22 Jan 2009

Η δύναμη στα χέρια σας

Κοινό και κριτική επιτροπή στην Ελλάδα, επιλέγουν ποιο τραγούδι θα ερμηνεύσει ο Ρουβάς στη Eurovision, ενώ στην Κύπρο ο κλήρος της επιλογής πέφτει εξ ολοκλήρου στο… τηλεοπτικό κοινό!

Στις 11 Φεβρουαρίου θα ακουστούν πρώτη φορά τα τρία υποψήφια τραγούδια για την ελληνική συμμετοχή στη φετινή Eurovision, ενώ στις 17 ή στις 18 Φεβρουαρίου (εξαρτάται από τη μέρα που θα κληρωθεί ο Ολυμπιακός για να παίξει στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) σε μια ειδική βραδιά που θα παρουσιάσουν οι αδελφές Μαγγίρα κοινό και επιτροπή θα επιλέξουν το τραγούδι που θα ταξιδέψει στη Μόσχα.

Ο Σάκης Ρουβάς θα ερμηνεύσει τρεις διαφορετικές συνθέσεις του Δημήτρη Κοντόπουλου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια των εμφανίσεών του θα έχει, ως γνωστόν, ο Φωκάς Ευαγγελινός. Τα έξοδα για τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας, εξαιτίας της ακρίβειας και του υψηλού κόστους στην οικοδέσποινα χώρα, υπολογίζονται να είναι κατά 200.000 ευρώ περισσότερα από αυτά της προηγούμενης χρονιάς. Γι’ αυτό το λόγο, ο Τζώνη Καλημέρης, Project Manager της ΕΡΤ και οι συνεργάτες του, βρίσκονται σε αναζήτηση χορηγών με σκοπό την κάλυψη των εξόδων. Στο μεταξύ σε αναζήτηση χορηγών για τη φετινή συμμετοχή του στη Eurovision βρίσκεται και το ΡΙΚ. Όπως έχει γίνει γνωστό, το κρατικό κανάλι, αναμένεται στις 7 Φεβρουαρίου να επιλέξει ανάμεσα από δέκα συμμετοχές το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διαγωνισμό της Μόσχας. Το τηλεοπτικό κοινό, για πρώτη φορά, παίρνει τη δύναμη στα χέρια του και επιλέγει τον μεγάλο νικητή, αποφεύγοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα παρατράγουδα των προηγούμενων ετών περί συνωμοσίας και στημένων παιχνιδιών από πλευράς κρατικού ιδρύματος. Ήδη, την περασμένη Πέμπτη, έγινε στα γραφεία του ΡΙΚ η κλήρωση για τη σειρά εμφάνισης των δέκα συμμετοχών η οποία είναι: 01. Mary - Μουσική/Στίχοι/Ερμηνεία: Τεύκρος Νεοκλέους, 02. Firefly - Μουσική/Στίχοι: Νικόλας Μεταξάς /Ερμηνεία: Χριστίνα Μεταξά, 03. Mr uptight one night stand - Μουσική/Στίχοι/Ερμηνεία: Μαρλαίν, 04. Heartbeat – Μουσική: Διονύσης Σταματόπουλος/Στίχοι: Αντρούλλα Μιχαήλ, 05. There is love - Μουσική/Στίχοι/Ερμηνεία: Άλεξ Παναγή, 06. I’m gonna break up with you - Μουσική: Νίκος Ευαγγέλου, Στίχοι: Τεύκρος Νεοκλέους, 07. Bleed 4 u - Μουσική/Στίχοι: Πιέρος Κένζου, 08. Moving on - Μουσική: Γιώργος Σύννος/Στίχοι: Χριστίνα Γεωργίου/Ερμηνεία: Χριστίνα Θεοκλή, Κωνσταντίνα Γεωργίου και Αντρέας Χριστοφόρου, 09. I believe - Μουσική/Στίχοι: Κατερίνα Νεοκλέους, 10. I wanna thank you - Μουσική/Στίχοι: Γκορ Μελιάν. Εν τω μεταξύ, στο BBC ξεκίνησε το τάλεντ σόου το οποίο θα αναδείξει τον τραγουδιστή ή το γκρουπ που θα εκπροσωπήσει τους Βρετανούς με ένα τραγούδι που θα γράψει ο Άντριου Λόιντ Βέμπερ. «Η Πατρίδα σου σε Xρειάζεται» είναι ο τίτλος του σόου, τίτλος που βασίζεται στα λόγια του Τζον. Φ. Κένεντι. Ήδη από το σόου αποχώρησε ο πρώτος από τους πέντε υποψηφίους, ενώ ο διάσημος παραγωγός που συμμετέχει και στην κριτική επιτροπή δήλωσε πως δεν θα γράψει τίποτα μέχρι να δει ποιος θα είναι ο τραγουδιστής. Μετά τις συνεχείς αποτυχίες της Μ. Βρετανίας στο διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια και υπό την απειλή της αποχώρησης του Τέρι Βόγκαν από το σχολιασμό του διαγωνισμού, το BBC εναποθέτει τώρα τις ελπίδες του στον δημιουργό των επιτυχιών «Don’t Cry For Me Αrgentina» και «Jesus Christ Superstar». Η Αλβανία, είναι η πρώτη χώρα, που επέλεξε από τον περασμένο μήνα το τραγούδι που θα την εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό.
Μέσα από το Festival I Këngës η κρατική τηλεόραση της χώρας επέλεξε ως νικητήριο τραγούδι το «Më mërr në ëndërr», που μεταφράζεται σε «Πάρε με στα Όνειρά σου» που ερμηνεύει η Kejsi Tola.

Το τραγούδι της για τη Μόσχα επέλεξε και η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Μετά από μια μπαλάντα το 2007 και ένα εναλλακτικό τραγούδι το 2008, η τηλεόραση της χώρας, επέλεξε να στείλει στη Ρωσία ένα ροκ συγκρότημα τους Regina με το τραγούδι «Bistra voda» [Clear water]. Όσον αφορά τη συμμετοχή του Ισραήλ, η χώρα, επέλεξε προς το παρόν τις δύο ερμηνεύτριες που θα την εκπροσωπήσουν στο διαγωνισμό, ενώ κοινό και επιτροπή θα αποφασίσουν ποιο από τα τρία τραγούδια που θα ερμηνεύσουν θα είναι το καλύτερο για να σταλεί στη Μόσχα.

Κατά τα άλλα, 43 έως τώρα είναι οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, μετά την επιστροφή της Σλοβακίας έπειτα από δέκα χρόνια και την αποχώρηση του Σαν Μαρίνο, που συμμετείχε πέρυσι για πρώτη φορά. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπγιορν Έρικσον, διευθυντή του Eurovision.tv,
η EBU κάνει προσπάθειες να επαναφέρει και άλλα χαμένα μέλη της όπως η Αυστρία, η Ιταλία και το Μονακό στη Γιουροβίζιον του 2010, για την οποία έχει οριστεί και η συμμετοχή της Παλαιστίνης ύστερα από συμφωνίες του ευρωπαϊκού δικτύου τηλεόρασης με το PBC (Palestinian Broadcasting Corporation).

Στους δυο ημιτελικούς (12 και 14 Μαΐου) θα διαγωνιστούν οι: Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βοσνία & Ερζ., Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Π.Γ.Δ.Μ., Γεωργία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία και Ουκρανία. Απευθείας στον τελικό θα διαγωνιστούν οι: Ρωσία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία. Η κλήρωση για το ποιες χώρες θα διαγωνιστούν σε ποιον ημιτελικό θα διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου στη Μόσχα.



ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

No comments:

Post a Comment