ο Ερμής πετώντας «Save your kisses for me» και πάει λέγοντας.

Κάποιοι χθες στο ΟΑΚΑ πάγωσαν, άλλοι έκαναν λόγο για απίστευτο κιτς, ενώ ορισμένοι επέμεναν ότι με αυτόν τον τρόπο σχολιάζεται με χιούμορ ο διαγωνισμός. Διαλέγετε και παίρνετε. Υπάρχουν βέβαια και στιγμές με παραδοσιακούς χορούς κατά τα διαλείμματα. Πάντως και η φετινή Eurovision είναι ένα ομογενοποιημένο ποπ παρτάκι, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Τα περισσότερα κομμάτια είναι πανομοιότυπα, με χώρες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Μάλτα να διαφοροποιούνται έχοντας εντάξει έθνικ στοιχεία στα τραγούδια τους.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

No comments:

Post a Comment