27 Mar 2003

Αρίων, όπως λέμε Οσκαρ

Τα μουσικά βραβεία «Αρίων» έρχονται, και η δεύτερη απονομή (15 Απριλίου), που θα αναδείξει τους καλύτερους της περσινής χρονιάς, «θα κάνει την πρώτη να ωχριά», όπως είπε και ο γενικός διευθυντής της IFPI (Διεθνής Ενωση Παραγωγών Ηχογραφημάτων) Ι. Σταμπουλής, που μαζί με το ΜΕΓΚΑ ανακοίνωσαν χθες τις υποψηφιότητες.

Και μπορεί η βραδιά του Αρίωνα να διεξάγεται και φέτος στον ίδιο χώρο, σχεδόν την ίδια ημερομηνία με πέρυσι, οι κατηγορίες να μας προξενούν πάλι μια απορία και οι παρουσιαστές να είναι ξανά η Μαρία Μπακοδήμου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος, έχει όμως και κάτι διαφορετικό: άλλαξε αγαλματάκι. Το βραβείο «Αρίων» σχεδιάστηκε εκ νέου από τον Γιάννη Βάμβουρα και «φέρνει» σε εκείνο των Οσκαρ. Επίσης, το ειδικό τιμητικό βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στη Νάνα Μούσχουρη.

Τα 24 βραβεία που θα «χτυπήσουν» οι υποψήφιοι προκύπτουν από τις ψήφους των αρμόδιων συντακτών των ΜΜΕ, των εκπροσώπων των δισκογραφικών εταιρειών, αλλά και των περσινών βραβευθέντων. Φέτος «ψηφίζει και το κοινό», τόνισε ο Ι. Σταμπουλής, η ψήφος του πάει για το καλύτερο βιντεοκλίπ, ενώ «ψηφίζει και με την τσέπη του», καθώς στα φετινά βραβεία εντάσσονται κι αυτά των πωλήσεων.

Οι καλλιτέχνες που «παίζουν» πολύ σε διάφορες κατηγορίες είναι ο Γιάννης Κότσιρας, που τον συναντάμε στην κατηγορία Εντεχνο ως υποψήφιο για καλύτερο δίσκο (μαζί με Ε. Αρβανιτάκη, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Αλκηστη Πρωτοψάλτη κ.ά.) και καλύτερο τραγουδιστή (μαζί με Αντώνη Βαρδή, Παντελή Θαλασσινό, Χρήστο Θηβαίο, Μάριο Φραγκούλη ), αλλά και στην κατηγορία Λαϊκό για καλύτερο (ίδιο) δίσκο και καλύτερο τραγουδιστή (μαζί με Γ. Πλούταρχο, Α. Ρέμο, Ν. Σφακιανάκη κ.ά.). Επίσης είναι υποψήφιος για καλύτερο δίσκο στην κατηγορία Μουσική για τηλεοπτική ή κινηματογραφική ταινία και φυσικά για τραγουδιστής της χρονιάς μαζί με τον Γιάννη Πλούταρχο, τον Αντώνη Ρέμο, τον Πασχάλη Τερζή και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος είναι και Εντεχνος και Ποπ. Ο Αντώνης Ρέμος και ο Γιάννης Πλούταρχος «διαγωνίζονται» και στο Λαϊκό και στο Μοντέρνο Λαϊκό, ενώ οι δίσκοι τους κονταροχτυπιούνται για τον καλύτερο της χρονιάς με του Κότσιρα, του Χατζηγιάννη και της Νατάσας Θεοδωρίδου.

Η μάχη για την τραγουδίστρια της χρονιάς θα κριθεί ανάμεσα στις Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δέσποινα Βανδή, Αννα Βίσση, Νατάσα Θεοδωρίδου και Αλκηστη Πρωτοψάλτη. Την Αννα Βίσση τη συναντάμε και στην κατηγορία Μοντέρνο Λαϊκό και στην Ποπ, ενώ είναι υποψήφια και με τη «Μάλα» στην κατηγορία Μουσική για Θεατρική Παράσταση. Ο Σάκης Ρουβάς είναι Ποπ, ενώ και η επανεμφάνιση της Αλέκας Κανελλίδου («Αργησες») διεκδικεί το βραβείο καλύτερης τραγουδίστριας στην ίδια κατηγορία!

Από συγκροτήματα (η κατηγορία Λαϊκό Συγκρότημα δεν συμπληρώθηκε, γι' αυτό και ο Μπάμπης Τσέρτος είναι υποψήφιος στην κατηγορία Παραδοσιακή Ελληνική Μουσική) υπάρχουν έντεχνα, όπως «Ανοιχτή θάλασσα», «Domenica», «Απέναντι», «Οναρ», «Υπόγεια ρεύματα», και Ποπ: «Antique», «Μπλε», «Νάμα», «Domenica, «ΟΝΕ».

Για το τραγούδι της χρονιάς μάχονται τα: «Εκρυψα το πρόσωπό μου» (Συνθ./Στιχ. Γ. Θεοφάνους), «Ναι θα πω» (Συνθ. Ν. Αντύπας / Στιχ. Λ. Νικολακοπούλου), «Το σ' αγαπώ» (Συνθ. Μ. Χατζηγιάννης / Στιχ. Ε. Βραχάλη), «Τράβα σκανδάλη» (Συνθ. Δ. Γαλάνη / Στιχ. Μ. Κοντοβά), «Φεγγάρι» (Συνθ./Στιχ. Γ. Θεοφάνους).

Πάντως φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία που έκανε την καταμέτρηση των ψήφων, σημειώθηκε αύξηση τόσο στη συμμετοχή των ψηφοφόρων (απεστάλησαν 403 ψηφοδέλτια έναντι 293 που εστάλησαν πέρυσι) όσο και στις υποψηφιότητες (831 φέτος έναντι 630 πέρυσι).ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

No comments:

Post a Comment