13 Apr 2009

H ευχή της Πόλης

«Στην Πόλη ήρθες τρίτος, στη Μόσχα θα πάρεις την πρώτη θέση!» Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος τον Σάκη Ρουβά στην αίθουσα του Πατριαρχείου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης επίσκεψης της ελληνικής αποστολής για τη Eurovision. Ο Προκαθήμενος των Ορθοδόξων μέσα σε πολύ θερμό κλίμα έδωσε τις ευχές του προς τον Σάκη Ρουβά, την οικογένειά του και τον συνεχάρη για την απόκτηση της κόρης του λέγοντας «φαντάζομαι πόσο συγκινημένος είσαι που απέκτησες το πρώτο σου παιδί» και τον κάλεσε να έρθει να τη βαφτίσει στην Πόλη. Προηγουμένως, όλη η ελληνική αποστολή είχε παρακολουθήσει τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στον Αγιο Γεώργιο μέσα στο Φανάρι, μια λειτουργία κατανυκτική αλλά ιδιαίτερα συγκινητική για τους Ελληνες που ζουν στην Πόλη και για μας που την παρακολουθήσαμε. Ο Πατριάρχης κάλεσε τον Σάκη στο γραφείο του, συνομίλησαν μόνοι για λίγα λεπτά και του έκανε δώρο μια Βίβλο αντίγραφο του 1904 -με ιδιόχειρη αφιέρωση-, ένα σπάνιο κειμήλιο επιμελημένο από τον ίδιο τον Πατριάρχη, το οποίο συγκίνησε ακόμα πιο πολύ το γνωστό τραγουδιστή, που εδώ στην Πόλη γνώρισε μεγάλες στιγμές δόξας και συγκίνησης από τον κόσμο που τον λατρεύει. Δεν ήταν μόνο τα μικρά παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι σε ηλικία -τόσο λίγοι πια αλλά τόσο δυνατοί στην ψυχή- που του ευχήθηκαν «κάθε επιτυχία». Μέσα στην εκκλησία, κατά την ώρα της λειτουργίας, σιγά σιγά, ήταν αστείο και παράταιρο να βλέπεις να βγαίνουν από τις τσέπες φωτογραφικές μηχανές για να απαθανατίσουν τον Σάκη Ρουβά, που με πολλή συγκίνηση έψαλε τους ύμνους της ιερής αυτής μέρας.
Συναυλίες - συνεντεύξεις

Στην τριήμερη παραμονή μας στην «πιο όμορφη πόλη του κόσμου», ζήσαμε από κοντά μια από τις πιο εκδηλωτικές περιοδείες του Σάκη Ρουβά στο δρόμο για τον τελικό της Eurovision. Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στην περίφημη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου βρέθηκαν μαθητές και μαθήτριες από τα τρία ελληνικά σχολεία της Πόλης. Ιστορικά και τα τρία, μαθαίνουν ελληνικά στα περίπου 160 παιδιά που φοιτούν και στα τρία μαζί. Ασφαλώς έγινε πανζουρλισμός. Η ιαχή «Σάκης-Σάκης» δονούσε επί ώρα την ατμόσφαιρα και ο Σάκης ευχαριστώντας τους για την υποδοχή τούς κάλεσε πολύ ευγενικά «να ψηφίσουν με δύο χέρια», θέλοντας να μην υποτιμήσει την τουρκική συμμετοχή. Οσες μέρες έμεινε εδώ έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις σε έξι τηλεοπτικά κανάλια, σε τρεις εφημερίδες και σε πολλά περιοδικά. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εκπομπή μιας δημοσιογράφου, που καλεί μόνο πολιτικούς, όπου ο Σάκης έδωσε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης – ένα πορτρέτο στην ουσία για τη ζωή του.

Στόχος παραμένει ο ίδιος από την αρχή: Η πρωτιά και μόνο. Και μπορεί, όπως λέει, το όφελος να είναι το ωραίο ταξίδι, αλλά η Ιθάκη είναι η πρώτη θέση και η διοργάνωση να γίνει φέτος στην Αθήνα. Για την εδώ διαφημιστική καμπάνια της Eurovision μόχθησαν πολλοί από την ΕΡΤ, σε ένα αδιάκοπο τρέξιμο με τη συνεργασία και της στενής ομάδας του Σάκη, που τα «έδωσαν» όλα. Κάποιος προς το τέλος είπε «να έρθουμε μία φορά να τη δούμε αυτή την πόλη. Και τώρα, και την προηγούμενη φορά, είδαμε μόνο στούντιο και τίποτα άλλο». Ναι, αλλά τα καλά της Eurovision κόποις κτώνται…




Ελεύθερος Τύπος

No comments:

Post a Comment